Бриселу и Вашингтону је потребно уништење словенског и православног Косова

У РИСИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „КОСОВСКО ПИТАЊЕ: ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА“

  • Владика ЈОВАН (Ћулибрк): Сукоб на Косову је сукоб православне цивилизације са исламским фундаментализмом и радикализмом и са атеистичким секуларним Западом
  • „Лично познајем бар три висока официра KFOR који су прешли у православље“ - додао је епископ Јован. - Код мене у Пећку патријаршију, па чак и у Београд, долазе утицајни, поштовани представници косовских Албанаца, који моле за благослов и помоћ
  • Дарко ТАНАСКОВИЋ: „Представници турских заједница на Косову су се више пута обраћали Истанбулу говорећи да не подржавају независност Косова и да би желели да остану у саставу Србије. Међутим, турске власти су им недвосмислено ставиле до знања да су им интереси Албанаца ближи, него интереси сународника“

        ОКРУГЛИ сто „Косовско питање: јуче, данас, сутра“ одржан је 2. октобра у Москви - у Руском институту за стратешка истраживања.

        У раду скупа су учествовали епископ Липљански Јован (Ћулибрк), професор Дарко Танасковић, јавне личности Оливер Ивановић и Млађан Ђорђевић. Руски учеснци су били представници Државне Думе РФ, Московске патријаршије, Россотрудничества, Фонда „Историјска перспектива“, Фонда Горчакова, аналитичари РИСИ, представници штампе и амбасада балканских држава.   

        У свом обраћању присутнима, епископ Јован је истакао да је сукоб на Косову - сукоб православне цивилизације како са исламским фундаментализмом и радикализмом, тако и са атеистичким секуларним Западом.

        Владика је посебно указао да православна вера косовских Срба, која је издржала и огањ и мач, привлачи људе који траже духовни спас, а међу таквима су и западни мировњаци и косовски Албанци.

        „Лично познајем бар три висока официра KFOR који су прешли у православље“ - рекао је епископ Јован. „Што се тиче Албанаца, код мене у Пећку патријаршију, па чак и у Београд, долазе утицајни, поштовани представници косовских Албанаца, који моле за благослов и помоћ. У ситуацији масовног појављивања у региону селафија и вехабија - многи секуларно оријентисани Албанци, једино у православној цркви виде снагу која се може супроставити тим фанатицима...“.   

        Говор Епископа Јована је развио и додатно изоштрио професор Танасковић, који је говорио о актуелној турској експанзији на Балкан.

        „У косовском сукобу Турци највећи акценат стављају на Албанце, при чему у овој ситуацији Турци делују на штету турског и потурченог становништва Косова (Горанаца, Срба-муслимана). Представници турских заједница на Косову су се више пута обраћали Истанбулу говорећи да не подржавају независност Косова и да би желели да остану у саставу Србије. Међутим, турске власти су им недвосмислено ставиле до знања да су им интереси Албанаца ближи, него интереси њихових сународника“ - указао је професор Танасковић.

        „На косовске Србе се врши притисак од стране милитантног ислама, Европске уније и САД. Индикативно је да се њихови интереси, који су у почетку били веома различити, у косовском региону потпуно поклапају. Свима њима је потребно уништавање словенског Косова“ - закључио је професор Танасковић.   

        Представник српских заједница на северу Косова Оливер Ивановић испричао је да косовски Срби покушавају сопственим снагама да успоставе самоуправљање у покрајини, не рачунајући на помоћ Запада, као ни Београда.

        Председник удружења „Српски код“ Млађан Ђорђевић, који је рођен у Призрену, подсетио је на то како су 60-их година прошлог столећа социјалистичке власти протеривале Србе са Косова. Он је такође испричао шта се ради у Србији како би се сачувао национални идентитет.

        „Док ми памтимо да смо Срби - Косово ће увек бити са нама“ - резимирао је Ђорђевић.   

        РИСИ
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари