Искендеров: Протести по Србији засад су у функцији вежбања за праве антивладине наступе

НЕМАЈУ ПРЕВИШЕ СЛИЧНОСТИ НИ СА УКРАЈИНСКИМ МАЈДАНОМ НИ СА ДРУГИМ ОБОЈЕНИМ РЕВОЛУЦИЈАМА

 • У садашњим протестним акцијама у Србији у много већем степену него за време антивладиних акција у земљама бившег СССР-а или у другим врућим тачкама „мајданског ареала“, присутан је социјално-економски фактор. Међу паролама је и ова „Народ гладује - елита се радује“
 • Управо крајње нејасни захтеви и одсуство јасног геополитичког дискурса омогућавају организаторима акција да тако дуго време подржавају одређени градус напетости без било каквог реалног политичког садржаја и шанси на ревидирање резултата председничких избора
 • Реална претња дестабилизације ситуације у Србији ипак постоји - и повезана је управо са самом чињеницом разраде модела оперативне мобилизације друштвених снага на антивладиним и антидржавним наступима. Посебно - у условима очувања западног притиска на Србију у циљевима „обрта“ спољнополитичког вектора земље једнозначно на Брисел
 • „Дневни ред“ сличног притиска остаје максимално широк - од присаједињења Србије антируским санкцијама до признања независности Косова и кретања црногорским путем приступања у NATO пакт. И ако нови председник земље Александар Вучић и влада напредњака постану у очима руководства ЕУ и NATO пакта недовољно гипки - тада се „српски мајдан“ може у сваком тренутку распламсати у његовом традиционалном антидржавном облику
Пише: Петар ИСКЕНДЕРОВ, Фонд стратешке културе
 

        ДЕМОНСТРАЦИЈЕ које у Београду и другим српским градовима трају ево већ више од месец дана са различитим степеном интензитета, дају основа да говоримо да је у земљи дошло до нове друштвено-политичке појаве.

        По низу карактеристика, та појава има одређену аналогију са антивладиним иступањима у другим земљама источне Европе, а такође и на ширем простору бившег СССР-а, Блиског Истока и Северне Африке, међутим, не мање важне су нове црте и особености ове појаве у Србији.

        Шта спаја садашње наступе у Србији са разноврсним „мајданима“ и „обојеним револуцијама“?

        Пре свега, то је активно коришћење ресурса интернета за претходну разраду места окупљања, маршруте кретања и карактер наступа и захтеве говорника. Захваљујући томе, учесници протеста успевају да одрже неопходан ниво свога присуства на улицама српских градова, почевши од 3. априла - датума објављивања прелиминарних резултата председничких избора у Србији.

        Друга не мало важна чињеница је широка територијална покривеност манифестација. До овог тренутка, у уличним акцијама у Србији већ су узели учешће према разним оценама, укупно између педесет и сто хиљада људи. „Протестни маршеви“ одржани су у свим српским крупним градовима у Београду, Нишу, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Чачку, Новом Пазару, Зрењанину, Сомбору, Суботици, Ваљеву.

        Већ сада се може утврдити да су садашње протестне акције постале најкрупније у читавој новијој историји Србије - у сваком случају после „булдожер револуције“ 2000. године.

        На крају, учесници манифестација у својој већини су настројени против садашње власти у Србији, на челу са Александром Вучићем, победником на изборима од 2. априла.

        Међутим, на томе се завршава аналогија са догађајима и моделима који су постојали у другим земљама и почиње чисто српска специфичност која се пројавила у пролеће 2017. године.

        Као прво, садашње протестне манифестације у Србији не уклапају се у традиционални геополитички координантни систем Исток-Запад. Чак је и тако тенденциозно издање какво је „Украјинска правда“, било принуђено да призна свој неуспех у покушајима да се у деловању протестујућих пронађе и неки антируски вектор: „Ништа мање важно питање је - спољнополитички вектор протеста. И овде је све веома сложено. Са једне стране, захтев часних избора је типично западни дискурс.     Међутим, своју подршку протествујућим изразили су и отворено проруски политичари Војислав Шешељ из СРС и Бошко Обрадовић из десног покрета Двери“ - признаје украјински часопис и додаје: „Оба лидера председничке трке су у великој мери проевропски, но, истовремено ни у ком случају не и антируски“. [Хто не скаче, той Вучич. За що стоїть "сербський Майдан"]

        Поред тога, међу лозинкама „српског Мајдана“ практично нема позива властима Србије да направе коначан геополитички избор између Запада и Истока, између Брисела и Москве, а у опозиционој политици се активно разрађује верзија о томе да је у организацији кампање протеста која траје ево већ више од месец дана, десет милиона евра уложио нико други него Џорџ Сорош.

        Као друго, протест носи максимално „обезличен“ карактер са тачке гледишта учешћа у њему препознатљивих политичких фигура. Организатори су раније назвали своју акцију „Мајданом без политичара“, истакнувши своју тежњу да се дистанцирају од утицаја било које политичке партије. Притом веома сумњиво изгледају политичари који покушавају да оптуже Вучића у покушајима да формира извршну партијско-политичку вертикалу, користећи постојећу у земљи владајућу коалицију на челу са Српском напредном странком - која је раније, као и сам Вучић, победила на изборима.

        Поред тога, од самог почетка протесте подржава бивши опуномоћеник за људска права Саша Јанковић, који је заузео друго место на председничким изборима у Србији - а он се никако не може сматрати као потенцијални лидер уједињене српске опозиције.

        Као треће, од самог почетка је проблематично изгледала могућност достизања главног циља протеста - укидање резултата првог круга председничких избора и спровођења поновног гласања. Сами учесници акције тврде да су пронашли „потенцијалну“ крађу гласова у корист Александра Вучића, у износу од 319 хиљада. Међутим, чак и уколико је то тако - тешко би прерасподела таквих гласова могла да стави под сумњу резултате председничких избора, пошто је Вучић превазишао Сашу Јанковића са много већим преимућством: 2.012.788 гласова Вучића против 597.728 гласова Јанковића. [Republic of Serbia - Republic Electoral Commission]

        Као четврто, у садашњим протестним акцијама у Србији у много већем степену него за време антивладиних акција у земљама бившег СССР-а или у другим врућим тачкама „мајданског ареала“, присутан је социјално-економски фактор. Међу паролама које су се чуле пред здањем Народне Скупштине Србије, највећу популарност имају такве: „Народ гладује - елита се радује“ или „Заборављене избеглице“.

        Што је карактеристично - чак и сами српски медији не могу да се разаберу у противуречним прожимањима парола. На пример, београдски часопис „Политика“ цитирајући чисто социјално-економске пароле, ту одмах изјављују да учесници демонстрација „изражавају своје незадовољство резултатима избора“. [Протест настављен после ускршњег „затишја”]

        Према расположивим информацијама, управо крајње нејасни захтеви и одсуство јасног геополитичког дискурса омогућавају организаторима акција да тако дуго време подржавају одређени градус напетости без било каквог реалног политичког садржаја и шанси на ревидирање резултата председничких избора.

        У приватним беседама учесници акција у Београду наводе најразличитије но обавезно специфичне и личне разлоге, због којих су се они у овој или оној етапи придружили протестима - од жеље да њихова деца после завршетка универзитета не јуре посао бежећи изван земље, до тежње да организују манифестацију која ће се поклопити са одласком на меч популарних београдских фудбалских екипа „Партизан“ и „Црвена Звезда“.

        Јасно је да овакви мотиви немају ништа заједничко са класичним „мајданима“ и „обојеним револуцијама“.

        Међутим, реална претња дестабилизације ситуације у Србији ипак постоји - и повезана је управо са самом чињеницом разраде модела оперативне мобилизације друштвених снага на антивладиним и антидржавним наступима. Посебно - у условима очувања западног притиска на Србију у циљевима „обрта“ спољнополитичког вектора земље једнозначно на Брисел.

        Дневни ред сличног притиска остаје максимално широк - од присаједињења Србије антируским санкцијама до признања независности Косова и кретања црногорским путем приступања у NATO пакт. И ако нови председник земље Александар Вучић и влада напредњака постану у очима руководства ЕУ и NATO пакта недовољно гипки - тада се „српски мајдан“ може у сваком тренутку распламсати у његовом традиционалном антидржавном облику.

        Фонд стратешке културе
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 21:36 06.05.2017.

 • +27
Voting is closed.

Jebo lud zbunjenog to su te demonstracije i neki NOVI srpski majdan. LUD- su zato što su pokušali SRBE da naprave GLUPIMA ( sve smo, ali to nismo). ZBUNJEN zato što ŠABLON nije odradio posao. Kratko i jasno ovo je NEUSPELA STRANA INTERVENCIJA i ZATO deluje tako konfuzno.Socijalni slogan je ubačen kade je postalo JASNO organizatorima da RAJA nije PROGUTALA UDICU, a taj obrt je samo izazvao JOŠ VEĆE GNUŠANJE U JAVNOSTI. SVE U SVEMU PUKLI SU:) nijedna takva KOMBINACIJA OVDE VIŠE NEĆE PROĆI, PLAĆENE GOMILE SU PROŠLOST I AKO NEKO SA STRANE HOĆE DA UTIČE NA SRPSKU POLITIKU MORAĆE DA SE MNOGO VIŠE POTRUDI I DA IMA OZBILJNU STRANKU U ARENI A TO KOOOŠTA I NI9JE LAKO URADITI:)

Baja's picture
Baja 12:12 07.05.2017.

 • +11
Voting is closed.

Da.
Eto sreće i srećne Srbije!(bez teritorija,jadne,bedne i moralno uništene,patriJote opet jašu i mamuzaju).

Срђа Злопоглеђа's picture
Срђа Злопоглеђа 07:43 07.05.2017.

 • +19
Voting is closed.

Бојим се да иза милозвучних, социјално обојених парола стоји ”жута паткица”?! Јасно је само једно, а то је да Срби ништа нису успели да науче од октобра 2000 године! На жалост, ми смо као народ осуђени да будемо вечити понављачи, дакако на сопствену штету!

Baja's picture
Baja 12:09 07.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Da stalno grešimo. Manijak Milošević imao je 48% glasova posle pakla,poraza i užasa koje smo preživeli 90. godina.
Ta izdajnička Srbija vratila se na političku scenu već na izborima decembra 2003. godine kada više nikada nije mogla da se formira vlast bez patrijota iz 90. godina.
Poslednjih pola decenije crveni i crni vladaju i lupili su pečat na svoju katastrofalnu vladavinu 90. godina , koju ti glorifikuješ.

Zare2's picture
Zare2 08:19 07.05.2017.

 • +25
Voting is closed.

Od Oktobra 2000 svaki protest je sumnjiv..Koga zmija ujede,i gustera se plasi..

Baja's picture
Baja 12:02 07.05.2017.

 • +9
Voting is closed.

Da pre izgubljenih izbora štetočine Miloševića,septembra 2000. godine,UOPŠTE nije trebalo protestovati,bilo je bajno i bajkovito a Srbija cvetala.Kamo lepo sreće da su crne i crvene patriJote ostale na vlasti i da izdajnici nisu zbacili svetog Miloševića i Šešelja sa vlasti,gde bi nam bio kraj...

MARŠ BRE !

Нада's picture
Нада 15:07 07.05.2017.

 • +15
Voting is closed.

Шта је било? Изгубио си живце?! Или су те газде притисле?
Волиш да маршираш људе?! Посебно оне који мисле својом главом, а не фашистичком.

milovan's picture
milovan 15:39 07.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Nije lako dezurnim SOROSOIDIMA, investitori nisu zadovoljni ucinkom na ulozena sredstva- traze vise.

sloba.dragicevic@gmail.com's picture
sloba.dragicevi... 09:21 07.05.2017.

 • +21
Voting is closed.

Треба уочити да нема ни једне пароле написане ћирилицом. Очигледно да демонстранти не знају то писмо, како и ја не знам латиницу.

Baja's picture
Baja 12:04 07.05.2017.

 • +8
Voting is closed.

Lupetaš !Ili si slep ili si bezočna botina.
Bilo je mnogo natpisa na ćirilici ali kada ćeš da shvatiš da je to mudrovanje potpuno nebitno.
Ta i takva svest nas je uništila i do najvećih poraza, bede i moralnog pada dovela.

Нада's picture
Нада 09:50 07.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Народ је са правом огорчен, јер је од стабилне и богате Србије, са хиљаде успешних предузећа, направљен логор гладних, необразованих и обесправљених робова. Али му није речено најбитније, нарочито младима- да им је ту судбину "скројио" запад, НАТО и ДОС. Управо доносиоци жуте патке!

Србија поново покушава да се усправи, по ко зна који пут. Има на том путу и неискуства, недовољног знања, па и лоповлука. То је неминовност у свакој, апсолутно свакој држави.

Да сам власт користила бих Титове методе каналисања младалачке енергије.
Србија има много слободног простора на коме могу да се направе плантаже и фарме. Уз невелику зараду, адекватну здравствену заштиту и право на бесплатно школовање многи би то прихватили. Држава би имала и те какву корист- обиље домаћих производа, смањење цене хране, извоз здраве хране, смањење увоза нездравих и штетних производа и разбијање мафијашког увозног лобија.
Храна, вода и образовање, уз повећан наталитет су будућност Србије! И био би мир у кући!

Има још доста тога што би власт требало да да својој држави. И да не користи бесмислену Ђинђићеву реченицу- о народу који треба нешто да уради за своју државу. Власт је та која креира судбину државе и народа!

Посматрач's picture
Посматрач 09:56 07.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Подржавам све коментаре. Очигледно је да су Срби скептични поводом ових демонстрација.
Кад их посматрам, мени ништа не претстављају. Као да то и нису Срби, него неки увежбани зомбији.
Слажем се са коментаром "sloba.dragicevi..." Такву примедбу сам ја ставио већ другог дана. Иако се у почетку могла видети која парола на ћирилици, нестале су.
Слажем се и са коментаром "мишко". Изгледа да је организатор схватио да Срби нису загризли удицу.
Мој став је - Ово је неко организовао са врло много вештине и аналитичког рада. Дакле, ЦИјА!
А да се власи не досете, све су некако траљаво урадили и као вештачки одржавају ниво.
Да би проценили како да се организују када дође време.
Демонстрирати у Србији против власти коју је поставила Америка, а не демонстрирати против Америке, личи на утопију.
Ове демонстрације и јесу утопија, али усмерена против Срба.
Кажу - СТУДЕНТИ демонстрирају?
Какви су то млади и потенцијални интелектуалци наше будућности, када још увек нису у стању да се изјасне?
Као да их неко води на невидљивом канапу па чекају када ће их повући. Другачије не знају где да се окрену.
Мислим да су дрогирани неким фикцијама.
Такође мислим да српске специјалне службе и људи на власти знају о чему је реч.
Њихово немушто изјашњавање о демонстрацијама без карактера, прилично је сумњиво.
Убеђен сам да би најбољи лек био кад би полицијски официри извршили удар, изашли на улице и приупитали те људе шта мувају по улицама наших градова, па кад њима покажу где су клупе за учење и посаде их тамо, онда да помлате ове из власти и да позову Српски народ да их подржи.
На такве демонстрације подршке, чак и ја бих изашао.

Baja's picture
Baja 11:57 07.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Nesretnici i teško krivi saučesnici propale Srbije(da vi ste i vaši grobari Srbije,takva svest i razmišljanje sunovratilo je Srbiju na najniže nacionalne,moralne i teritorijalne grane),kada vi već nemate nacionalne i građanske odgovornosti,PUSTITE LJUDE DA PROTESTUJU.

milovan's picture
milovan 13:21 07.05.2017.

 • +1
Voting is closed.

Sve demonsracije u Srbiji i sire, a koje nisu protiv EU i NATO nisu nase.

Slobodanka's picture
Slobodanka 16:28 07.05.2017.

 • +12
Voting is closed.

Čak i da pokušamo da pretopimo tj. pretvorimo takve proteste u nešto sa boljim ciljem pa da masovno unesemo antiNATO i antiEU parole, protiv briselskih dogovora, itd. "tajanstveni" organizatori bi se opet snašli. Isekli bi takve slike, a masovnost protesta bi itekako koristili u korist za sve nas štetnog briselskog dogovaranja!!!
Najgore je što se sada intenzivira dalje rasparčavanje Srbije, Makedonije i Crne Gore pa čak i opravdan iz socijalnih razloga izlazak na ove proteste postaje rad korisnih idiota.
Tači sada angažuje Madlen Olbrajt i Martija Ahtisarija da budu specijalni konsultanti Republik Kosova u briselskim pregovorima Beograda I Prištine sa ciljem da Srbija što pre prizna državu Kosovo. U isto vreme cvetaju protesti sa sakrivenim ciljem da postoje i iznutra što više pritiska na tog istog tobožnjeg "diktatora" te da što brže i lakše kapitulira.
Glavni cilj igre nisu naše potrebe nego sve veće i brže popuštanje Srbije, pa ko je onda taj pravi i sakriveni organizator, a i ko je pravi diktator? - Strani okupator i najvrsniji domaći izdajnici. Zato i nastupaju sakriveno da bi iskoristili naivnost osiromašenog i poniženog naroda. Ovo je ponavljanje silovanja već ranije silovanog naroda, a i države.

Baja's picture
Baja 15:03 07.05.2017.

 • +7
Voting is closed.

Sve demonstracije u Srbiji koje su protiv patriJotskih usrećitelja Srbije koje su nam glave,poraza,nacionalne tragedije,izdaje, moralne bede i siromaštva i nepravde došli, su moje demonstracije.
Svaka pobuna protiv patriJota koji su nam glave došli,sve izgubili i prodali,iselili pamet Srbije, moralno nas degradirali i narod mozak isprali a koje većinska propala Srbija podržava je opravdana.

milovan's picture
milovan 20:16 07.05.2017.

 • +11
Voting is closed.

[email protected]! Kao stari bundzija i svojevremeno simpatizer Vuka Manitoga, ja se Danas kajem za sve cinjeno i izgovoreno. Ono sto nam je donela bager revolucija, zanjemo i ubiremo plodove Danas. Ponavljas stalno i uporno kao kakva torokusa,da nam je za sve nesrece kriva vlast pre bager revolucije. POGLEDAJ MILOSEVICEV GOVOR 2000-te. Izvadi iz onog govora,bar nesto sto nam se nije dogodilo. Kako je unapred znao i opomenuo nas,sta nas ceka? Dokle god ne pobijes njegove tvrdnje- smatram te: Neista Srbinom, izsajnikom,petokolonasem i stranim placenikom. Mozda je po tebi Milosevic kriv i sto je dokument Prizrenske lige ,donet svojevremeno u konzulatu V. Britanije u prisustvu Austriskog konzula

Baja's picture
Baja 21:32 07.05.2017.

 • +11
Voting is closed.

Dosta sa demagogijom isspraznom.
Ne zanima me Miloševićev idiotski "govor", zanimaju me rezultati naopake decenijske vladavine Miloševića i njegovih sledbenika.
Rezultat je pljaćka naroda srpskog, izdaja naroda srpskog,moralni pad naroda srpskog,nacionalna katastrofa naroda srpskog,nepopravljivi porazi i gubljenje dva veka borbe našeg naroda za slobodu,državu,demokratiju.
Tu nenormalnu priču pričaj ludačkoj većinini srpskog naroda kojanas je satrla,ja idiot nisam i vidim očima i čujem ušima.
Bilo je srba i pre izdajnika patriJota i pre je bila Prizrenska liga pa su bili drugačiji rezultati...
ti i tebi slični gore su izabrali najgoru ljudsku srpsku ološ da nas popljačka i sve izgubi,živote,oraz,mral,teritorije,ekonomiju sve.
I shvati već jednom nesretni čoveče ,oni su to sve uništili a ne "izdajnici" kako to budale lupetaju.

Dopuna:Što se tiče Vuka manitoga,nikada mi se nije sviđao,njegov način lopovske porodične vladavine,demagogije koju je prosipao, korumpiranih ljudi koje je okupljao... Ono što je sigurno njegova krivica u tragediji i porazu srpskog naroda ne postoji,bio je opozicija ako se ne računa nekoliko meseci ministrovanja u gubitničkoj Miloševićevoj vladi gde je izigravao dvorsku ludu... Doduše taaj nesretnik kojeg si ti podržavao se nalazi i kao prirepak u vladama napredne stranke i socijalista(koji su na vlasti u poslednjih 73 godine, ravno 69 godina) poslednjih pola decenije... zaslužio je ipak prezir i osudu.

milovan's picture
milovan 22:56 07.05.2017.

 • +13
Voting is closed.

Ni u snu nisam mogao sanjati,da cu nekad morati da branim Milosevica. Ali ovoga puta moram istine Radi. Tebe ne zanima njegov govor 2000-te, naravno da se taj govor ne uklapa u vasu podrepasku agendu. Taj govor je vec usao u istoriju, kao i vasa petooktobarska sramota. Vasi prijatelji sa zapada su uveli genocidne sankcije, cak su i bebe umirale u banjaluckoj bolnici njih 12 jer tvoj humani zapad nije dozvolio da se boce kisika dopreme iz Beograda za Banja Luku. Sizifovski je odolevao sa svojim raspolucenim narodom protiv ujedinjenog i nikad Srbima naklonjenog zapada. Ako si zaboravio da ti napomenem ostavio nam je zajednicu sa C. Gorom, ostavio nam Republiku Srbsku, bez njegove pomoci nebi je bilo . Ostavio nam je Rezoluciju 1244 UN. Ostavio nam je i fabrike koje tvoji Djindjulenceta prijatelji nisu unistili. Nije on prodao 3 i slovima tri secerane za 3 DM u jednu seceranu se ugradi tone skupocenog Va2 i Va4 matrijala. Prema berzanskim cenama 1kg. Va2 na odpadu je bila 3,70DM. Srbska istorija ne pamti da su Srbkinje ikada ranije radjale takve bezstidnike i lopuze kao sto je petoktobarski basibozuk. Sve ste procerdali unistili i rasprodali. Ostala je jos samo R. Srbska, a i tu se svojski trudite uz pomoc recikliranih radikala da je se otarasite.

Додај коментар