„Комерсант“: У Кремљу не виде зашто Русија не треба да у СБ УН стави вето на признање Косова

МОСКОВСКИ ЛИСТ НАВОДИ ДА СУ ПУТИН И ВУЧИЋ ЦЕО САТ РАЗГОВАРАЛИ У ЧРЕТИРИ ОКА, 40 МИНУТА О КиМ

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић у разговору са руским председником Владимиром Путином није постигао циљеве које је поставио уочи посете, односно није добио "одобрење за своју верзију признања Косова", пише данашњи московски дневник „Комерсант“.

         Лист наводи да српски председник често бива у Русији, "чешће од свих других председника", додајући да је Путин доста популаран на Балкану, те да за српског председника још један долазак у Москву значи пораст популарности за неколико процената.

         „Комерсант“ пише да се уочи доласка Вучића у Москву, "догодила непријатност" са појавом косовског председника Хашима Тачија на северу Косова.

         "Вучић је хтео да скрене пажњу Путина на забринутост због те ситуације, тим пре што, по информацији „Комерсанта“, у Србији очекују седницу Савета безбедности УН, на којој ће Кина поставити питање о коначном признању Косова од стране светске организације... А Вучић и није против тога, посебно јер осећа притисак руководства ЕУ и Федерике Могерини: она, могуће да жели да остане упамћена на својој функцији као неко ко је коначно затворио проблем Косова за свет", пише дневник.

         Лист наводи, позивајући се на неименоване изворе да је Вучић "за време разговора са Путином хтео да добије његову подршку за признање Косова", додајући да је сам председник Србије спреман на такво признање, ако се одвоји север Косова. "Зато Вучић енергично обећава Русији да Србија неће ући у НАТО. Али, зар он то не пренаглашава? У таквим случајевима бива да се све завршава тако да оно за шта си се клео да нећеш урадити ипак на крају урадиш", пише дневник.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари