Дачић за „Известия“: Србија се никада неће прикључити антируском курсу Брисела

„СРБИЈА ПРИЈАТЕЉСКИМ ЗЕМЉАМА СМАТРА И САД И БРИТАНИЈУ, АЛИ ОД ЊИХ ДОЛАЗЕ И КОРАЦИ КОЈИ ТО НИСУ“

  • „Србија жели у ЕУ, али никада неће поћи против својих националних интереса и никада неће уводити санкције пријатељима. Србија ће у својој политици остати доследна и неће се прикључити европским антируским санкцијама“
  • „У Руско-српском хуманитарном центру у Нишу само је пет грађана Србије, четири Руса, неколико возача и преводилаца и један пас. Не схватам како то може бити шпијунски центар којег се боји цела западна хемисфера?! Центар у Нишу је искључиво хуманитарни, а нас питају - шта ће хуманитарном центру дипломатски статус? Заборављају да и Црвени крст има дипломатски имунитет, а такође се бави хуманитарним пословима. Центар у Нишу мора имати дипломатски статус или бити затворен“
  • „Ми схватамо да Србија европску интеграцију не може завршити без коначног решења косовског проблема. Измене у међународној ситуацији и деловање Србије, која се препоручила као проверени и и поуздани партнер, створили су услове за достизање коначног решења“
  • „С једне стране, не треба тражити решење косовског проблема држећи се за наше митове и конфликте из историје, али са друге стране - не смемо заборављати на своје националне и државне интересе. Ради одрживог прогреса, морамо у најмању руку покушати да пресечемо Гордијев чвор Косова, не скривајући се и не преваљујући то тешко бреме на леђа своје деце“

        СРБИЈА тежи да уђе у Европску унију, али се неће прикључити антируском курсу Брисела, нити уводити санкције против Москве - изјавио је Ивица Дачић.

        Учинио је то у интервјуу московском дневном листу „Известия“. Притом је порецизирао:

        „Србија жели у ЕУ, али никада неће поћи против својих националних интереса и никада неће уводити санкције пријатељима. Србија ће у својој политици остати доследна и неће се прикључити европским антируским санкцијама“.

        Дачић је открио да се Београд налази под притиском да се придружи курсу који ЕУ има против Русије:

        „Како другачије тумачити оно што је у Београду говорио недавно амерички дипломата Хојт Ји? Шта је то било, ако не притисак?“

        Дачићу је у истом интервјуу било постављено питање: „Хоће ли пријатељство Србије и Русије издржати таква искушења?“

        „Одмах да кажем - издржаће. И ја и председник Србије, Александар Вучић, сматрамо Русију искреним пријатељем Србије и даље ћемо радити на побољшавању наших односа. Ми смо истински захвални за подршку коју нам Русија пружа у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама.“

        Дачић московском листу није крио да је и Руско-српски хуманитарни центар у Нишу разлог притисака са којима се Србија суочава:

        „У том центру су - само пет грађана Србије, четири Руса, неколико возача и преводилаца и један пас. Не схватам како то може бити шпијунски центар којег се боји цела западна хемисфера?! Центар у Нишу је искључиво хуманитарни, а нас питају - шта ће хуманитарном центру дипломатски статус? Заборављају да и Црвени крст има дипломатски имунитет, а такође се бави хуманитарним пословима. Центар у Нишу мора имати дипломатски статус или бити затворен“.

        Дачић је истакао да Србија себи пријатељским земљама сматра и САД и Велику Британију, али да са њихове стране „види и кораке који нису пријатељски. Притом је навео:

        „Пре две године је Британија предложила текст резолуције који се српски народ окривљује за геноцид, а да Србију о томе није ни информисала. Само је Русија ставила вето на ту резолуцију. Британија је и пре десет дана - опет не обавестивши Србију - предложила да се укину редовна заседања Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији. Иницирала је да то буду само слушања затвореног типа. Против су иступиле Русија и Кина“.

        „Данас је сваки грађанин Србије - наставио је Дачић - спреман да пита Европску унију: због чега каталонски референдум о независности сматрате неважећим, а поздравили сте и подржали независност коју је прогласило Косово и без референдума?! Србија ће остати верна европским принципима и демократији, али неће одустати од своје независности.“

        Дачић је одговорио и на питање московског листа: „Које уступке је Београд спреман да учини Приштини, с обзиром да Европска унија нормализацију односа са Косовом сматра условом за прикључивање ЕУ?“

        „Ми схватамо да Србија европску интеграцију не може завршити без коначног решења косовског проблема. Измене у међународној ситуацији и деловање Србије, која се препоручила као проверени и и поуздани партнер, створили су услове за достизање коначног решења. Нама је, ради унутрашње ситуације, потребно да размотримо своју стратегију према КиМ. Зато је председник Алексадар Вучић позвао све грађане на дијалог о том питању“.

        У наставку је министар спољних послова Србије додао:

        „Постоје све прилично међусобно удаљене позиције. Наша је садржана у Уставу Србије, а позиција Приштине је у њиховом уставу. Међу њима је живот који се разликује од написаног на папиру. Зато је идеја унутрашњег дијалога добра. Једна је заблуда да је све изгубљено, а друга - да је све наше и да се не смемо предавати. Ћутање би значило да ми тамо немамо шта да радимо. Да смо престали да се надамо. Да смо сагласни са последњом варијантом. Са конфликтом. И унутрашњим и конфликтом око нас... С једне стране, не треба тражити решење косовског проблема држећи се за наше митове и конфликте из историје, али са друге стране - не смемо заборављати на своје националне и државне интересе. Ради одрживог прогреса, морамо у најмању руку покушати да пресечемо Гордијев чвор Косова, не скривајући се и не преваљујући то тешко бреме на леђа своје деце“.

        Дачић је навео да Србија прати како лобисти косовских Албанаца припремају резолуцију којом ће се тражити да Косово добије столицу у УН. И признао:

        „Све је почело након што је у Београду објављено о старту унутрашњег дијалога о Косови и Метохији. Прво ће вероватно за Косово тражити статус земље-посматрача у УН - по узору на Палестину. Сједињене Државе желе да на тај начин заобиђу Савет безбедности у којем пет земаља имају право вета. Ако има то успе - преговори у Бриселу ће изгубити неутрални карактер, а то ће опет бити - двоструки стандарди и лицемерје међународне заједнице“.

        Још је додао: „Док се поштује међународно право - Косово не може бити примљено у УН. Приштина не може добити столицу у УН док Београд не призна независност“.

        Упитан - може ли се догодити да и Србија уђе у NATO - министар спољних послова је казао:

        „Србија није заинтересована за прикључивање NATO нити било којем другом војном блоку. Ми се и даљње држимо политике војне неутралности“.       

        На питање - планира ли Србија даље развијати војне контакте са Русијом - Дачић је одговорио:

        „Русија и Србија су привржене развоју своје сарадње на свим нивоима, укључујући и војно-техничку. Та сарадња ће се наставити у складу са договорима председника Вучића и Путина. Ми желимо моћан развој државе Србије да постане гарант мира и стабилности и поуздани партнер за све. Наравно, ми смо привржени преговорима, али то што их водимо уопште не значи да се некога бојимо“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари