Да ли је Лењин био „немачки шпијун“ и руски националиста као Иван Грозни?

А ОНИ КОЈИ КРИТИКУЈУ ЛЕЊИНА - НЕМАЈУ НИШТА ПРОТИВ ШТО ПОРОШЕНКО РАЗАРА ДОНБАС

 • Искрено, не разумем - независно од тога да ли је Лењин узимао или није новац - због чега немачки шпијун и рушилац Русије заузима Казањ, заузима Баку, а ако се не заузме Баку трежи да се спали тај град, сурово тролује Балтик, бије Немце у Украјини и понаша се дословце као неки Иван Грозни?
Пише: Захар ПРИЛЕПИН
 

        ПРОСВЕЋЕНА публика качи по интернету Лењинове белешке, кажу, какав зликовац.

        Ја не знам да ли белешке пишу данашњи актери, на пример, Порошенко, да ли их је писао Турчинов, али у сваком случају увек изненађује искрен, некакав дечји револт због испада крвавог Иљича, док исто такве, само глупље и испраније крвопије живе у комшилуку и чак производе чоколадне бомбоне.

        Друго што ме увек изненађује јесте толико истрајна мржња према крвавом Иљичу од стране националиста убеђених да је он немачки шпијун.

        Искрено говорећи ја нисам ни разумео - независно од тога да ли је он узимао или није новац, због чега немачки шпијун и рушилац Русије заузима Казањ, заузима Баку, а ако се не заузме Баку обећава да ће спалити град, сурово тролује Балтик, бије Немце у Украјини и понаша се дословце као неки Иван Грозни.

         Дакле, цитати:

         „… Можете ли да пренесете Теру још и то да он све припреми за потпуно спаљивање Бакуа, у случају напада, и да то саопшти у штампи у Бакуу“. 3. јун 1918. (Волкогонов Д.А. Лењин. Политички портрет. Лењиново писмено наређење председнику Бакинске ЧК .С. Тер-Габриељану).

         „Свијажск, Троцком. Изненађен сам и забринут због успоравања операције против Казања, нарочито, ако ми је тачно пренето, што ви имате пуну могућност  да артиљеријом уништите противника. Мислим да не треба жалити град и даље одлагати, јер је неопходно беспоштедно искорењивање…“ 10. септембар 1918. (Лењин. В. И. Сабрана дела Т. 50. С. 178).

         „Што се странаца тиче, саветујем да се не жури са прогоном. Зар није боље да их ставимо у концентрациони логор...“ 3. јуна 1919. г. (Лењин В. И. Сабрана дела, Т. 50. С. 335).

         „Т. Луначарском: … Саветујем да се сва позоришта сахране. Народни комитет просвете има надлежност не да се бави театром, него описмењавањем“. Лењин, 26. августа 1921. г. (Лењин В. И. Сабрана дела, Т. 53. С. 142.)

         „…Предузети војне мере, то јест потрудити се да се Летонија и Естонија казне војним методама (на пример, „на леђима“ Балаховича прећи негде границу пар километара и тамо обесити 100 - 1000 њихових чиновника и богаташа)“. Лењин, август 1920. г. (А. Г. Латишев, Отворене тајне Лењина. Москва, 1996).

         (Део белешке овде може бити потпуно истргнут из контекста, а неки делови просто фалсификовани, код нас и најчеститији људи на земљи то често чине. Уосталом, то не мења суштину.

        Лењин је био врло суров човек, злочинац, манијак. А то што су тамо Антанта, Јапанци, Пољаци, Немци, Басмачи, (Басмачи -бандити контраеволуционари у периоду борбе за учвршћивање совјетске власти у Средњој Азији), уротници, Французи, Британци, Чеси и тако даље, то све није битно.

        Друга је ствар у Донбасу. Тамо је јасно зашто су тако бомбардовали Доњецк и Луганск и десетак села и варошица збрисали са лица земље; зато што је „путин-тиранин“. То све ништа не значи.)

        А оно о позоришту, узгред речено, најсмешнија је белешка. Прогресивни људи су убеђени да је зли Иљич хтео да убије Станиславског и Немировича-Данченка заједно са Качаловим, али да није стигао. 

        И још је хтео да народ учи писмености, гад један!  

        Превела Ксенија Трајковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Каплар's picture
Каплар (није потврђен) 20:19 30.10.2015.

 • +12
Voting is closed.

Зато му данас руше споменике исти они за које је наводно радио. Тешко да би Бајденов син, некакав Порошенко или разни Сороши ведрили и облачили ''слободним и демократским друштвима'' да је тај на власти.

Сви ти тирани и рушитељи нација су неким чудом стварали силе, док борци за ''слободу'' и феудализам (капитализам) скоро увек стварају банана државе или пар империја које паразитирају на рачун читаве планете.

Стаљин's picture
Стаљин (није потврђен) 20:22 30.10.2015.

 • +27
Voting is closed.

Лењин и Троцки су дошли у Русију "специјалним" возом (Лењин) и "специјалним" бродом (Троцки) 1917.године. Интерес "Светске закулисе" је био да се ослаби Русија, односно њена позиција током Првог Светског Рата... Лењин је "издао Светску закулису" када је потписао Брест-Литовски мир. Тада је он постао непријатељ, јер није завршио посао, па је онда и извршен атентат на њега (од стране есерке Доре Каплан) и он је практично био неспособан (погођен са два метка у главу августа 1918.) за вођење државе. Тада је "Светској закулиси" помрсио конце Стаљин, који је генијалним вођењем државе "срушио" Контрареволуцију и агресију 14 најмоћнијих капиталистичких држава света. После Стаљинове победе над Троцким, "Светска закулиса" је одлучила да "створи" Хитлера итд. И, после свега постоје само две стране, "Бог и ђаво", "Стаљин и Хитлер", "Светска правда и Империјализам", а будале ће увек веровати да је то исто, да има неког идеалног демократског поретка, да се може пропагандом и манипулацијом владати светом. Закључке изведите сами, али док већина не схвати праву истину, зло ће владати. Јер "истина не погађа у чело, већ директно у око" Ј.В.Стаљин. Поздрав!

Vladimir1's picture
Vladimir1 (није потврђен) 21:37 30.10.2015.

 • +8
Voting is closed.

A zasto mislite da je Lenjin izdao "svetsku zakulisu"?

SLO's picture
SLO 22:28 30.10.2015.

 • +13
Voting is closed.

Da nije bilo Staljina, SSSR (pa s njim i Rusija) ne bi opstali. To je kao 2+2=4. A da je to istina evo i dokaza:

"Ruske vlasti bojkotuju komemoraciju Staljinovim žrtvama"
"Od dolaska predsednika Vladimira Putina na vlasti pre 15 godina, ruske vlasti nisu nikada organizovale zvaničnu komemoraciju žrtvama sovjetskog lidera Josifa Staljina."

Cetnici ne bi trebalo da se busaju da razumeju rusku istoriju bolje od Putina injegove ekipe. Bilo bi to i smesno..

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/602596/Ruske-vlasti-bojkotuju-komemoraciju...

Zato cetnicima treba i dalje jebati mater i sve po spisku jer je to borba protiv amerikanizacije i britanizacije srpskog drustsva i borba za zblizavanja Srbije s Rusijom.

Objasnjenje za "britanizaciju": poznato je da cetnicki pokret brani monarhiju i kapitalizam. A srpska monarhija je u bliskim vezama sa britanskom. Dakle, ko podrzava cetnicki pokret radi protiv zblizavaanje Srbije i Rusije. I to je tako jos od vremena SSSR-a.

ПОХВАЛА ЈЕФИМИЈЕ: https://www.academia.edu/9916405/%D0%9F%D0%9E%D0%A5%D0%92%D0%90%D0%9B%D0...

О НЕУСТРАШИВОСТИ: https://www.academia.edu/12339222/%D0%9E_%D0%9D%D0%95%D0%A3%D0%A1%D0%A2%...

ЗЛАТОРУНИ ОВАН (сонет):
https://www.academia.edu/12671170/%D0%97%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D...

SLO's picture
SLO 22:32 30.10.2015.

 • +15
Voting is closed.

Tajna opstanka SSSR-a i Rusije pred nacizmom, kao vojno najmocnije forme kapitalizma, bilo je pravedno drustvo. Ono je omogucilo mobilizaciju neslucene snage narodnog otpora. Da je carevina opstala 1917, nacizam bi je pregazio kao od sale i Rusija bi zauvek nestala, a sa njom i mi Srbi.

Pretezno feudalna Rusija ne bi mogla da odoli najvecoj ratnoj masineriji koju je svet (kapitalizam) stvorio do 1941.
Razbiti nacizam i potuci ga do nogu mogao je samo kolektivni duh socijalizma/komunizma.

Naravno, da je bilo vise mudrosti, ta pobeda mogla je biti laksa i sa manje zrtava. Ali niko nije savrsen.

Zato, kao sto za nas opstanak u Prvom sv. ratu treba da zahvalimo caru Nikolaju II, za nas opstanak u Drugom sv. ratu treba da zahvalimo drugu Staljinu. Mi toga jos uvek nismo svesni, ali Rusi to odlicno shvataju, zato i ne slave Staljinove zrtve otkako je Putin dosao na vlast.

ПСАЛАМ ХАМИЛКАРА БАРКЕ:
https://www.academia.edu/13452117/%D0%9F%D0%A1%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%9C_%...

ПСАЛАМ ХАНИБАЛА 1.
https://www.academia.edu/13518326/%D0%9F%D0%A1%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%9C_%...

ПСАЛАМ ХАНИБАЛА 2.
https://www.academia.edu/13591276/%D0%9F%D0%A1%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%9C_%...

Vladimir1's picture
Vladimir1 (није потврђен) 16:32 31.10.2015.

 • +2
Voting is closed.

Рале's picture
Рале (није потврђен) 12:27 01.11.2015.

 • +2
Voting is closed.

За своје постојање и опстанак захваљујемо Господу.

persa's picture
persa (није потврђен) 20:42 30.10.2015.

 • +14
Voting is closed.

Lenji je sa Hitlerom masoni i bili su dobre kolege.
Vatikan ih je "stvorio" zarad svojih licnih interesa.

Hitler je imao zadatak da istrebljuje slovenske narode,zidove i cigane
uz pomoc Rotchilda i Busa dede bivseg predsednika SAD.
Lenjin je imao zadatak da unisti Cara Romanova jedinog mocnog imperatora
koji se nije pokoravao Vatikanskim glupostima.
Kao sto Hitler tako ni Lenjin ne zasluzuju nikakvu pocast u Ruskom narodu.
Ako neki i misle sve najbolje o Lenjinu ,nisu nazalost informisani.

Иванка's picture
Иванка 22:17 30.10.2015.

 • +8
Voting is closed.

Ја нисам љубитељ Лењина. Али реците ми, молим Вас: ко је приморао цара да би се одрекао од престола? Ко је ухапсио цара? У марту 1917. Пре Октобарске револуције. Лењин? Бољшевици су убили цара, то је истина. Али ко га је збацио?

SLO's picture
SLO 22:25 30.10.2015.

 • +10
Voting is closed.

Da li neko zna odakle je dospelo naredjenje da se carska porodica pobije?

Ono sto ja znam to je da su svi ucesnici u tom ubistvu bili Hazari. Moguce je da su to oni uradili na svoju ruku.

Иванка's picture
Иванка 22:39 30.10.2015.

 • +9
Voting is closed.

Колико ја знам, то је било лично наређење Лењина.

persa's picture
persa (није потврђен) 13:39 31.10.2015.

 • +11
Voting is closed.

Cara Romanova je zbacio izmanipulirani narod
nesto slicno sto se desilo kod nas u "nasoj Oktobarskoj" revoluciji.
Vatikanski recepti su isti za sve slovenske narode
koji se ne pokoravaju(Papi) Satani u Vatikanu.+
PS. Caqr Romanov je bio Boziji Monarh docim svi ovi ostali
pocev od prdulje Elizabete,Holandskog,Belgiskog ,Norvrskog Svedskog.....
kralja su pripadnici Masonsko-Jezuitskog tabora,sto
se zeli reci pripadaju Satani i vladaju njegovim carstvom.

Dakle ideja o rusenju Velikog Cara Romanova dolazi direktno iz Vatikana.

GORSTAK's picture
GORSTAK (није потврђен) 00:24 01.11.2015.

 • +8
Voting is closed.

Cara su pod pretnjom smrti, njega i porodice, naterali da presto preda svom bratu - koji je posle vlast predao komunistima, od kojih je 90% bilo jevrejsko-hazarskog porekla! Kako mozete braniti bilo kog jevrejina koji su Rusiji i celom svetu nanosili samo zlo!? Marks je takodje bio jevrejin, sin jevrejskog rabina. Ako je komunizam tako dobar, zasto se nije primio na zapadu, jer tamo je i nastao i to od ljudi koji su bili rasisticki nastrojeni prema slovenima, narocito pravoslavnim? Veliki Dostojevski je to dobro znao i prorocki nas upozoravao sta ce biti ako jevreji (komunisti) dodju na vlast! Slo lupa gluposti! Rusija je i kao carevina bila svetska sila i razvijala se u svakom pogledu i ekonomski i industrijski i vojno! Zato je zapad sa jevrejima na celu i resio da Rusiji uvali komunizam i tako prekine njen razvoj. Jer da nisu komunisti doslk na vlast, Rusija bi u svakom pogledu prestigla i nadjacala englesku. Jedino sto na zapadu zajedno sa jevrejima nisu planirali, je dolazak na vlasg Staljina umesto trockog - takodje jevrejina! Pa cak i prvi predsednik sovjetske Rusije je bio jevrejin Sverdlov. Tako da velicanjem jevrejskih komunista samo vredjate sve Ruske i ostale zrtve komunizma. Jedini drzavnik u komunizmu je bio Staljin, a pre i posle njega su bili samo izdajnici i ljudi koji su uvek radili na stetu Rusije!

SLO's picture
SLO 05:19 01.11.2015.

 • +1
Voting is closed.

1. "Slo lupa gluposti."
"Ruske vlasti bojkotuju komemoraciju Staljinovim žrtvama"
"Od dolaska predsednika Vladimira Putina na vlasti pre 15 godina, ruske vlasti nisu nikada organizovale zvaničnu komemoraciju žrtvama sovjetskog lidera Josifa Staljina."
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/602596/Ruske-vlasti-bojkotuju-komemoraciju...

Dakle, cetnici ne bi trebalo da se busaju da razumeju rusku istoriju bolje od Putina injegove ekipe. Bilo bi to i smesno..

2. Pad Ruske Carevine u direktnoj je vezi s porazima carske vojske protiv Nemaca u Prvom sv. ratu. Bilo je na stotine hiljada ubijenih i na milione zarobljenih i izgladnelih ruskih vojnika. I narodu je zato preseo rat. Ako ta carevina nije bila u stanju da pobedi Nemce iz 1916, kako bi pobedila Hitlera 1941-45? Zato ja tumacim pad carevine kao nuzno zlo za opstanak Rusije i prezivljavanje ruskog naroda u velikom Otadzbinskom ratu.

3."Jer da nisu komunisti dosli na vlast, Rusija bi u svakom pogledu prestigla i nadjacala englesku."
Tu hipotezu istorijske cinjenice demantuju: Nemci su razbili carsku Rusiju na istocnom frontu do te mere da je stanje ruske vojske bilo ocajno. To je najvise i doprinelo uspehu revolucije i padu carevine, a ne Jevrejska intervencija finansiranjem revolucionara.

4. "Tako da velicanjem jevrejskih komunista samo vredjate sve Ruske i ostale zrtve komunizma."
Niko ovde ne velica komuniste Hazare. Njih je Staljin pocistio i sveo ih na razumni broj, proporcionalan broju njihove populacije. Zbogtoga i nije dozvoljena komemoracija Staljinovim zrtvama, jer njegove najvece zrtve su bili Hazari.
Ja velicam Staljina kao stratega pobede nad nacistickom Nemackom u Svetom Otadzbinskom ratu - tako Putin naziva taj rat izmedju SSSR_a i Nemacke. Dakle, moje velicanje Staljina ima za osnovu stav samog ruskog rukovodstva, na celu s Putinom.

5. Ja nikako ne podrzavam ubistvo cara i carskle porodice. Cak i da je car eventualno zasluzio smrt, njegova porodica nije imala nikakve veze s njegovom odgovornoscu za stanje u zemlji. I tacno je to. U "Zlim Dusima", Dostojevski je genijalno predskazao zlocine bandita koji su se pridruzili revolucionarima.

ПОХВАЛА ЈЕФИМИЈЕ: https://www.academia.edu/9916405/%D0%9F%D0%9E%D0%A5%D0%92%D0%90%D0%9B%D0...

О НЕУСТРАШИВОСТИ: https://www.academia.edu/12339222/%D0%9E_%D0%9D%D0%95%D0%A3%D0%A1%D0%A2%...

Mile's picture
Mile (није потврђен) 21:03 30.10.2015.

 • +9
Voting is closed.

Lenjin je najveca licnost celokupne ljudske istorije. Prvi je pokusao da na velikom primeru ostvari nejlepse i najplemenitije ideje ljudskog uma, sve ono najlepse i najpravednije u cega se kunu sve religije, svi filozofi, humanisti i ljudi dobre volje. Veliki Covek, Velike Ideje, Velika Oktobarska Revolucija, Veliko Vreme, . . . .

ужасипромискуитета's picture
ужасипромискуитета (није потврђен) 21:57 30.10.2015.

 • +11
Voting is closed.

ДА, Уз малу помоћ ВЕЛИКОГ злочина! Тели су "хришћанску једнакост и братство" да остваре САТАНСКИМ методама... Де ће нам бити крај са таквом кратком памећу...?!
У РУПИ! И то ускоро.

SLO's picture
SLO 22:07 30.10.2015.

 • +11
Voting is closed.

Satanske metode komunizma se duguju satanskim metodama kapitalizma. To je bio zakon akcije i rekacije. Ne opravdavam, samo objasnjavam.

Slicno se dogodilo i u Jugoslaviji (Srbiji). OBZNANA kralja Aleksandra 1920 (zabrana i progon Komunisticke partije), a zatim, kao reakcija, dosao je progon monarhista i burzuja nakon oslobodjenja 1945. Ko se maca lati od maca ce stradati. Revolucionari i racunaju s tim.

ПСАЛАМ БАШ-ЧЕЛИКА:
https://www.academia.edu/12414409/%D0%9F%D0%A1%D0%90%D0%9B%D0%9C_%D0%91%...

Каплар's picture
Каплар (није потврђен) 23:10 30.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

Које то методе нису ''сатанске'' ? Сагињање пред робоволасницима? Ћутање пред злом и неправдом? Кукавичлук, цинизам и неспособност? Ту памет гледамо сваки дан.

persa's picture
persa (није потврђен) 13:45 31.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

Mile,mislim da bi se trebali malo vise informisati.
Hvaliti Lenjina je veliki greh.
Marks,Lenjin i Engels,vecih neprijatelja za coveka nije bilo
u tom vremenu.Njihova ideologija o samoupravljanju
je teska prevava jer je sluzila Komunistima kako bi lakse manipulirala sa radnicima i iskoristavala ih.
Dugacka je to prica.....ima svoj pocetak i kraj.

Chavez's picture
Chavez (није потврђен) 21:13 30.10.2015.

 • +9
Voting is closed.

Bravo Mile !

Горан К.'s picture
Горан К. (није потврђен) 01:10 31.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

никад ни једна царска породица у Русији није побијена (за разлику од Србије, где је убијено неколико краљева у 19. и почетком 20. века). у Русији је убијена породица БИВШЕГ цара, човека који је био цар, али је својевољно абдицирао, одрекао се престола, и то не због комуниста, него због политичких притисака услед пораза у Првом св. рату и тоталне неспремности за реформе у држави.

Nije uvek  isto 's picture
Nije uvek isto (није потврђен) 18:51 31.10.2015.

 • +5
Voting is closed.

@persa Marks, Engels i Lenjin i baš samoupravljanje .? A saodlučivanje ?Malo ste neke stvari koje su osnova "naučnog " , " ranog " i "realnog " socijalizma i nekih razvojnih oblika teorije i prakse kojih nije bilo uvek i svuda ni kao teorije ni kao prakse vremenski i prostorno pomešali . Jednostavno postoje nepodudarnosti tog (vremensko -prostornog tipa.)

Metodijus's picture
Metodijus (није потврђен) 04:49 01.11.2015.

 • +4
Voting is closed.

Lenjin, Marks, Engels,... originalni angloseksonski nevencani pederi.
Propagandisti Talmuda.
Pederi ! Crvena bando !
Je bo vas Dacic, Vucic i Niklolic !
... bacemo vam mater u replici !

Cp6a's picture
Cp6a (није потврђен) 09:16 01.11.2015.

 • +3
Voting is closed.

Поделе, поделе и само поделе. Толико жучи, страсти и тешких течи нам ту не треба. Код оних што нас данас јашу, тих подела одавно нема. Смешне су им. Срби и Руси имају искуства са антиправославним социјализмом, а онда са робовласничко-тајкунским капитализмом, што је јединсвено искуство. То им даје прилику да хладне главе осмисле и створе праведно друштво, са што конкурентнијом привредом. Да ли су то две противречности? Уместо да се псујемо, боље је да размишљамо у том правцу. Ако знамо шта нећемо, да ли знамо шта хоћемо? Имамо ли јасну слику како треба да буде организована наша држава?

Metodijus's picture
Metodijus (није потврђен) 09:35 01.11.2015.

 • +4
Voting is closed.

Znamo mi sta hocemo !
Da predjemo sa psovanja i polemisanja na delo !
Da unistimo i iskorenimo izdajice, lopove i bezboznike; da im se seme zauvek zatre.
Da povratimo drzavu, prava, postenja, prosperiteta, patriotizma i Pravoslavlja.
Ko ostane da mu se to ne svidja - otvorena mu kapija za kukuruznjake EU.
Toliko za pocetak.
Jer kad narod ucuti, bice svasta.

Cp6a's picture
Cp6a (није потврђен) 10:17 01.11.2015.

 • +3
Voting is closed.

Да ли то значи да се са садашњим уређењем слажеш, само треба стриктно поштовати законе и по закону похапсити ове које си навео? Безбожнике мораш ван закона. Да ли би исти оквир омогућио да се уместо похапшених, створе нови исти такви?

Metodijus's picture
Metodijus (није потврђен) 09:42 01.11.2015.

 • +3
Voting is closed.

Kamo srece da su Rusi i tome majstoru iskopali oci.

Додај коментар