Амерички циркус лажи против Русије обећава публици слона, а појављује се кловн-гњаватор

ЛАНСИРАЊЕ ПРЕКО REUTERS ЛАЖИ О „ДВА ДОКУМЕНТА РИСИ“ ВЕЋ СЕ ПРЕТВОРИЛО У - БУМЕРАНГ

  • Да бих на очигледан начин продемонстрирао како функционише механизам за производњу фалш-новости у САД (за шта амерички естаблишмент оптужује Русију) - а и да би било јасније да у целој кампањи заиста постоји диригент - открићу два захтева која су стигла у РИСИ: из Reuters 17. априла и из CNN 20. априла
  • Шеф бироа Reuters за Русију и ЗНД, Кристијан Лоу, послао је РИСИ ова питања: „Да ли је РИСИ у својим информативно-аналитичким материјалима разматрао могуће начине утицања на ток председничких избора у САД у 2016-ој години? Да ли је РИСИ у својим аналитичким прегледима у јуну 2016-те године предлагао Кремљу да започне пропагандистичку кампању по социјалним мрежама и медијима као начин утицања на америчке бираче? Да ли је РИСИ у октобру 2016. године прогнозирао да Хилари Клинтон може победити на изборима? Да ли је РИСИ у вези са тим препоручио да Русија пренесе тежиште на подривање поверења Американаца у изборни систем САД?“
  • Апсолутна јасноћа је наступила ујутро 20. априла, када је у прес-службу РИСИ стигао захтев CNN, који је потписала продуцент редакције вести међународне службе CNN у Атланти Саманта Бич (Samantha Beech). Треба ли уопште указивати да су у том писму из централе CNN била она иста питања која су претходно стигла из московског бира Reuters? Као да су била копирана
  • Дође ми да америчком диригенту - у свој овој буци са „мешањем“ Русије у изборе у САД - довикнем: сакријте бар сопствене „уши“ и не радите ваш оволико грубо. Јер, чак је и смешно
Пише: Игор ПШЕЊИЧНИКОВ, руководилац Центра РИСИ за односе са јавношћу и медијима (за РИА Новости)
 

        АГЕНЦИЈА Reuters све је ошамутила 19. априла инфо-бомбом да је сазнала да заиста постоје „два документа“ који потврђују да је Русија извршила утицај на председничке изборе у САД, а да је те документе наводно припремио Руски институт за стратешка истраживања (РИСИ).

        Позивајући се на „тројицу активних и четворицу бивших америчких званичних представника“, који су хтели да остану непознати, та агенција је објавила: „Руски владин аналитички центар, који контролише Владимир Путин, разрадио је план како да Доналда Трампа доведе до победе на председничким изборима и да подрије веру бирача у амерички изборни систем“.

        И РИСИ, и Путин, и избори у САД, које је Русија изоркестрирала - све је то у оквирима добро знаног жанра: произвести што већу маглу и објавити оптужницу - па нека доказују да није тако.

        Треба ли откривати да све те глупости код сарадника РИСИ нису изазвале ништа друго осим смеха? Али, хајдемо ипак по реду.

        Директор РИСИ Михаил Фрадков прокоментарисао је лупетања Reuters спокојно: „Изгледа да аутори те измишљотине нису у својој конспиролошкој свести баш добро увезали реалне околности са себи драгим фантазијама, а хтели су да поново скрену пажњу на тему ,учешћа’ Русије у предизборној кампањи у САД која је већ нестајала из интересовања јавности. Покушај да се у то увуче РИСИ као саучесник неуспешан је већ и по самој својој природи. Могло би се на ово и не реаговати уопште и третирати га као напор да се РИСИ промовише у време реорганизације која је у Институту управо у току. Међутим, ни реклама заснована на дезинформацији није оно што бисмо хтели да имамо у својој активи. На жалост, све ме ово наводи на мисао да РИСИ почиње некоме да смета. За жаљење је ако је заиста тако“.

        Како год било, новинари Reuters су РИСИ направили рекламу, мада она институту није потребна.

        Оптуживање Русије да се мешала у америчке изборе свима су већ на врх главе. Они који диригују тим антируским „комадом“ очито су у кризи жанра. А јасно им је да из те кризе треба излазити. И, ево нове струје: диригенти су нашли главног „организатора и инспиратора“ уплитања Кремља у изборни процес - РИСИ.

        У Институту су из публикације Reuters о себи сазнали много шта ново. Примера ради: да је Барак Обама, управо на бази „два документа из РИСИ“, закључио да је Русија „започела кампању ширења лажних новости“ и да је „умешана у сајбер-нападе на сервере Националног комитета Демократске партије САД“.

        Од момента када је амерички естаблишмент почео да тврди да се Русија умешала у изборе у САД - протекло је већ доста времена. Публика чека доказе, а њих - нема. Не стижу ни из претреса који су у току у Сенату и Представничком дому Конгреса САД, ни из америчких специјалних служби.

        Постоје само ничим поткрепљене тврдње по америчким медијима и некакви чудни фајлови по интернету који уверавају да је „Москва прикупљала компромитујуће податке о Трампу и користи их за своје циљеве“. То је као у циркусу: најавили слона, а он не излази пред публику, уместо слона публика је добила гњаваторско брбљање конферансјеа.

        Они који су усмеравали целу кампању, судећи по свему, почели су да схватају да је дошло време да се изађе са нечим конкретним. И, изабрали су РИСИ као аналитички центар при председнику Русије.

        РИСИ - то је нови елемент у гомили тврдњи типа „верујте на часну реч“. Наоко: изгледа логично. Али, каква су то „два документа“ - е, то се не открива „из разумљивих разлога“.

        То никада неће ни бити откривено зато што напросто не постоје. Ни два, ни три, ни четири документа која је тобоже РИСИ писао за Кремљ ради „разраде стратегије подривања поверења Американаца у изборни систем САД“.

        То је лаж.

        Да бих на очигледан начин продемонстрирао како функционише механизам за производњу фалш-новости у САД (за шта амерички естаблишмент оптужује Русију) - а и да би било јасније да у целој кампањи заиста постоји диригент - открићу два захтева која су стигла у РИСИ: из Reuters 17. априла и из CNN 20. априла.

        Шеф бироа Reuters за Русију и ЗНД, Кристијан Лоу, послао је РИСИ питања која заслужују да буду цитирана у целини:

        „Да ли је РИСИ у својим информативно-аналитичким материјалима разматрао могуће начине утицања на ток председничких избора у САД у 2016-ој години? Да ли је РИСИ у својим аналитичким прегледима у јуну 2016-те године предлагао Кремљу да започне пропагандистичку кампању по социјалним мрежама и медијима као начин утицања на америчке бираче? Да ли је РИСИ у октобру 2016. године прогнозирао да Хилари Клинтон може победити на изборима? Да ли је РИСИ у вези са тим препоручио да Русија пренесе тежиште на подривање поверења Американаца у изборни систем САД? Сматрате ли да Кремљ и органи извршне власти Русије узимају у обзир аналитичке материјале РИСИ?“

        Како одговорити на овакве глупости?

        Прес-служба РИСИ - свесна да Лоу само извршава налоге одозго - дала му је могућност да сачува образ, па му је одговорила да његова питања схвата као шалу, а не као нешто озбиљно.

        Наредна етапа била је појава - 19. априла - помињаног чланка Reuters, са указивањем да је настао у Вашингтону. Тако смо још једном добили потврду да имамо посла са добро испланираном информативном провокацијом која је реализована у фазама.

        Одговорили ми Кристијану Лоуу или не одговорили - то није имало никакав значај јер је амерички информативни топ већ био напуњен, а окидач повучен.

        Апсолутна јасноћа је наступила ујутро 20. априла, када је у прес-службу РИСИ стигао захтев CNN, који је потписала продуцент редакције вести међународне службе CNN у Атланти Саманта Бич (Samantha Beech). Треба ли уопште указивати да су у том писму из централе CNN била она иста питања која су претходно стигла из московског бира Reuters?

        Као да су била копирана.

        Дође ми да америчком диригенту - у свој овој буци са „мешањем“ Русије у изборе у САД - довикнем: сакријте бар сопствене „уши“ и не радите ваш оволико грубо.

        Јер, чак је и смешно.

        Или нас држите за идиоте?

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Нада's picture
Нада 17:12 21.04.2017.

  • +1
Voting is closed.

Још једна од глупих провокација америчке "дубоке државе" ка Русији! Али, чак и да је тако-па шта?!

Американци се уплићу у изборе председника многих држава, по целом свету. Скоро свуда имају своје прљаве прсте.
И у самој Русији су то покушавали толико пута- од царске Русије до данас. Баш су прави кловнови-гњаватори, најблаже речено.

misko's picture
misko 21:16 21.04.2017.

  • +1
Voting is closed.

nisu oni klovnovi, oni su VEOMA OPASNA MAŠINA.Postoji čitav sistem koji se bavi poslovima PROPAGANDNOG RATA (iako oni nemaju ministarstvo propagande :) a one ludaje što daju izbeštaje u ime vlade su samo VRH LEDENOG BREGA- samo mali osvrt-njihovi "portparoli " su imali INSTRUKCIJE da se PRAVE GUPI nisu to uopte tupavci kao što žele da izgleda, to je samo jedan od načina za spinovanje i "minimalizacije šete" ) , on zapo,šljava HILJADE plaćenika (pošto su deo sakrivene privatne mreže oni su plaćenici, ne mogu se nazvati službenicima) i to je POSEBNA AGENCIJA KOJA FUNKCIONIŠE RUKU POD RUKU SA OBAVEŠTAJNIM SISTEMOM napravljena kao MREŽA odredjenih redakcija kod kućei i inostranstvu. trenutno je jasno otprilike da nema nijednog više medija kome se može verovati sa te strane i očigledna je koordinacija tih medija svuda po svetu ( dokle to ide primer je da recimo kada su sportske vesti recimo na CNN TADA je isti takv blok na BBC, oni čak imaju i usaglašene programske šeme koje su uperene PREMA NAMA KAO KRAJNJIM KONZUMENTIMA TOG DJUBRETA OD DEZINFORMACIJA , POLU ISTINA I ČISTIH LAŽI. PROGRAMI RECIMO ZA DOMAĆE TRŽIŠTE TIH DVE STANICE RECIMO SU SASVIM RAZLIČITI OD ONOGA ŠTO SE SERVIRA NAMA, ZAPREPAŠĆUJUĆI SU DRUGAČIJI. PROBAJTE DA NABAVITE OD PRIAJTELJA U AMERICI AKO IH IMATE TAMO,SNIMAK CNN VESTI ZA AMERIKU NE GLOBAL AMERIKA VESTI, NEGO LOKALNIH IZ NEKE OD DRŽAVA, PA ĆE VAM BITI JASNO KOJI JE TAMO SISTEM I ŠTA AMERIKANCI UOPŠTE VIDE I ČUJU NA PRIMER I ŠTA NAMA SERVIRAJU KAO DA JE TO AMEERIČKO JAVNO MNJENJE I VESTI KOJE ONI GLEDAJU ZAJEDNO SA NAMA. VELIKA JE TO PREVARA MOŽDA NAJVEĆA OD SVIH I KADA BI SE TAJ POGANI SISTEM LAŽI RASTURIO TO BI IH BOLELO VIŠE NEGO ATOMSKE BOMBE.

Додај коментар