Борисов: Русија поодавно има све што је потребно за свој муњевити удар

ПЕНТАГОН И У МАРТУ УВЕЖБАВАО СВОЈ ОМИЉЕНИ „МУЊЕВИТИ ГЛОБАЛНИ УДАР”

  • У марту је STRATCOM извео маневре „Глобална муња-2017” који су били највећа провера америчке нуклеарне тријаде од почетка 90-их. „Глобалне муње”су годишње провере за време којих САД увежбавју алгоритме разоружавајућег удара стратешким бомбардерима В-2, интерконтиненталним ракетама „Минитмен” и поморским интерконтиненталним ракетама „Трайдент”
  • По плану мартовских маневара, Сједињеним Државама су истовремено биле супротстављене три земље. У неким публиацијама су као те три земље означене: Русија, Кина и Иран
  • Шеф Стратешке команде оружаних снага Сједињених Држава (STRATCOM) - генерал Џон Хејтен – изјавио је у Конгресу САД да његова земља нема заштиту од крстарећих ракета Русије. Његова логика притом је била: „Нема заштите, морамо сами атаковати”. Та логика за Американце  има смисла. Јер, главни задатак STRATCOM није гарантовани узвратни удар, већ нападачка операција свим снагама и средствима, то јест – гарантована и муњевита победа у рату
  • Обамина администрација одобрила је 30-годишњи програм модернизације нуклеарне тријаде САД са инвестирањем око билион долара (у наредних десет година на то ће потрошити око 400 милијарди долара). А Доналд Трамп  је обећао „историјско повећање војних расхода” и самог нуклеарног потенцијала САД. Притом је подржао руководство STRATCOM у његовој намери да модернизује целу нуклеарну тријаду
  • На саветовању са председником Путином о питањима повезаним са државним програмом наоружавања од 2016. до 2025. године – заменик министра одбране РФ, Јуриј Борисов, нагласио је да и Русија може створити сопствени систем за муњевити глобални удар, али да је неопходно да и даље полази од своје одбрамбене доктрине

Пише: Александар ХРОЛЕНКО, РИА Новости

          ШЕФ Стратешке команде оружаних снага Сједињених Држава (STRATCOM) - генерал Џон Хејтен – изјавио је у Конгресу САД да његова земља нема заштиту од крстарећих ракета које је Русија недавно поставила у својој Волгограској области и у још једном свом региону.

          Хејтен је оценио и да ракетни систем Русије „може угрожавати већи део континенталне Европе”.

          STRATCOM није објавио карактеристике нове руске крстареће ракете копненог базирања, али експерти сматрају да она може имати и нуклеарну главу и да САД тек треба да виде шта ће са њом да раде у будућности.

          Раније је Џон Хејтен изјављивао да арсенал тактичког  нуклеарног оружја Русије значајно превазилази стоове тог оружја у САД, а Русија још ради на знатнм новим војним могућностима, укључујући ласере, за коришћење у космосу и да самим тим може угрожавати америчке сателите.

          Хејтена је подржао заменик председника Комитета начелника штабова САД генерал Пол Селва који сматра да амерички стратешки бомбардери В-52 до 2027-ме више неће моћи да пробијају ПВО Русије,

          Ужас који су њих двојица изазвала код конгресмена директно је пропорционалан повећању војног буџета САД. Па ипак: колико је мишљење америчких генерала релевантно у односу на Вашингтон и Москву?    

          Логика Џона Хејтена — „Нема заштите, морамо сами атаковати” - има смисла. Јер, главни задатак STRATCOM није гарантовани узвратни удар, већ нападачка операција свим снагама и средствима, то јест – гарантована и муњевита победа у рату.

          Стратешка команда САД одговара за планирање, организацију и наношење муњевитог глобалног удара (Prompt Global Strike). Зато Американци интегришу своју ПРО, своје стратешке нуклеарне, космичке снаге, ратну морнарицу и војну авијацију и све остало (укључујући шпијунажу и извођење информационих операција). То им је потребно за гипку (вишеваријантну) примену нуклеарних и високопрецизних класичних средстава.

          На планети најразвијенију нуклеарну тријаду — снаге копненог, поморског и ваздушног базирања – имају САД и Русија (одмах иза њих је Кина). Самим тим, наша земља је први могући  циљ STRATCOM на путу ка глобалној доминацији у војној сфери, а таква доминација је један од четири стуба „америчке изузетности”.

          Упркос спремности Русије да разматра смањивање нуклеарних потенцијала, администрација Барака Обаме одобрила је 30-годишњи програм модернизације нуклеарне тријаде чија је вредност око билион долара (у наредних десет година, Американци ће на то потрошити око 400 милијарди долара). А још је Доналд Трамп обећао „историјско повећање војних расхода” своје земље, повећање нуклеарног потенцијала САД. Притом је подржао руководство STRATCOM у његовој намери да повећа нуклеарни потенцијал и да модернизује целу нуклеарну тријаду.

          Москва се не такмичи са Вашингтоном и придржава се принципа разумне довољности.

          На саветовању са председником Путином о питањима повезаним са државним програмом наоружавања од 2016. до 2025. године – заменик министра одбране РФ, Јуриј Борисов, нагласио је да и Русија може створити сопствени систем за муњевити глобални удар, али да је неопходно да и даље полази од своје одбрамбене доктрине.

          То је један од разлога што Москва нема свој оперативни аналог STRATCOM-му који би служио за извођење превентивног разоружавајућег и разарајућег удара. Упркос томе сама поодавно има све потребне ефективе и инструменте за „муњевити одговор”.

          За многе, рекло би се, цивилизоване земље – политички дијалог у форми војних вежби постаје навика.

          У марту је STRATCOM извео маневре „Глобална муња-2017” који су били највећа провера америчке нуклеарне тријаде од почетка 90-их.

          „Глобалне муње”су годишње провере за време којих САД увежбавју алгоритме разоружавајућег удара стратешким бомбардерима В-2, интерконтиненталним ракетама „Минитмен” и поморским интерконтиненталним ракетама „Трайдент”.

          Недавна вежба је доследно у себе уградила: политичку кризу, глобалну конфронтацију и размену нуклеарних удара.

          По плану маневара, Сједињеним Државама су истовремено биле супротстављене три земље. У неким публиацијама су као те три земље означене: Русија, Кина и Иран.

           STRATCOM је саопштио да су сви задаци били успешно реализовани.

          Поводом свега овога могло би се полемисати колико су уопште разумни људи који разрађују такве апокалиптичне сценарије, али – ниј у томе суштина.

          Претходно је бил одржана стратешка вежба „Аскетско искушавање-2017” у чијем оквиру су Пентагон и НАТО реаговали  на локални конфликт у Европи који је попримио форму „хибридног рата” (намече се асоцијација са Украјином).

          У суштини, европски театар ратних дејстава и јесте терен за деловање STRATCOM и старт америчке „Глобалне муње-2017”.

          Биће да покретање под узбуном авијације Четврте армије  и ПВО Јужног војног округа није било обична војна вежба већ логични одговор Русије на `аскетизам` и `муње` Запада.

          Фронтовски бомбардери Су-25М, Су-25СМ условно за њеног трајања уништили групу војних авиона, елементе ПВО и „друге важне објекте противника”. Током четири дана, колико је трајала вежба-одговор, пилоти су извели више од 120 тренажно-борбених летова.

          Истовремено је у Западном војном округу двадесетак ловаца-бомбардера Су-34 – под заштитом ловаца МиГ-29СМТ и МиГ-31БМ – ракетирало и бомбардовало објекте `условног противника` на војном полигону Погоново.

          А зенитно-ракетне јединице Западног војног округа су на полигону Ашалук помоћу С-300 и С-400 „Тријумф” одбијале ваздушни напад условног противника.

          Још су на осам полигона Западног војног округа `одрађивани` нормативи тактичке, инжењеријске и ватрене припреме тенковских и мотострељачких јединица...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари