Нико не може порећи да се над Рајхстагом вијорила црвена застава СССР, а не америчка

АМЕРИЧКИ ВАЗАЛ ЕСТОНИЈА ТВРДИ ДА СЕ РАТ ЗАВРШИО ТЕК СА РАСПАДОМ СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА

* Пољска обележавање 80 година од почетка Другог светског рата претворила у прави `фестивал` прекрајања историје, на којем је председник Немачке, Франк-Валтер ШТАЈНМАЈЕР, захваљивао Америци што је од национал-социјализма ослободила „и Запад и Исток“

* Пољски председник Анджеј Дуда искористио прилику да земери европским лидерима да не схватају озбиљно „руску опасност“, па је чак и амерички дневни лист The New York Times оценио да је Дуда упоредио савремену ситуацију у Европи са политиком подилажења Хитлеру. И да је целином свог наступа фактички изједначио Русију са Трећим рајхом

* Немачки спољнополитички експерт Александер РАР: Тенденција преиспитивања резултата Другог светског рата – са поентом да су „рат започели Стаљин и Хитлер“ – појачала се након што су се ЕУ прикључиле земље Источне Европе. Тврде: сви ми  припадамо Западу, а много година смо били жртве совјетске агресије“

_______________________________________________________________________

        Аутори: Дарја РИНОЧНОВА, Иван АБАКУМОВ

        ПОЉСКА оптужује Русију да је крива што она није добила ратне репарације од Немачке.

         Естонија је саопштила да се Други светски рат завршио са – распадом СССР.

        Немачка се захваљује само Сједињеним Државама на победи над нацизмом „на Западу и на Истоку“.

        Иза овог таласа историјских лагарија, које су се чуле у Варшави за време обележавања 80 година од почетка Другог светског рата на које није била позвана Русија, стоји цела стратегија.

        Пољска је то обележавање претворила у прави `фестивал` прекрајања историје, а њен министар одбране, Мариуш Блашћак, изговорио је да је његова земља остала без ратне одштете кривицом Русије.

        Његова `логика` је у овоме: Пољска у послератним годинама није била суверена и није трасжила одштету јер је Русија „тако одлучила“.

        Суверена Немачка- као ни пре 50 година – не намерава ни данас да плати реперације сувереној Пољској.

        Међутим, Пољаци у Варшави нису одштету набијали на нос председнику Немачке Франку Валтеру Штајнмајеру.

        Нису, у суштини, ни скривали да њихово `обележавање нема никакве везе са заједничким историјским памћењем, већ само са текућим „антируским дневним редом“.

        Заменик шефа пољске дипломатије Шимон Шинковски објаснио је да Русија није позвана зато што је одлучено да се позиви упуте само земљама чланицама ЕУ, НАТО и Источног партнерства.

        Зато је портпаролка Министарства иностраних послова Русије – Марија Захарова – оценила да Варшава одавно себе није довела у глупљу ситуацију.

        Доналд Трамп није дошао у Варшаву, позвавши се на ураган „Доријан“, а у време `обележавања` био је у свом голф-клубу.

        Позвани су за то време завршавали у Варшави своје послиће.

        Штајнмајер је рекао да је армија САД, заједно са савезницима, „победила национал-социјализам, не само на Западу, него и на Истоку“. Потпуно `заборавивши` која армија ослобађала источну Европу и заузела Берлин.

        Штајнмајер је још додао: „Наша одговорност се тиче и трансатлантског партнерства. Ми сви зато на овај дан са захвалношћу гледамо у Америку“.

        Немачки спољнополитички експерт Александер Рар објашњава да је Штајнмајерова главна порука била у „трансатлантском партнерству“:

        „Сада су у ЕУ  у порасту евроскептичне тенденције, а Трамп доводи у питање принципе либералне демократије, па се немачка елита, са својом евроатлантском оријентацијом, осећа усамљеном. Немачка себе доживљава као једину земљу у којој су још на цени стари послератни идеали. Позивима попут Штајнмајеровог, Берлин жели да покаже Европи и САД  у ком правцу треба ићи“.

        Рар посебно указује: „Штајнмајерове речи одражавају и европки идеолошки мит да је Америка, за разлику од СССР, после Другог светског рата донела слободу Западу“.

        Пољски председник Анджеј Дуда искористио је прилику да земери европским лидерима да не схватају довољно озбиљно „руску опасност“.

        Амерички дневни лист The New York Times оценио је да је Дуда направио аналогију савремене ситуације у Европи са политиком подилажења Хитлеру која је нацистима помогла да се домогну власти. Целином свог наступа је фактички изједначио Русију са Трећим рајхом.

        Председник комисије горњег дома парламента Русије за информациону политику Алексеј Пушков на Варшаву је одреаговао речима:

        „Непозивање Путина је резултанта укупне политике Пољске која је усмерена на распаљивање непријатељства према Русији. Позвана је Немачка која је и напала и окупирала Пољску и није јој видела места на карти Европе. Наша земља је, пак, дала 600.000 живота за ослобађање Пољака, дала прилику Пољској да сачува своју државност и немало учинила за Варшаву у послератном периоду“.

        Рар је посебно указао: „Тенденција преиспитивања резултата Другог светског рата – са поентом да су „рат започели Стаљин и Хитлер“ – појачала се након што су се ЕУ прикључиле земље Источне Европе. То је за њих постало моћним сегментом самоидентификације. Тврде: сви ми  припадамо Западу, а много година смо били жртве совјетске агресије“.

        Пушков подсећа да се покушајима прекрајања историје супротставља председник чешке Милош Земан, који опомиње да се захваљујући СССР не мора говорити `Хајл Хитлер`.

        Пушков је уверен да се позиција актуелне власти у Пољској неће одржати:

        „Нико не може порећи чињеницу да се над Рајхстагом вијорила црвена зстава СССР, а не америчка. Нико не може негирати да је Пољску ослободио СССР“.

        Руски сенатор Андреј Климов процењује да је клиничка русофобија у агонији и да о томе сведоче разумни гласови који долазе из Вашингтона, Париза и са неких других места.  

        Зато Москва, по његовом мишљењу, не треба да симетрично одговара ни Дуди ни Штајнмајеру, нити да прави свој црни списак оних које не треба позивати на манифестације поводом Другог светског рата.

        Он сматра да Москва, наредне године, на своју прославу Дана победе треба да позове све...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари