Бугарска би се могла са Албанијом одлучити за поделу Македоније

МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ПОСТАТИ ПАНДОРИНА КУТИЈА

ИЗ КОЈЕ ЋЕ ИСКОЧИТИ НОВИ БАЛКАНСКИ РАТОВИ

Зоран Заев

 • Први - карневалски - талас македонског Мајдана, као и у Украјини, није могао да обори неугодног премијера Николу Груевског. Као и Јанукович, он је организовао Антимајдан, само што је, за разлику од побеглог украјинског председника, окупио импресиван митинг. Ипак су продуценти „мајданског шоуа“ један од својих циљева остварили - македонски премијер је условио учешће у Турском току споразумом између РФ и ЕУ. Дакле, у борби између македонских власти и организатора Мајдана засад је нерешено
 • Али, шта ако Груевски настави да буде упоран? Судећи по искуству из претходних обојених револуција, у том случају је могуће предвидети почетак насилне фазе - иза пристојних младих људи који протесте доживљавају као дискотеку на отвореном, искочиће екстремисти са оружјем у рукама
 • Поред руског гасовода Турски ток, кроз Македонију  треба да прође и део кинеског трговачког пута „Велики пут свиле“. Прагматични Кинези планирају да транспорутују своју робу из грчке луке Пиреј до Мађарске - маршутом која практично није под контролом Американаца. Македонија за Русију и Кину је једини „пролаз“ између Грчке и Србије - руководство Бугарске је већ осујетило Јужни ток, а Албанија се већ одавно сматра за америчког „пса на ланцу“
 • У ствари, Балкан је постао још једна арена борбе између два пројекта будућег светског поретка. Нажалост, вероватноћа потпаљивања европског „бурета барута“ је веома, веома висока. Још се та експлозија може поклопити са покушајем САД да организују војне сукобе у Придњестровљу, Прибалтику, Нагорно-Карабаху, Средњој Азији и другим „жариштима“ Евроазије која има огроман значај за Русију

Пише: Михаил ТЈУРКИН, „Столетие“ (Москва)

        ПОЛИТИЧКА криза у Македонији неминовно изазива осећај дежа-ви.

        Догађаји у тој земљи подсећају на све „обојене револуције“ с почетка XXI века - на збацивање Милошевића у Југославији, на „ружичасту револуцију“ у Грузији и „арапско пролеће“ на Блиском истоку. Али, вероватно, најлакше се паралела може повући са недавном украјинском украјинском „движухом“. Јер, у свима њима је приметна рука једног те истог „мајстора“.

        Понекад је сличност једноставно комична. Примера ради, поздрав македонских опозиционара „Хвала херојима!“ је ехо украјинског поклича „Слава херојима!“.

        Уосталом, и шаторски камп у центру Скопља се мало разликује од револуционарног логора у Кијеву из 2013-2014. године. Реч „трг“ на македонском језику се изговара - нећете веровати! - исто као и на украјинском - Мајдан.

        Та два „обојена“ преврата личе један на други, не само стилски, већ и садржајно.

        Као и у Украјини, улогу револуционарне класе у Македонији игра златна младеж, а улогу „колективног агитатора и организатора“ - глобална мрежа. Сумњиво је и што се једновремено у македонским блоговима и друштвеним мрежама појавио хеш-таг „протестирам“ или „протествујем“.

        Али, ко је био у стању да поведе изненада подигнути талас протеста?

        Пре свих - Зоран Заев, лидер Социјалдемократског савеза Македоније, млади и ватрени политичар, који граби власт преко улице. Жесток говорник, за многе је постао нешто попут поп-звезде - прави „селфи“ са ватреном трибином на којој су постројене на десетине његових поклоника.

        Сам је Зајев милионер-олигарх. Он финансира из свог џепа овај празник револуционарног живота. А још је овај „борац против корупције“ успео да заврши у затвору (јер је током свог мандата као градоначелник града Струмице тамо бесправно изградио тржни центар), али врло брзо је изашао на слободу и придружио се борби за „поштену власт“.

        Да ли вас ово подсећа на нешто? Тако је: Зоран Заев има много заједничког са свим лидерима украјинског Мајдан, али највише од свега подсећа на... Петра Порошенка.

        Украјински „чоколадни краљ“ је такође финансирао уличне протесте у Кијеву. Познат је по својим сумњивим махинацијама у државној служби и цео живот је жељан гетманског (атаманског) буздована. Све у свему: веома сличан психолошки тип.

        Заправо, македонски „клон“ господина Порошенка и не мисли да сакрије који догађаји му служе као звезда водиља.

        - Учимо на примеру Украјине, - искрено је признао Заев. Истина, одмах је све ублажио, додавши: „Али, не смемо дозволити насиље“.

        Догађаји у Македонији и Украјини поклапају се у још нечему: окидач за „обојене револуције“ у обе земље су постале кључне геополитичке одлуке донете од стране њихових лидера.

        Наглашавам: донете су од стране потпуно прозападних лидера, који теже ка пријатељству са Бриселом и Вашингтоном. Зато су пуни ентузијазма кијевски студенти скандирали „Украјина - је Европа!“ одмах након одбијања Виктора Јануковича (политичара који није био проруски) да потпише споразум о асоцијацији са ЕУ. А Македонију је политичка криза први пут потресла у јануару - тачно месец дана након што је постало јасно да уместо Јужног тока долази Турски ток а да се изградња гасовода планира преко македонске територије.

        Шта се десило?

        „Изненада“ се испоставило да је премијер, умерени националиста Никола Груевски, који већ десет година агитује у корист ЕУ и NATO, заправо давитељ сваке слободе и уопште озлоглашени зликовац, спреман да пије крв македноској новорођенчади.

        Овај „дрски властољубац“ фалсификовао је парламентарне изборе на пролеће 2014. године,  организовао нелегално прислушкивање двадесет хиљада опозиционара (интересантно у Немачкој нико није озбиљно протестовао против широко свеприсутних „ушију“ CIA и NSA?) и наредио да се о државном трошку купи „мерцедес“ са уређајем за масажу леђа...

        Наравно, у односу на украјински скандал поводом златних тоалета у резиденцији Јануковича - македонска корупцијска сензација изгледа провинцијално, али за организацију протеста је била сасвим довољна.

        Као и у Украјини, у унутрашњим политичким борбама у Македонији активно учествује „тешка у инострана артиљерија“.

        У шаторском кампу у Скопљу су већ боравили посланици Европског парламента: заменик шефа посланичке групе социјалдемократа Немац Кнут Фалкеншејн, Енглез Ричард Ховит, бивши бугарски председник Сергеј Станишев. У међувремену, „шестоамбасадници“ (први људи шест најутицајнијих страних амбасада у Скопљу) баве се организовањем округлих столова са учешћем власти и опозиције (још једна паралела са Украјином), покушавајући да сломе отпор Груевског.

        Имате право на три покушаја да погодите - ко од страних дипломата игра улогу подстрекача?

        Па, наравно, Американац Џеси Бејли, који отворено иде стопама свог кијевског колеге Џефрија Пајета, који је - ово је познато захваљујући прислушкивању - телефонски расправљао са замеником америчког државног секретара Викторијом Нуланд о персоналном саставу украјинске владе после свргавања Јануковича.

        Да ли ће се амерички амбасадор у Македонији показати као ефективан менаџер преврата - још увек је тешко рећи. Међутим, мистер Бејли има „револуционарно“ искуство - на Балкан је овај дипломата стигао крајем прошле године из Анкаре. А турска опозиција је Ердогану приредила немире на истанбулском тргу Таксим.

        Али, први - карневалски - талас македонског Мајдана, као и у Украјини, није могао да обори неугодног премијера Македоније. Као и Јанукович, Никола Груевски је организовао Антимајдан, само што је, за разлику од побеглог украјинског председника, окупио импресиван митинг. Ипак су продуценти „мајданског шоуа“неке од својих циљева остварили - македонски премијер је условио учешће у Турском току споразумом између РФ и ЕУ.

        Дакле, у борби између македонских власти и организатора Мајдана засад је нерешено.

        Али, шта ако Груевски настави да буде упоран?

        Судећи по искуству из претходних обојених револуција, у том случају је могуће предвидети почетак насилне фазе - иза пристојних младих људи који протесте доживљавају као дискотеку на отвореном, искочиће екстремисти са оружјем у рукама.

        На Блиском Истоку су ту улогу одиграли исламисти, у Украјини - неофашисти, а у Македонији - националисти, поборници Велике Албаније.

        Предвидети овакав сценарио није тешко, поготово што је „албанска фигура“ већ уведена у игру...

        У ствари, албански национализам је нешто попут ножа прислоњеног на грло словенским народима на Балкану...

        Напад терориста на Куманово поклопио се са путовањем у Атину портпарола америчког Стејт департмана за енергетска питања Амоса Хокстејна. Стручњаци не искључују да је амерички изасланик захтевао да левичарска влада Алекиса Ципраса сахрани пројекат Турски ток.

        Догађаји у Македонији током разговора, очигледно су коришћени „за појашњење“.

        Само овај аргумент, изгледа, није био довољан, па је убрзо Министарство спољних послова Албаније предало Атини крути документ са територијалним претензијама. Посебан интерес „добри суседи“ показују ка Јонском мору и његовим природним ресурсима.

        А ако ни ово не буде деловало, албанска мањина у покрајини Епир може озбиљно размислити о уласку у „Велику Албанију“.

        Још се неким јасним резултатом није завршила „битка за Украјину“, а Балкан се поново претвора у поље на „глобалној шаховској табли“ на којем започиње хазардна геополитичка партија. То је и разумљиво - на овим просторима од давних дана се  налази стециште трговачких путева који повезују Европу, Русију и Блиски Исток.

        Још од Средњег века се зна: ко контролише Балкан, лако може утицати на Стари Свет са југоистока.

        Зашто улогу окидача може имати Македонија - превише је очигледно.

        Поред руског гасовода Турски ток, кроз ову земљу требало би да прође и део кинеског трговачког пута „Велики пут свиле“.

        Прагматични Кинези планирају да транспорутују своју робу из грчке луке Пиреј до Мађарске - маршутом која практично није под контролом Американаца.

        Македонија за Руску Федерацију и Кину заправо остаје једини „пролаз“ између Грчке и Србије - руководство Бугарске је већ осујетило Јужни ток, а Албанија се већ одавно сматра за „пса на ланцу САД“ у региону.

        Испоставља се да је цела ствар повезана са комерцијалним интересима Москве и Пекинга, који су у супротности са економским плановима Вашингтона и Брисела? Али, није све само у томе.

        У ствари, Балкан је постао још једна арена борбе између два пројекта будућег светског поретка.

        Један од њих представљају Русија, Кина и други чланови БРИКС-а, чији је план да створе Велику Евроазију и прошију копно јаким кооперационим нитима. Неважно да ли ће то бити - гасоводи или трговачки путеви. Главна ствар је да све земље континента на крају чине заједнички геополитички простор.

        Међутим, Сједињене Државе би желеле да и даље командују парадом глобализације уз очување неприкосновености доларске пирамиде. Дакле, њихов је задатак - посејати раздор међу кључним евроазијским играчима, покидати кооперацијске нити и задржати контролу над ЕУ.

        А како то постићи?

        Најбољи начин је поново потпалити „Балканско буре барута“, то јест, поновити трик који су извели 1990. године.

        На тај начин, Македонија има све шансе да постане „Пандорина кутија“ из које могу искочити полузаборављени балкански ратови од пре петнаест година.

        При том, поред „албанског експлозива“, по свему судећи, САД планирају да искористе и фактор Бугарске. Није тајна да становници ове земље сматрају Македонце делом бугарског етноса и дуго времена похлепно гледају суседне земље.

        А шта се може десити ако Албанци прогласе независност северозападних области Македоније?

        Највероватније, Бугарска би окупирала остатак земље - то јест, дошло би до поделе некада независне државе.

        На вероватноћу оваквог сценарија указују и чињенице да су у унутрашњем политичком сукобу у Македонији бугарске власти јасно стале на страну опозиције коју предводи Зоран Заев.

        Ово јасно указује на то да је Софија узела курс на дестабилизацију суседне земље, надајући се да ће у савезу са Сједињеним Државама ојачати свој утицај у региону.

        Немогуће је не приметити недавну изјаву бугарског министра одбране Николаја Ненчева који је рекао да се његова земља налази у „хибридном рату“ са Русијом, што значи да је време да Бугарска стане раме уз раме са Западом у заштити евроатлантских вредности.

        Шта значе овакве ствари?

        Неповољна чињеница за нас је што ће Софија у новим дешавањима на Балкану играти против Русије, али смо то већ доживели за време Првог и Другог светског рата.

        Међутим, то је само један од могућих сценарија.

        Још једна ствар је јасна: у условима продубљивања конфронтације између Вашингтона и Москве - Балкану је, као и Украјини, додељена улога „игралишта“.

        Нажалост, вероватноћа потпаљивања „бурета барута Европе“ је веома, веома висока. Још се та експлозија може поклопити са покушајем САД да организују војне сукобе у Придњестровљу, Прибалтику, Нагорно-Карабаху, Средњој Азији и другим „жариштима“ Евроазије која има огроман значај за Русију.

        У сваком случају, на Балкану је за овакав развој догађаја све припремљено - мач албанског екстремизма већ одавно је подигнут над већином православних земаља региона. А да ли ће тај мач почети да сече - то зависи од понашања Македоније, Србије, Грчке и Црне Горе, као и од даљег развоја Велике Игре.

        Превод: Срђан Ђорђевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

yenisei's picture
yenisei (није потврђен) 17:19 06.06.2015.

 • +28
Voting is closed.

Zanima me ko u Makedoniji podržava Zaeva. Čovjek se zalaže za to da mu državu podjele dvije neprijateljske države i svejedno ima ljudi (makedonaca naravno) koji to podržavaju. K tome se još radi i o osuđenom kriminalcu.

mmz's picture
mmz (није потврђен) 17:38 06.06.2015.

 • +18
Voting is closed.

malo me boli stojko za makedoniju (1999) su ispali samo p....

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 18:02 06.06.2015.

 • +41
Voting is closed.

Ti malo Makedoncioma da ...! Napali su 24,. marta 1999 sve strane ambasade SAD, VB, emacka, Francuska su bile zapaljene ili porusene. Siptari su bili prebijani na svaki korak. Svakog dana su se odrzavale demonstracije u Skoplju i bilo je kako kad od preko 30 do preko 50 hiljada ljudi. Kada ce toliko Srba da podrzi Makedoniju, nikada! I dan danas navijaju za Srbiju kad igra neku medjunarodnu utakmicu, za Zvezdu i Partizan, vole srpsku muziku. A p... si ti sto nista ne znas i ovako pises. Sram te bilo stoko gedzovanska!

Plamen's picture
Plamen (није потврђен) 20:35 06.06.2015.

 • +13
Voting is closed.

zasto moderacija tolerise ovo primitivno deriste ?

Baja's picture
Baja (није потврђен) 20:54 06.06.2015.

 • +26
Voting is closed.

U kakvom si ti ludilu da li mi je znati!!? Kakva si ti samolažljiva budaletina.
Ni jedna ambasada te 1999te nije bila ugrožena,još manje spaljena i još manje srušena!!? .
dva dana su ispred ambasada bile masovnije demonstracije(NEKOLIKO HILJADA LJUDI) u najvećem broju Srbi,istine radi priključili su im se i Makedonci i posle nekoliko dana protesti su prestali !
Teritorija Makedonije je u to vreme predstavljala zbirni poligon za trupe nato pakta,poligon sa kojeg su ubacivani diverzanti u Srbiju i komandno špijunski centar.
Prva zemlja koja je primila terorističkog vođu hašima tačija ,još u julu 1999. bila je Makedinija i ta poseta bila je u vreme najvećeg terora i zločina prema nezaštićenom srpskom sanovništvu pod pokroviteljstvom NATO pkta a da zvanična makedonija nije ni reč rekla u zaštitu Srba već su se ljubazno ljubakali sa ubicom tačijem.
Teror nad Srpskom Pravoslavnom Crkvom u Makedoniji je užaasan i čitavo ovo vreme od raspada nekadašnje države Makedonije istupa antisrpski i vodi sramotnu antisrpsku politiku.
Nije sporno da jedan značajan deo naroda žali zbog svih nesreća koje suu se desile nama Srbima ali je istina da taj narod uvek bira svoje vlade antisrpske i da ihh baš briga da nešto konkretnije urade u tom pravcu.
Prestani da širiš ludačke neistine,na jedan primitivan način zastupaš časnu rusku ideju i samo si štetan i kontraproduktivan.

aleksa's picture
aleksa (није потврђен) 23:28 06.06.2015.

 • +11
Voting is closed.

Verujem da ste mlatili Albance. Samo niste dovoljno.

Дуња's picture
Дуња (није потврђен) 20:19 06.06.2015.

 • +8
Voting is closed.

ММЗ је скраћеница за мамлаз

Невски's picture
Невски (није потврђен) 17:42 06.06.2015.

 • +29
Voting is closed.

Ко још верује у ту бајку да Бугарска може сама нешто да одлучи...

bbb's picture
bbb (није потврђен) 19:41 06.06.2015.

 • +16
Voting is closed.

Pa pitajte mene za to, jer od toga nema nista, Bugari su gladni, dolaze kod nas / Zajecar/ prodaju neke sitnice i posle kupuju meso, zejtin i sl.Kupuju cak i cvece za rasad, a njihovi carinici im i to oduzimaju i bacaju.Pa gde ce oni da ratuju, gologuzi i goloruki.

zauvek branilac's picture
zauvek branilac (није потврђен) 21:26 06.06.2015.

 • +17
Voting is closed.

Zašto ste Makedonci doveli NATO i 1999 "ugostili" kosmetske Šiptare te kasnije priznali otimačinu okupiranog dela Srbije (Kosova i Metohije) kada sami imate iste probleme?

Makedonski narod postoji, u prošlosti su Srbi 1913 neuspešno svojatali Makedonce, a Makedonci svojatanjem makedonskih Srba prouzrokovali njihovo masovno iseljavanje iz severnog dela Makedonije za vreme i posle 2. svetskog rata odakle se je do 1947 iselilo 120.000 Srba.

Danas zvanično postoje 2 Makedonije, jedna je država a druga je region u Grčkoj!

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 08:15 07.06.2015.

 • +13
Voting is closed.

Ajde cuti Juzni Srbine ne huli na tvoga dedu Srbina.
Nikakva drzava vi neste a Grcka je za vas civilizacija..U grckoj vas nazivaju ciganija..Vi ste Srbi a shiptarija vac zauzima I sa njima se bratimite dok ne dojdemo da vas sravnimo do zadnje koleno//izdajnici

zauvek branilac's picture
zauvek branilac (није потврђен) 09:33 07.06.2015.

 • +17
Voting is closed.

Alo bre, nemam ja ni kapi makedonske krvi u sebi (moj otac je Srbin iz Mačve)!
A ti naravno imaš pravo na svoje mišljenje.

Pozdrav.

P.S.: Ja sam za savez Srbija-Rusija-Grčka!
A Makedoncima zameram što su priznali otimačinu okupiranog dela Srbije (KiM).

zauvek branilac's picture
zauvek branilac (није потврђен) 11:44 07.06.2015.

 • +11
Voting is closed.

Mi Srbi treba da u sporu Grčke i BJRM podržavamo grčku stranu a ne njih isto kao što su oni podržali šiptarsku stranu na KiM!

A SPC ne treba da prizna autokefalnost MPC, ako bi to učinila oni bi nama opet u znak "zahvalnosti" hladnokrvno zabili nož u leđa!

dr Voljac Drago's picture
dr Voljac Drago (није потврђен) 00:21 07.06.2015.

 • +11
Voting is closed.

Ja lično smatram da je članak veoma realističan. I nije vaš g. Vučić bezveze išao u Ameriku. Njemu je jasno inputirano da se Srbija nikako ne mješa (niti politički a kamo li ‚‚vojno‚‚, jer nema Srbija vojnu snaju niti želju da se upušća u neke...‚‚ratove‚‚...). Dakle, Srbija će definitivno nadolazeće događaje posmatrat iz ugla štampe, komentiranja...otprilike kao i Crnogorci...

bt's picture
bt (није потврђен) 01:36 07.06.2015.

 • +11
Voting is closed.

Verujem da je vecina stanovnistva Srbije i Makedonije mnogo bolje informisana i realnija u procenama i ocenama srpsko-makedonskih odnosa od ovde nekih komentatora..A i clanak sugerise da Bugarska ima nekakav uticaj u Makedoniji sto je totalno pogresno,odnosno prisvajanje zamisljenog bugarskog dela Makedonije je nerealno osim u vidu otvorene okupacije.Realan je jedino sukob po etnickoj liniji izmedju Makedonaca i Albanaca i to ne toliko makedonskih Albanaca vec kosovskih Albanaca koji se u Makedoniju naseljavaju od 1994 god a jos vise od onih sto su ostali nakon dogadjaja na Kosovu 1999g.(za koje je pokojni pretsednik Makedonije Gligorov trazio tranzitni koridor do Albanije,ali to nije dozvolila USA).Ti i takvi Albanci ne osecaju pripadnost i lojalnost Makedoniji kao sto to nisu cinili ni prema Srbiji kad su bili na Kosovu.Uostalom,2001 god na Makedoniju je izvrsen napad iz protektorata Kosovo Kosovskog Zastitnog Korpusa uz pomoc Kosovara koji su vec bili u Makedoniji,vrlo mali broj makedonskih Albanaca je podrzao rat.Na celu Makedonije je trenutno pragmaticna vlada koja nije antizapadna sto je prepreka reziseru ove pretstave da uspostavi vlast marionete Zaeva koji bi bio bezglasno slovo.Sanjarije nekih bugarskih politicara o bugarskom uticaju u Makedoniji su obicna glupost,ali ne bi bilo prvi put da mali i veliki reziseri svetskih pretstava naprave pogresnu procenu.Pa Slovenija,Hrvatska,Bosna i Hercegovina,Crna Gora imaju veci uticaj i simpatije u Makedoniji,o Srbiji i da ne govorimo.Svako dobro.

i's picture
i (није потврђен) 11:33 07.06.2015.

 • +11
Voting is closed.

MAKEDONIJU I ALBANIJU TREBA DA PODELE SRBIJA I GRCKA MEDJU SOBOM! BUGARSKU ISTO!

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 13:42 07.06.2015.

 • +10
Voting is closed.

Srbi treba da traže načine kao i Makedonci da potraže i nađu zajedničke interese . Neke privredne projekte budućnosti kanal DMV, turski tok ,kineske železnice neće biti moguće realizovati bez ove dve države kao ni Grčke. Nije beznačajno što do rata između Srba i Makedonaca u poslednjih 25 godina kojie su oblikovali Balkan nije došlo. To je ozbiljjan kapital za budućnost ako ga pametni na obe strane uoče bez obzira na različitosti i nesaglasnosti oko određenih pitanja. Svaki od ovih projekata veoma utiče na budućnost ovih zemalja a ako bi ikada bio realizovan to bi u najvećoj mogućoj meri (koju interesi zapadnih velikih sila neće dozvoliti)bio kanal DMV koji bi iz korena izmenio sudbinu prostora u narednih par vekova.

miško's picture
miško (није потврђен) 17:20 07.06.2015.

 • +3
Voting is closed.

Ja ne vidim šta srbija može da uradi sem da čuva mir u svojoj kući.Mislim za razliku od SVIH ostalih iz bivše juge mi smo JEDINI pod okupacionom upravom i upravo ZBOG TOGA ovde se ništa neće desiti.Ali zato će sad ostatak regiona da bude doveden u red i očićen od fanatika, narko kartela i privatnih političkih preduzetmika.Otprilike je to poruka koju je vučić dobio u vašingtonu i to mu je plan rada, naravno zajedno sa EULEKS i NATO trupama koje će koristiti srbiju kao bazu za te operacije.Dobra okolnost je takodje što oni NE ŽELE da diraju bilo šta što se tiče republike srpske i tu bi na kraju moglo da se desi da mi imamo onu veliku srbiju koju je šešelj crtao.Naime i NAJVEĆI američki i NATO prijatelji su ozbiljno zasrali stvar u EU i ne sprema im se ništa dobro zbog toga.Jbiga kočijaši su umislili da mogu da naredjuju gazdam gde da se voze,skupo će ih koštati taj bezobrazluk.Nije EU bivša jugoslavija ali ekipa misli da je sve to isto.Sve u svemu svi oni koji su zajedno sa NATO i amerikom uništavali izdali i nakraju opljačkali jugoslaviju će sada morati da VRATE PARE ili će im gazda j.mater i to RUŽNO.Mi smo okupirani ali ono što će njima da se desi je mnogo-mnogo gore.Postoji mnogo razloga zašto u evropi ne mogu da smisle ni baliste ni ustaše ni poludele verske fanatike iz bosne,ali jedan je ispao na kraju najbtinije,ne vole zapadni nosevi da im životinje zaudaraju u dvorištu na brabonjke, e to će im doći glave sigurno.Makedonce će sigurno bugarska da anektira i to možda u kompletu jer grci nisu zainteresovani za taj region,i ako bugari dobiju zeleno svetlo od amerikanac za to ( a sva je prilika da je tako nešto i dogovoreno već i da je to jedan od bitnih razloga za odustajanje od gasovoda ) šiptari će da plaču od sreće kad sretnu Srbina na drumu-mislim to ako se zabune pa počnu da beže na sever umesto na zapad prema jadranu.NATO realno od slinih fanatika, kriminalaca i totalno neposlušne gomile, ne može da vrši kontrolu i upravu nad teritorijom bivše jugoslavije i sad su rešili to da počiste koliko se meni čini.To mu je kao ono kad su nemci pravili ofanzive na partizane samo ovog puta su narko karteli i mafija na udaru a baze su im u centralnom i južnom delu bivše jugoslavije.Pa ne može biti da glavna baza odmetnutih narko barona bude parkirana PORED američke vojne baze i nikom ništa.Ta ajte molim vas, zna se ko kosi ko vodu nosi samo sad će neki da budu upućeni u taj nauk i to expres:)Žao mi je makedonaca jer čitava ta ujdurma ima da im npravi haos tamo ali ako je za utehu ja verujem da to neće dugo trajati i da ipak neće tu biti mnogo žrtava bar što se tiče istočne makedonije ali zapadno od vardara bogami crno im se piše svima koji tamo žive.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 19:48 07.06.2015.

 • +4
Voting is closed.

@Miško . Ako sam dobro razumeo Vi smatrate da će SAD Srbima ipak dati ulogu pravednih ili pošteđenih među ovdašnjim narodima, balkanskog Robina Huda ili eliota Nesa ? Iz nekog razloga verujem da na to nisu spremni jer u protivnom ne bi radili onako kako su radili.

mmmmm's picture
mmmmm (није потврђен) 13:34 08.06.2015.

 • +2
Voting is closed.

Jel vidis Misko da nemas poene, jer te niko ne cita, preopsiran si, skrati se, bolje za tebe, ti mislis da smo mi dileje i nista ne znamo, te ti treba da nam prevodis, dosado jedna.

Додај коментар