Хоће ли се отворити „Патриотски фронт“?

ГЛАС РУСИЈЕ О ВАЖНОМ УНУТАРПОЛИТИЧКОМ ПИТАЊУ ЗА СРБИЈУ

  • Владан ГЛИШИЋ (Двери): Патриотски блок је једина могућност за будућност Србије. Зато годинама позивамо на његово формирање   
  • Немања ШАРОВИЋ (СРС): Упутили смо Војиславу Коштуници једно отворено писмо у коме смо га позвали - уколико је заиста искрен у намери да се КиМ сачува унутар Србије - да удружимо снаге. Међутим, Коштуница на то писмо није ни одговорио
  • Слободан САМАРЏИЋ (ДСС): ДСС ће наставити да следи оно што Срби са Косова иницирају и сарађиваће, наравно, са свим другим организацијама и удружењима, али не размишља о некој посебној формалној политичкој сарадњи или некој новој организација

        ПОСЛЕ серије митинга опозиције у Београду појавила се информација о могућности формирања народног или патриотског фронта у који би ушли ДСС, СРС и Двери.

       О шансама за настанак сличног политичког блока може се говорити само теоријски. Али, ако би након евентуалног референдума влада Србије била приморана да поднесе оставку и дође до ванредних избора, судећи по резултатима ђурђевданских избора - патриотски фронт би имао унапред гарантованих најмање 15-17%, а као се узме у озбир да су неки бирачи вероватно разочарани политиком „напредњака“ на власти, ова цифра би могла да буде значајнија.

       Само, значи ли јединство на митингу јединство на делу? Како бисмо нашли одговор на ово питање, обратили смо се представницима три поменуте странке.

       Говори Владан Глишић, члан управног одбора покрета Двери:

       - Двери већ годинама позивају на формирање патриотског опозиционог блока а и иначе су деловале тако да организују заједничке протесте са Демократском странком Србије и Српском радикалном странком. Због њихових међусобних односа, те странке нису могле да учествују истовремено, али се трудимо да повежемо и једне и друге јер сматрамо да је патриотски блок једина могућност за будућност Србије.

       Пре неки дан се сазнало и да је у Српској радикалној странци сазрео својеврсни „раскол“ поводом ДСС. О особеностима односа радикала и демократа Војислава Коштунице за Глас Русије говорио је заменик председника СРС Немања Шаровић:

       - Упутили смо Војиславу Коштуници једно отворено писмо у коме смо га позвали - уколико је заиста искрен у намери да се КиМ сачува унутар Србије - да удружимо снаге. Међутим, Коштуница на то писмо није ни одговорио. За мене је заиста несхватљиво да је за ДСС прихватљиво да демонстрира у Новом Саду против Пајтића заједно са Вучићем, иако је јасно да је ту посреди пре свега борба за власт, јер идеолошки између ДС и СНС нема никакве разлике, док је истовремено Коштуници неприхватљиво да демонстрира са Српском радикалном странком кад је у питању издаја и предаја Косова и Метохије која је у завршној фази.

       ДСС изгледа не планира да одустаје од принципа политичке издвојености. Ево шта каже заменик председника странке Слободан Самарџић:

       - Наш је циљ да се после митинга 10. маја окупе све грађанске патриотске снаге, дакле сви људи који мисле добро Србији и који воде рачуна о државним интересима. О формалној политичкој сарадњи није реч ни с ким. ДСС ће наставити да следи оно што Срби са Косова иницирају и сарађиваће, наравно, са свим другим организацијама и удружењима, али не размишља о некој посебној формалној политичкој сарадњи или некој новој организација.

       Неко збијање редова евроскептичних странка јесте представља коалиција ДСС и покрета Двери на локалним изборима у Земуну у јуну.

       Али, како говоре представнци Двери, то је само почетак великог пута.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари