Ево зашто је добро што у Бризбејну нису трчали око Путина као око Обаме

И У МОСКОВСКИМ МЕДИЈИМА ПОСЛЕ БРИЗБЕJНА НАПИСАНО ДОСТА ГЛУПОСТИ - ДОШЛО ДОТЛЕ ДА ЛИБЕРАЛИ ПРИЗИВАЈУ СТАЉИНА

  • Руска „прогресивна публика” и учесници „марша мира” ликују због покушаја западних лидера да на самиту Г20 унизе Путина. Филозоф и сликар Максим Кантор чак је написао да су се према Путину понели као према фукари док су западни лидери пред Стаљином устајали
  • Изгледа да се заборавило да је то мистично устајање пред Стаљином почело након што је поделио Пољску  и Финску, када је послао на Колиму најнемирнији део Прибалтика и Западне Украјине, након што је привремено преселио кримске Татаре, поставио на место Јапан и нацртао онакву карту Европе каква је њему била по вољи

         Пише: Захар ПРИЛЕПИН

         У МОСКОВСКОМ дневном листу МК појавио се чланак о томе како су у Аустралији покушавали да понизе Путина: како су га на аеродрому дочекале споредне фигуре, како су га сместили у хотел са четири звездице и како су га на једној од заједничких фотографија учесника самита Г20.

         Цео текст је о таквим глупостима. Међутим, тај текст је показао и очигледно наслађивање свог аутора док је описивао како је у Бризбејну – за разлику од Путина – био организован дочек Бараку Обами, како су сви око њега трчали и како су га амерички специјалци довезли хеликоптером. Све у том стилу.

         Испод овог текста било је 25.000 лајкова. Очито се цео „марш мира” стркао на текст и исказао своју радост. Право ликовање. Мало народно ликовање.

         Мој некадашњи блиски друг, који воли сваку објективност, жали се у својим записима да му је због таквог дочека Путина било криво. Јер, ипак је Путин и његов председник.

         Поводом свега, брзо су се нашли кривци: то су, наравно, патриоте које су се радовале анексији Крима и свему што је потом уследило. Мој друг је схватио да је Путин овако примљен у Аустралији управо због њих.

         Њему је, наравно, одмах било јасно да ће се све завршити санкцијама и понижавањем – бар тако пише мој друг. Требало је о свему унапред размишљати – уверен је он. Притом саме патриоте назива разним погрдним именима.

         Другим речима: није требало дирати Крим и Донбас, требало је оставити да све иде како је ишло (то јест да у томе учествују сви који су желели – осим Путина) и тада Путину на самиту Г20 не би дали да седи за одвојеним столом, него би га позвали за онај за којим су седели сви, а и односили би се према њему са уважавањем показаним према шефовима Јужне Африке, Пољске и Јужне Кореје. Био би поштована велика личност, а не изопштеник.

         Е, ово је логика!

         Филозоф и сликар Максим Кантор баш се на време присетио да су сви устајали када је Стаљин долазио на сличне скупове. Чак је Черчил једном приликом хтео да остане да седи, али није смогао.

         Нешто га је подигло навише. Управо у томе – пише Кантор – и јесте разлика између џина и фукаре.

         Да не поверујете: ово што је написао Кантор лајкује „прогресивна публика”.

         Мени се чини да је ово предивно.                             

         Колико је Путин на власти? Биће да је 14 година. У Стаљиновој владавини 14-та година је била управо 1938, а дотле је он успео да штошта одради.

         Да све ово изразим друкчије: Путин би изгледа морао – да би сви пред њим устајали – да претходно стрпа у  затвор и Кантора и све оне који су лајковали његов текст.

         А можда је ипак боље да пред Путином не устају?

         Изгледа да се заборавило да је то мистично устајање пред Стаљином почело мало касније: тек када је поделио Пољску  и Финску, када је послао на Колиму најнемирнији део Прибалтика и Западне Украјине, након што је привремено преселио кримске Татаре, поставио на место Јапан и нацртао онакву карту Европе каква је њему била по вољи.

         Све у свему, Путине – не буди фукара. Понашај се пристојно. Као Стаљин. Ово те моли „прогресивна јавност”.

         

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари