ГЛАЗЈЕВ: Економске санкције против Русије коштаће ЕУ билион, а СРН 200 милијарди евра

У СЛУЧАЈУ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ ЕВРОПСКОГ ФИНАНСИЈСКОГ СИСТЕМА - ГЕОПОЛИТИЧКА ИГРА ЋЕ СЕ НАЋИ НА ГРАНИЦИ СВЕТСКОГ РАТА

  • За Европу би санкције против Русије биле економско самоубиство. Земље Прибалтика изгубиле биизнос који је једнак обиму њиховог БДП – упозорио је познати руски економиста Сергеј Глазјев који је и саветник Владимира Путина

         САВЕТНИК руског председника Сергеј Глазјев у интервјуу телевизији Russia Today изјавио је да губици Европске уније - у случају да уведе економске  санкције против Русије - могу достићи билион евра.

         „Још је велико питање против кога су те санкције усмерене и коме ће нанети максималну штету? Ако се Американци потруде да реализују модел који је био примењен у Ирану, а то је практично изолација земље од међународног финансијског система и његовог доларског дела и делимично евра - онда наше рачунице говоре да би губици Европске уније могли достићи билион евра” - каже Сергеј Глазјев.

         Он тврди да би Немачка могла претрпети штету од 200 милијарди евра.

         „Штета ће бити нанета, ма колико то чудно звучало, и Украјини за чије се наводно интересе они толико брину, као и прибалтичким земљама које се сада према Русији најагресивније понашају” - рекао је Глазјев.

         Земље Прибалтика могу изгубити „износ који је једнак обиму њиховог БДП”.

         „Ово значи да би за Европу санкције против Русије биле економско самоубиство” - упозорио је саветник руског председника за економију.

         Глазјев је додао да ће - у случају да руски палатни систем буде блокиран - веома страдати европске банке, јер ће „стотине милијарди обавеза остати да висе”. 

         Глазјев сматра да ће се – уколико дође до дестабилизације европског финансијског система - геополитичка игра наћи на граници светског рата.

         Одговарајући на питање - да ли Америка има реалне полуге да без последица врши притисак на Русију - Глазјев је изјавио: „Полуге се могу видети на примеру већ реализованих санкција – рецимо према Ирану”.

         „Санкције су генерално легитимне само онда када их доноси Савет безбедности УН. Дакле: када нема одлуке СБ ОУН, онда је то фактички америчка агресија према овој или оној земљи” - истакао је саветник руског председника.

         Према његовим речима, санкције донете без одлуке Савета безбедности УН не могу бити свеобухватне.

         „Све у свему, таквим санкцијама се, максимално, могу прикључити земље чланице НАТО, међу којима има наших озбиљних трговинских партнера као што је, на пример, Немачка” - додао је Глазјев.

       Г. Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари