„Известия“: Срби могу формирати своју војну формацију као противтежу армији Приштине

ШИПТАРИ СВОЈЕ ОФИЦИРЕ ШКОЛУЈУ У СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА И ТУРСКОЈ

  • Оливер ИВАНОВИЋ: Косовски Албанци желе да армија буде симбол њихове државности. У условима потпуног неповерења између Албанаца и Срба - сваки процес наоружавања једне стране - изазива забринутост код друге. Зато је формирање српских добровољачких одреда на Косову сасвим могуће
  • Драган СТАНОЈЕВИЋ: „Уопште не сумњам да ће се појавити српски добровољци на северу Косова. Косметски Срби се спремају за најгори сценарио јер слаби подршка коју добијају из Београда. Други сценарио је егзодус из те покрајине. Срби живе у неподношљивим условима. Са појавом косовске армије - биће приморани да се дохвате оружја и да се бране“
  • Генерал Божидар ДЕЛИЋ: „Срби који живе на северу од реке Ибар могу формирати добровољачке одреде и ја сам уверен да ће то реално и урадити“    

        УТИЦАЈНИ московски дневни лист „Известия“ објавио је Срби Косова и Метохије „могу формирати своју добровољачку формацију која ће бити противтежа оружаним снагама Приштине“.

        „Известия“ наводе да им је ово открио „један од лидера српске заједнице на Косову Оливер Ивановић“.

        А да у појаву таквих српских снага уопште не сумњају „председник скупштине светске српске дијаспоре“ Драган Станојевић и посланик-генерал Божидар Делић.

        Реномирани руски лист процењује да напетост међу Албанцима и Србима расте и због намере Приштине да формира армију и да може резултирати оружаним сукобима.

        „Известия“ цитирају ове речи Оливера Ивановића:

        - Косовски Албанци желе да армија буде симбол њихове државности. У условима потпуног неповерења између Албанаца и Срба - сваки процес наоружавања једне стране - изазива забринутост код друге. Зато је формирање српских добровољачких одреда на на Косову сасвим могуће“.

        Наводи и Делићеву процену-упозорење да „косовске оружане снаге“ фактички већ постоје.

        „Албански косовски официри се образују у Америци и Турској. Њихови војни ветерани се још налазе на списковима својих бригада и могу бити мобилисани за 24 сата. Приштина има хеликоптере и ако наоружање, а знатан део војне помоћи добија из САД. Приштина за формирање армије само чека миг САД“.

        Московски лист наводи да је Делић командовао јединицама Србије у време „рата на Косову“ и преноси и ове његове речи:

        „Срби који живе на северу од реке Ибар могу формирати добровољачке одреде и ја сам уверен да ће то реално и урадити“.     

        „Известия“ дају простор и овим Станојевићевим речима:

        „Уопште не сумњам да ће се појавити српски добровољци на северу Косова. Косметски Срби се спремају за најгори сценарио јер слаби подршка коју добијају из Београда. Други сценарио је егзодус из те покрајине“.

        „Срби живе у неподношљивим условима. Са појавом косовске армије - биће приморани да се дохвате оружја и да се бране“.

        Лист процењује да у случају већег заоштравања Београд може почети и да „пружа војну помоћ косовским Србима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари