Џорџ Сорош је Лав Троцки 21. века - његови милиони стоје и иза „Рајских папира“

ЈЕВРЕЈИН КОЈЕГ ЗВАНИЧНИ ИЗРАЕЛ ОПТУЖУЈЕ ЗА АНТИСЕМИТИЗАМ

И ПОДРИВАЊЕ СВОЈЕ ДРЖАВЕ

  • МИП Израела оптужио је Сороша да је „у више наврата покушавао да подрије демократски изабране владе Израела тако што је подржавао различите организације које се баве ширењем лажи против јеврејске државе и покушавају да јој одузму право на самоодбрану“
  • Вођа пољске владајуће партије Право и праведност Јарослав КАЧИЊСКИ: Организације под контролом Сороша теже да униште национални идентитет пољског друштва
  • Чешки председник Милош ЗЕМАН: Сорошево Отворено друштво покушава да се меша у унутрашње послове Чешке
  • Лидер румунске Социјалистичке партије Ливију ДРАГНЕА: „Поставио бих озбиљна питања господину Сорошу. Његове фондације и структуре финансирају у Румунији око 90 организација које се баве сумњивом политичком делатношћу и организују протесте“
  • Сорош је подржао Хилари Клинтон против Доналда Трампа, а не мала средства - око 600 милиона долара -уложио је у кампању за реформе у америчком законодавству усмерене на легализацију марихуане и укидање кривичних казни за коришћење наркотика
  • Московски политиколог Сергеј СТАНКЕВИЧ: Троцки је прижељкивао светску револуцију и сматрао да је дошло време уједињавања човечанства око јединствених вредности, јединствене идеје и под јединственим руководством. Он је националне државе сматрао застарелим. Сороша покреће скоро иста идеја: он националне државе сматра анахронизмом и убеђен је да је дошло време уједињавања човечанства око либерално-демократских вредности и под једним либерално-демократским руководством

Пише: Владимир АРДАЕВ, коментатор агенције РИА Новости

        ИЗРАЕЛСКИ Кнесет разматра нацрт закона који локални медији зову „Законом Сороша“.

        Доношење тог закона затвориће новчане токове фондације „Отворено друштво“ чији је оснивач амерички финансијер и филантроп Џорџ Сорош усмерене према непрофитним (невладиним) организацијама. Ова добротворна институција дели донације за либерализацију државних уређења широм света, при чему је све више земаља где његову делатност сматрају непожељном.

Израел

        Аутор документа је посланик од партије „Ликуд“ Мики Зоар који је уверен да ће доношење закона спречити „донаторе-антисемите, хушкаче и непријатеље Израела“ да помажу онима које они подржавају у његовој земљи. Реч је, пре свега, о лево-радикалним организацијама „Адала“, „Бецелем“, „Шоврим штика“, „Ир Јамим“, „Махсом вотч“, „Еш дин“ и „Нова израелска фондација“. Све оне добијају донације од фондације Отворено друштво на чији је рачун Џорџ Сорош пре месец дана пребацио око 18 милијарди долара.

        „Намеравам да уз подршку председника владе прогурам овај битан закон како бисмо заштитили израелску демократију од покушаја непријатељских елемената да јој нанесу штету“, - изјавио је исти посланик Кнесета.

        Пре тога је МИП Израела дао изјаву везану за Сороша у којој се тврди да је он „у више наврата покушавао да подрије демократски изабране владе Израела тако што је подржавао различите организације које се баве ширењем лажи против јеврејске државе и покушавају да јој одузму право на самоодбрану“.

        Према речима израелског политиколога Авигдора Ескина, милијардер који се налази на 29. месту на Форбсовој листи најбогатијих људи на планети, у тој земљи је већ одавно постао непожељна особа - без обзира на јеврејско порекло и биографију човека који је преживео холокауст.

        „Сорош је увек био системски противник Израела. Његово Отворено друштво подржавало је и подржава структуре које подривају политику наше државе. И реч није само о финансирању отворено антиизраелских маршева, већ и о покушајима директног мешања у политичке процесе у земљи“, - каже Авигдор Ескин.

        Политиколог подсећа да у току предизборне кампање у Израелу 2015. године Стејт департман САД пребацио је 350 хиљада долара израелској организацији One Voice International коју финансира Сорош како би се супротставили избору Бењамина Нетањахуа - ову чињеницу потврдио је амерички конгрес.

        Пре годину дана на интернету су се појавила електронска писма која су хакери украли са поштанских сервера Отвореног друштва. Одатле следује да је милијардер уложио милионе долара у борбу против израелске државе под паролом заштите права националних мањина у тој земљи.

Мађарска

        Протестна линија против Сороша у Израелу појавила се као наставак скандала који је у пролеће избио у Мађарској када је тамо био ратификован закон о образовању са амандманима који су омогућили затварање Централноевропског универзитета (CEU), чији је оснивач и спонзор - овај милијардер. Медији су наговестили да је тај закон био резултат дугог супротстављања између Џорџа Сороша и мађарског премијера Виктора Орбана.

        Шеф мађарске владе више пута је оптуживао десетине НВО које је финансирало Отворено друштво да они покушавају тајно да утичу на политику његове државе - пре свега на политику њеног противљења миграционом програму Европске Уније. Органи реда су више пута спречавали ове организације да помогну илегалним мигрантима који су покушавали да уђу на територију Мађарске како би добили избеглички статус. Орбан је отворено говорио да су бирократе из Брисела и Сорош „напали Мађарску“ са планом да се њено становништво замени мигрантима.

Источна Европа

        Борби против прекоокеанског филантропа једна за другом прикључиле су се и друге источноевропске државе.

        Власти у Пољској су имале намеру да зауставе дистрибуцију унутар својих граница новца из Норвешке који је фондација Batory (финансирана од стране Сороша и са скоро милијарду евра на рачуну) усмерава ка пољским НВО са циљем да до 2020. године издејствују смену владе.

        Само у 2014. години Batory је са том амбицијом поделио око 130 милиона злота (отприлике 31,7 милиона долара).

        У Пољској истичу да без обзира што се званично декларише „унапређење парламентарне демократије“ реч је о офанзиви на традиционалне католичке вредности које подржава како већина становништва тако и влада.

        Вођа владајуће партије Право и праведност Јарослав Качињски изјавио је да организације под контролом Сороша теже да униште национални идентитет пољског друштва и подржао је увођење ограничавајућих мера које је иницирала влада.

        Са своје стране, чешки председник Милош Земан оптужио је Отворено друштво за покушаје мешања у унутрашње послове Чешке.

        „Поставио бих озбиљна питања господину Сорошу. Његове фондације и структуре финансирају у Румунији око 90 организација које се баве сумњивом политичком делатношћу и организују протесте“, - изјавио је вођа румунске Социјалистичке партије Ливију Драгнеа који је позвао на пооштравање контроле невладиних организација.

Сједињене Државе

        Џорџ Сорош у САД традиционално лобира за Демократску странку која му је идејно најближа. Он је 2004. године потрошио 27 милиона долара на борбу против председничког кандидата Републиканске партије Џорџа Буша-млађег чију је политику сматрао опасном за читаву земљу и свет.

        Затим је учествовао у стварању и финансирању Демократске алијансе која је уједињавала прогресивисте унутар Демократске странке.

        На прошлогодишњим председничким изборима је подржао кандидатуру Хилари Клинтон и постао један од најжешћих критичара изабраног председника Доналда Трампа.

        Не мала средства - око 600 милиона долара - милијардер је уложио у кампању за реформе у америчком законодавству усмерене на легализацију марихуане и укидање кривичних казни за коришћење наркотика. Његове донације су углавном усмераване у НВО „Алијанса за наркополитику“ са седиштем у Њујорку.

        Пред крај лета на сајту Беле куће појавила се петиција са захтевом да се Сорош стави ван закона и да се конфискују његове активе у вези са оптужбама за тероризам.         

        Петицију је потписало преко 150 хиљада Американаца.

Велика Британија

        Сматра се да је Уједињено Краљевство највише претрпело од деловања Џорџа Сороша. Још у септембру 1992. године, он је за један дан зарадио преко милијарду долара покренувши моћну операцију на девизном тржишту - откупио је огромне количине британских фунти и заменио их за немачке марке. То је изазвало тренутни пад вредности британске валуте након чега су га прозвали „човеком који је срушио Банку Енглеске“.

        Нови напад на Уједињено Краљевство одиграо се управо ових дана.

        Овог пута мета је била Бакингемска палата. Међународни конзорцијум за новинарска истраживања објавио је материјале које сведоче о постојању офшорних инвестиција краљевског двора. И, мада се таква делатност формално не коси за законом (приходи краљевске породице се не опорезују) имиџу монарха нанет је осетан ударац.

        Нема сумње да иза напада стоји Сорош - фондација Отворено друштво је најпознатији и најкрупнији спонзор конзорцијума.

Светски пожар је у крви

        У Русији се делатност Отвореног друштва од 2015. године сматра непожељном и прекинута је. Врхунац његове активности пада на 90-те године када је земља стала на пут либералних и демократских реформи. Политиколог, а у то време познати политичар Сергеј Станкевич, добро се сећа тог периода. Он назива овог Американца - „Троцким 21. столећа“.

        „Лав Троцки је прижељкивао светску револуцију, он је сматрао да је дошло време уједињавања човечанства око јединствених вредности, јединствене идеје и под јединственим руководством. Он је националне државе сматрао застарелим. Џорџа Сороша покреће скоро иста идеја: он националне државе сматра анахронизмом и убеђен је да је дошло време уједињавања човечанства око либерално-демократских вредности и под једним либерално-демократским руководством“, - каже Сергеј Станкевич.

        Троцки је ишао ка свом циљу уз помоћ револуција и револуционарних ратова. Сорош сматра да је за реализацију задатка неопходно да у некој критичној групи земаља на власт дођу либерално-демократске владе које ће затим ујединити напоре и проширити своје вредности на остатак света.

        Превела: Марија Билбија

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари