Сад са Запада КГБ и Совјетском Савезу подмећу и смрт Албера Камија

КАКО СУ КРЕНУЛИ, УСКОРО БИ СЕ МОГЛИ СЕТИТИ И ЕРНЕСТА ХЕМИНГВЕЈА И ЏОНА ЛЕНОНА

* Италијан Ђовани КАТЕЛИ објавио књигу „Камијева смрт“ у којој тврди да је КГБ – у сарадњи са француским тајним службама – поставио неку `направу` на један точак аутомобила у којем је пре 60 година погинуо велики француски писац

* Катели је своју верзију Камијеве смрти покушавао да лансира и 2011-те, али био подвргнут оштрој критици. Издавање „Камијеве смрти“ на француском спречава пишчева кћерка Катерина. Ипак, сада – у време апсурдне хистерије поводом тајних служби СССР и Русије – његова књига се може наћи и међу бестселерима на Западу

* Италијан све заснива на једном месту из дневника чешког песника и преводиоца Јана Забрана и наводним речима „ђаволовог адвоката“ Жака Вержеа који од 2013. није више међу живима

* Колико је Кателију до чињеница, показује и то што тврди да је „КГБ убио Камија“ 6. јануара 1960. по налогу шефа совјетске дипломатије Дмитрија Шепилова, а он у то време увелико није био ни на каквој државној функцији

__________________________________________________________________________

        Аутор: Јевгениј КРУТИКОВ, "Взгљад"

        МИТОЛОГИЈУ Запада о «страшним злочинима КГБ“ попунила је нова крвава сторија.

        Њена централна тачка је тврдња да је КГБ СССР умешан – ни мање ни више! – упогибију великог француског писца и интелектуалца Албера Камија.

        Британски дневни лист Guardian објавио је обимну рецензију скандалозне књиге Италијана Ђованија Кателија у којој се тврди да Ками пре 60 година није погинуо у случајној аутомобилској катастрофи већ да су га убили агенти КГБ. Безмало: по личном налогу тадашњег министра спољних послова СССР Дмитрија Шепилова.

        Катели је ту своју верзију Камијеве смрти покушавао да лансира и 2011-те, али био подвргнут оштрој критици. А сада – у време апсурдне хистерије поводом тајних служби СССР и Русије – његова књига „Камијева смрт“ се може наћи и међу бестселерима.

Албер Ками

        Нобеловац Ками – левичар, анархиста, егзистенцијалиста, антифашиста и империјалиста, све то уједно – погинуо је 6. јануара 1960-те. На равном путу и при добром времену.

        Аутомобил је возио његов пријатељ Мишел Галимар, рођак власника издавачке куће „Галимар“, са којим је ками сарађивао све до своје смрти. На задњим седиштима били су Мишелова супруга и кћерка.

        Аутомобил је слетео с пута и ударио у дрво. Ками је погинуо на месту. Галимар је умро после два дана, у болници. Његова жена и кћерка су преживеле.

        Камију је било само 46 година и био је у напону стваралачке снаге.

        Катели је раније са верзијом „Камија су убили агенти КГБ“ покушао на страницама италијанског листа Corriere della Sera.

Ђовани Катели

        Тврдио је да је неколико година проучавао архив чешког песника и преводиоца Јана Забранија, интервјуе његове удовице Марије и италијанског адвоката Ђулијана Спацалија.

        Кателијева књига ће ускоро изаћи и на енглеском. Француском издању се противе Камијева кћерка Катерина и филозоф Мишел Онофре који који спрема за штампу Камијеву биографију.

        Катели тврди да су француске специјалне службе сарађивале са КГБ у организацији Камијевог убиства.

        Ками је по пореклу „црноноги“, то јест – рођен у Алжиру у мешовитом браку. Отац му је из Азаса, а мајка – Шпанкиња. фанатично је подржавао борбу Париза против независности Алжира. Зато је критиковао СССР због подршке Палестинцима и борби алжирских Арапа и био у `Сартровом кругу` проглашен безмало за империјалисту.

        Ками је неко време био члан француске комунистичке партије, али се са СССР почео разилазити осетно пре догађаја у Мађарској из 1956-те.

        Катели `сарадњу` француских тајних служби са совјетским против Камија објашњава тиме што је Де Голова влада у то време држала курс на зближавање са Совјетским Савезом који је Ками жестоко критиковао због „догађаја у Мађарској“, а још је подржавао Бориса Пастернака поводом Нобелове награде за књижевност.

        Катели тврди да је тиме „сметао франко-совјетским интересима“.

Жак Верже - није га хтео Слободан Милошевић

        Његови докази се своде на неколико реченица из дневника Јана Забрана који је 1984-те умро од дијебетеса и рака. А тај Чех је наводно од некога чуо од неког агента чешке државне безбедности да је КГБ неку „специјалну направу“ накачио на гуму (Галимаровог) аутомобила која ју је пробушила.

        По проценама стручњака, причом о КГБ  и Камију чешке службе су највероватније хтеле да заплаше Забрана и његове пријатеље мењђу којима је био и Вацлав Хавел.

        Катели није успео да установи ко је Забрану повезао Камија и КГБ 1980-те, дакле – 20 година након Камијеве и Галимарове погибије.

        Ни интервју Забранове удовице није ништа разјаснио.

        Зато се Катели окренуо Спацалију који се дружио са француским „адвокатом ђавола“ Жаком Вержеом који му је рекао да је уверен да је ауто-катастрофу организовао КГБ уз помоћ француских тајних служби.

        Верже је бранио Шакала, афричке диктаторе, немачке леве екстремисте, нацистичког команданта Лиона Клауса Барбијеа и лидере Црвених Кмера. Међутим, он је умро 2013-те и не може ништа ни да потврди ни да демантује.

         Слободан Милошевич је одбио Вержеове услуге и одлучио да се брани сам.

Још један кадар са места удеса

        И ако је Верже некада нешто и рекао Кателију – то није никакав доказ.

        Доказ није ни дневник Забрана који је био антисовјетски и антируски оријентисан.

        Катели је и без тога танак са чињеницама. Примера ради, Шепилов 1960-те није више био ни на каквом положају. Италијан, иначе, тврди да је он још 1957-ме наредио КГБ да уклони Камија.

        Међутим, његова втрдња да је КГБ  потом три године, заједно са Французима, спрема ликвидацију Камија највише личи  на књиге о рептилоидима са планете Небиру који су покорили човечанство.

        Катерина Ками је издејствовала да Кателијева књига буде забрањена у Француској, Италији и Аргентини, али ће се ускоро појавити у британским књижарама.

        Стиче се утисак да се данас може продати свака написана глупост ако повезује речи „КГБ“ и „убиство“.

        Зато се могу очекивати и нове верзије погибија Ернеста Хемингвеја и Џона Ленона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари