Вашингтон од 2003. има у рукама кривца за 11. 9. 2001. а још није јасно хоће ли му судити

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД АМЕРИЧКОГ СМРТОНОСНОГ 11. СЕПТЕМБРА, А И ДАЉЕ СЕ ГЛАВНО НЕ ЗНА  

* Амерички медији објавили да ће до 17. септембра у затвору у Гвантанаму трајати "претпретресна саслушања" у случају Халида Шејха Мохамеда и његових саучесника

* Мохамедов нећак, Рамзи Јусеф, како тврди амерички систем безбедности, покушао је да минира Светски трговински центар 1993. године, а такође је планирао и терористички напад великих размера са уништењем једанаест америчких авиона одједном. Американци су чак уверени да је прави наручилац Рамзијевих напада Халид Шејх Мохамед који је до 2003-ће радио у катарском министарству енергетике

* У првим месецима након 11. септембра, америчке снаге безбедности похапсиле су укупно око 800 људи за које сумњале да имају везе са Ал-Каидом и затвориле их у Гвантанаму. Они су проглашени "непријатељском војском", без икаквих права

* Медији `набацују` да су током истраге о 11. септембру званичници америчке владе "фалсификовали доказе" и прислушкивали адвокате. Отуда и сумње да би се током суђења могли појавити неки детаљи непријатни за Вашингтон

* Службена верзија има много рупа. Шоумен и политичар Џеси Вентура, гувернер Минесоте у време напада, јавно се запитао: где је нестала олупина авиона који се наводно срушио на Пентагон?

___________________________________________________

       Аутор: Викторија НИКИФОРОВА, РИА Новости

       ПРИБЛИЖИО се амерички 11. септембар, двадесета годишњица смртоносног терористичког напада.

       Припремају се комеморативни догађаји, али - избијају и скандали.

       У вестима са одговарајућом ознаком засветлела је и објава да ће се од 7. до 17. септембра у затвору у Гвантанаму одржати "претпретресна саслушања" у случају Халида Шејха Мохамеда и његових саучесника.

       У суштини, ово је запањујућа вест.

Халид Шејх Мохамед

       Човек, кога америчке власти сматрају организатором најпознатијег терористичког напада на свету, још није осуђен, а у америчким затворима `борави` још од 2003. године.

       Први пут су покушали да му суде још 2012. године. Међутим, под разним изговорима је то суђење било више пута одлагано.

       Коначно је процес био заказан за јануар 2021. Али је грунула пандемија коронавируса. Суђење је још једном одложено.

       Сада се очекују „претпретресна рочишта“, али нико не даје гаранцију да ће након њих почети нормално суђење.

       Биографија Халида Шејха Мохамеда је сложена и контрадикторна, попут на брзину написаног авантуристичког романа.

       Америчке специјалне службе га сумњиче за умешаност у највеће терористичке нападе нашег доба.

       Његов нећак Рамзи Јусеф, како тврди амерички систем безбедности, покушао је да минира Светски трговински центар 1993. године, а такође је планирао и терористички напад великих размера са уништењем једанаест америчких авиона одједном.

       Американци су уверени да је прави наручилац Рамзијевих напада Халид Шејх Мохамед. Тврде да је он организовао и многе друге нападе иако је годинама мирно радио у катарском министарству енергетике - и нико није тражио да буде ни изручен ни саслушан.

       Он је деведесетих и раних 2000 -их путовао по целом свету и уживао у слободи. Ухапсиле су га америчке снаге безбедности уз помоћ Пакистанаца тек 2003. године.

       Терориста је држан у тајним затворима ЦИА, прво у Пољској, затим у Румунији, и био немилосрдно мучен - није му дозвољавано да спава и `дављен“ је у води.

Рамзи Јусеф

       Четири године касније, Халид Шејх Мохамед коначно је признао да је он био организатор напада 11. септембра.

       Светски медији су пренели да се главни негативац покајао у свему. Али, из неког разлога – њему 2007. није било организовано суђење, иако је тада и отад био у Гвантанаму.

       Званични резултати истраге о терористичким нападима који су се догодили у Сједињеним Државама 11. септембра 2001, нису задовољили многе. То је дало повода алтернативним верзијама које проналазе своје присталице.

       У првим месецима након 11. септембра, америчке снаге безбедности похапсиле су укупно око 800 људи за које сумњале да имају везе са Ал-Каидом и затвориле их у Гвантанаму. Они су проглашени "непријатељском војском", без икаквих права.

       Никакво суђење тим људима није одржано, а њихов затвор је проглашен временски неодређеним.

       Буш Млађи је објавио да ће остати у затвору док се амерички "рат против тероризма" не заврши. Што значи: заувек.

       Ипак је уследило постепено ослобађање заточених.

       Ослобођене жртве Гвантанама почеле су да туже Пентагон, описујући тортуру којој су биле подвргнуте.

       Те тужбе се без изузетка одбијају.

       Сједињене Америчке Државе су једина држава на свету у којој се терористи третирају као корисна оруђа.

       Вође талибанског покрета Американци су заробили, затворили, а затим одједном – пустили на слободу.

       Годинама нису могли пронаћи Осаму бин Ладена, бившег америчког држављанина и најтраженијег терористу 2000 -их. Затим га, под прилично мрачним околностима, убијају. Међутим, три месеца касније, његове убице – припадници америчких специјалних јединица – сами умиру у једној још мутнијој катастрофи.

Пентагон након напада

       Ако је Халид Шејх Мухамед заиста крив - то се мора доказати у суду, а терориста и његови помагачи – погубљени. У супротном, САД га морају пустити, платити му одштету и покајати се.

       Али не, Мохамед је у некаквом чистилишту изван сваког закона скоро двадесет година.

       Не желим да упадам у било какве теорије завере, али се неизбежно поставља питање - зашто америчке власти толико одуговлаче суђење организатору терористичког напада 11. септембра?

       Адвокати Мохамеда и четворице његових саучесника тврде да ће они на суђењу испричати каквим  страшним мучењима су били изложени да би признали. Обећавају да ће  показати судске томограме и радиограме који сведоче о тешким повредама које су им нанете током саслушања.

       Потпуно је нејасан и тешко схватљив статус "војне комисије", која ће судити и изрећи казне  терористима.  То је некакав хибрид војног и суда за криминал.

       „Скупи и неуспели покушај једнократне правде", тврде амерички адвокати.

       А новинари `набацују` да су током истраге о 11. септембру званичници америчке владе "фалсификовали доказе" и прислушкивали адвокате. Отуда и сумње да би се током суђења могли појавити „неки детаљи непријатни за Вашингтон“.

       Чињеница је да ни Американцима још увек није јасно шта се заиста догодило 11. септембра.

       Службена верзија има много рупа. Питања остају и гомилају се, а убедљивих одговора нема ни после двадесет година.

       Шоумен и политичар Џеси Вентура, гувернер Минесоте у време напада, јавно се запитао: где је нестала олупина авиона који се наводно срушио на Пентагон.

       Он је чак тврдио да је „Бушова администрација или знала за напад унапред или је била упетљана у саму његову изведбу“.

       Светски познати режисер Спајк Ли указао је да се "челичне конструкције кула-близнакиња нису могле отопити од пожара јер температура пожара за то није била довољна".

       Направио је документарни филм о активистима који су основали посебну истраживачку групу под називом „Архитекте и инжењери за Истину о 11. септембру“.

Џес Вентура

       Стручњаци са Универзитета „Аљаска“ у Фаирбанксу израчунали су да пожар није могао довести до урушавања трећег небодера, што мејнстрим медији ретко спомињу.

       Зашто се ова зграда од 47 спратова срушила, још увек није јасно. Међутим, у XX веку небодери нису падали, чак и ако су авиони налетали на њих...

       Да се ​​расправа о свим овим значајним питањима водила слободно, не би се појавиле теорије завере. Међутим, америчке власти радије једноставно затварају уста свима који се не слажу са званичном верзијом.

       У оваквој атмосфери Америка слави двадесету годишњицу чувеног терористичког напада.

       Многи рођаци жртава већ траже да представници америчких власти не буду пуштени на Ground Zero (где су стајале куле близнакиње) на годишњицу трагедије.  

       Син једне од жртава, Ник Харос, рекао је да председнику Бајдену није место на меморијалној церемонији и назвао врховног команданта америчке војске "главним убицом".       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари