ТАСС: Москва у сваком тренутку може испоручити Београду један или два дивизиона С-400

СЛАЊЕ С-400 МОЖЕ БИТИ ЗНАК ДА ЈЕ ОДЛУКА ДА ИХ БЕОГРАД КУПИ ВЕЋ ДОНЕТА“

* Војни коментатор руске државне новинске агенције Виктор ЛИТОВКИН: „Питање је да ли ће Србија за то имати новца. Јер, дивизион С-400 кошта минимум 500 милиона долара, а читав буџет Министарства одбране Србије је 910 милиона. Али,треба претпоставити да ће две земље за набавку С-400 наћи неку варијанту која ће бити прихватљива за обе стране

____________________________________________________________

        ЧИЊЕНИЦУ да су у оквиру војне вежбе "Словенски штит 2019" на територији Србије постављени и руски ПВО системи, међу којима су и С-400 и Панцир -С1, војни коментатор руске државне агенције ТАСС Виктор Литовкин искористио је да постави питање: шта је прави разлог првог у историји пребацивања система С-400 "Тријумф" ван граница Русије за потребе војне вежбе и да ли ће се Србија одлучити на куповину С-400.

        Литовкин је прво подсетио да је у Србију на вежбу стигао систем С-400, "млађи брат" С-300 „Фаворит“ - система који је Србија толико чекала 1999. године уочи агресије НАТО, мада сада може само да се нагађа да ли би његова испорука спречила да Србија буде бомбардована.

        „У Србији се и сада сећају да се тадашње руско руководство није одлучило на тако отворени, очигледан антиамерички и анти-НАТО корак у знак подршке Београду", каже Литовкин, додајући да допремање система С-400, много моћнијег и ефикаснијег од С-300, греје срца многих Срба јер говори о томе да је Русија била и биће увек најпоузданији пријатељ Србије.

        Новинар рекапитулира из чега се састоји војна вјежба и подсјећа да се заједничке војне вјежбе Русије и Србије не одржавају први пут, односно да се од 2014. године одржавају сваке године како на територији Русије тако и на територији Србије.

        Руско Министарство одбране саопштило је да су српски официри прошли интензивну обуку како би самостално могли да изводе задатке на руским ПВО системима.

        За сада нема званичне информације о томе да ли ће Србија у скорије време купити С-400 "Тријумф" или не, наводи Литовкин.

        „Кажу да постоји ред. Тај систем је већ испоручен Кини и Турској, сада је на реду Индија, воде се разговори са Саудијском Арабијом, затим можда са Египтом. Србија је вероватно, судећи по томе што су њени официри прошли обуку, део приоритета. Нећемо нагађати, али не треба губити из вида ту чињеницу да Москва у сваком тренутку може да пребаци Београду један или два дивизиона система ''Тријумф''", наводи Литовкин.

        При томе, треба имати у виду да је логично да испорука С-400 треба да иде у комплету са системом Панцир-С1.

        Слање дивизиона С-400 заједно са батеријом Панцир С-1 на Балкан може да говори о томе да је одлука да Београд купи "Тријумф" већ донета.

        Постоје информације према којима то што су Срби купили Панцир значи да ће потом доћи ред и на С-400 "Тријумф".

        "Питање је да ли ће Србија за то имати новца. Дивизион тог система кошта минимум 500 милиона долара, а читав буџет Министарства одбране Србије је 910 милиона", наводи коментатор ТАСС-а.

        Још додаје да треба претпоставити да ће две земље за набавку С-400 наћи неку варијанту која ће бити прихватљива за обе стране.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари