Руска државна телевизија означила 5 главних мета на територији САД за хиперсоничне ракете «Циркон»

НА ИСТОЧНОЈ ОБАЛИ БИ БИЛИ ПРИОРИТЕТНО ГАЂАНИ ПЕНТАГОН, КЕМП ДЕЈВИД И ФОРТ-РИЧИ

* Мете на Западној обали су: Мак-Клелан (Калифорнија) из којег се управља америчким стратешким офанзивним снагама, и  Џим-Крик (држава Вашингтон) у којем је пункт за управљање нуклеарним снагама

* У емисији „Вести недеље“ наведено је да ће се – захваљујући подморницама са лансерима за ракете `Циркон` - по 40 на сваку подморницу – у домету хиперсоничног оружја Русије наћи амерички  „центри доношења одлука о којима је говорио Путин“. Уз наглашавање: „Подморнице би биле изван ексклузивне економске зоне САД, а то је појас уз обалу ширине 370 километара. Заокружимо на 400 километара. Нека су и сви центри за доношење одлука још 400 километара у дубини америчке територије. То је укупно 800 километара. `Циркон` лети брзином од 11.000 километара на сат. То значи да му је за ових 800 километара потребно мање од пет минута“

_________________________________________________________________________

         РУСКИ државни телеканал Россия 1 – у емисији „Вести недеље“ – открио је својим гледаоцима шта ће бити на територији САД мете нових хиперсоничних ракета „Циркон“ уколико Америка почне да угрожава Русију.

         Навео је да ће на Источној обали САД такви циљеви бити - здање Пентагона у Вашингтону, јер се у њему налази Комитет начелника штабова, Кемп-Дејвид са владиним центром везе,  Форт-Ричи у држави Мериленд у којем је командни пункт председника САД и Комитета начелника штабова.

          Мете на Западној обали су: Мак-Клелан (Калифорнија) из којег се управља америчким стратешким офанзивним снагама, и  Џим-Крик (држава Вашингтон) у којем је пункт за управљање нуклеарним снагама.

         Исти телеканал је оваквом указивању на могуће приоритетне мете додао:

         „Ако ми, ништа не кршећи и никога не узнемиравајући, пошаљем у океане наше подморнице са лансерима за ракете `Циркон` - по 40 на сваку подморницу – у дометухиперсоничног оружја Русије наћи ће се центри доношења одлука о којима је говорио Путин. Те наше подморнице биле би изван ексклузивне економске зоне САД, а то је појас уз обалу ширине 370 километара. Заокружимо на 400 километара. Нека су и сви центри за доношење одлука још 400 километара у дубини америчке територије. То је укупно 800 километара. `Циркон` лети брзином од 11.000 километара на сат. То значи да му је за ових 800 километара потребно мање од пет минута. Дакле, то је као задатак за ученике трећег основне“.

         Телеканал подсећа и да је Владимир Путин у Федералној скупштини РФ рекао да ракете `Циркон` лете девет пута брже од звука и да им је домет преко 1000 километара. Такође: да ће Русима њима опремити и своје постојеће подморнице, а и оне које управо гради.

         Водитељ емисије је Дмитриј Кисељов, а већ су је видели гледаоци на истоку Русије.

         Претходно је контра-адмирал у пензији – др техничких наука Всеволод Хмиров – оценио да су руски бродови и подморнице у стању да „гарантовано униште центре у којима се доносе стратешке војне одлуке“.

        Постоје у Москви и они који – као војни експерт Константин Сивков – упозоравају да би ракете `Циркон` за „гарантовано уништавање“ морале имати и већи домет и нуклеарне главе.

        Сивков наглашава да би и пацифичкој и атлантској обали САД у случају велике кризе и рата тешко било прићи ближе од 500-600 километара...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари