Долази ново средњевековље - однос према масама биће беспоштедан

РУСИЈА СА СУСЕДИМА ВИШЕ НЕЋЕ ИМАТИ „БРАТСКЕ ОДНОСЕ“ - ДОБРА ДЕЛА НЕ ОСТАЈУ НЕКАЖЊЕНА

  • Москва је са увођењем нових правила игре почела средином прошле деценије. Прво са државама које су према Русији водиле нарочито непријатељску политику - балтичким државицама и Грузијом
  • Особеност новог средњевековља биће и то што се у положају „масе“, односно сиротиње, неће наћи само поједини социјални слојеви, него и целе земље и региони. Источној Европи је намењена жалосна судбина пустоши јер ће то бити „мртва земља“ између центара развијене цивилизације

Пише: Ирина АЛКСНИС, за РИА Новости

        ПОСЛЕДЊИХ година је постало јасно да је Русија кардинално изменила принципе својих односа са суседима, па и у целини са другим државама.

        „Братске односе“ заменио је принцип „обостране користи“.

        Пре 15-17 година је Кремљ коначно схватио да су „братски односи“, који су у суштини били трампа руских богатстава и преференцијала за лојалност, дефинитивно престали да функционишу. Увођење нових правила игре почело је средином прошле деценије. Прво са државама које су према Русији водиле нарочито непријатељску политику - балтичким државицама и Грузијом.

        Сада, после десет година, резултати постепеног деловања Москве, у којем није било журбе, већ се виде и голим оком.

        Летонски министар саобраћаја апеловао је на Русију да више користи луке његове земље јер се моћни транзит, који је ишао преко те балтичке земље, претворио у поточић који наредних година може и сасвим да пресуши.

        XX век дао је безмало свим земљама шансу да иду укорак са прогресом. А још је постојала јединствена земља која је била спремна да активно помаже свима који су били са њом. Градила је фабрике, научне центре и конструкторске бирое и тамо где их дотад никада није било. Делима је са другима све што је знала и умела.

        Међутим, тај коридор могућности се неповратно затворио. Прогрес и технологије су отишли тако далеко да су постали привилегија само малог броја изабраних. Ко заостане - остаје без икаквих шанси за сустизање.

        Русија - управо она је она зачуђујућа земља које се у XX веку називала СССР - научила је болну лекцију да добра дела не остају некажњена. Лекција је била научена.

        Свет будућности - сасвим догледне будућности - биће веома мрачан. Новац за развијену социјалну сферу више неће имати чак ни најбогатије и најразвијеније земље. Долази ново средњевековље са колосалним социјалним раслојавањем у којем ће приступ богатствима имати само изабрани. Однос према масама биће - беспоштедан.

        Особеност тог новог средњевековља биће и то што се у положају „масе“, односно сиротиње, неће наћи само поједини социјални слојеви, него и целе земље и региони.

        Како год се расплела актуелна конфронтација Русије и Запада (а историја показује да ћемо се поново некако договорити) - Источној Европи је намењена жалосна судбина пустоши јер ће то бити „мртва земља“ између центара развијене цивилизације.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари