Јеремић за RT: Вучић је најбољи Ђукановићев ученик, имају заједничке саветнике и блиско сарађују

„ВУЧИЋВЕОМ РАЗГОВОРУ СА ПОМПЕОМ О РАЗГРАНИЧЕЊУ ПРИСУСТВОВАО ЈЕ И БЛЕР“

* „Начин на који се Русија односи према Вучићу веома подсећа на однос Москве према председнику Црне Горе Милу Ђукановићу пре него што се Ђукановић окренуо на другу страну“

* „Разграничење са Косовом било биРубикон за Вучића, као што је референдум о независности Црне Горе био Рубикон за Ђукановића, а када се Рубикон пређе - остаје само један пут, који се завршава чланством у НАТО

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би разграничење"са Косовом и Метохијом и дозвола Приштини да ступи у чланство УН, што је решење које планира председник Србије Александар Вучић, незаустављиво водило ка стварању Велике Албаније, укидању Републике Српске и чланству Србије у НАТО, на које би Вучић пристао зарад подршке Запада да опстане на власти.

        "На Русији је, наравно, да одлучи шта је у њеном најбољем интересу. По мом мишљењу, начин на који се Русија односи према Вучићу веома подсећа на однос Москве према председнику Црне Горе Милу Ђукановићу пре него што се Ђукановић окренуо на другу страну", рекао је Јеремић у интервјуу руској телевизији РТ.

        Јеремић је навео да би разграничење са Косовом било Рубикон за Вучића, као што је референдум о независности Црне Горе био Рубикон за Ђукановића, а када се Рубикон пређе, "остаје само један пут, који се завршава чланством у НАТО".

        "Вучић је близак партнер Мила Ђукановића, а Ђукановић је у том односу старији брат. У Црној Гори је велика већина грађана била против чланства у НАТО, али Ђукановић није питао народ, него је одлучио да уведе Црну Гору у Северноатлантску алијансу зарад опстанка на власти. Вучић је најбољи Ђукановићев ученик на Балкану, они имају заједничке саветнике и блиско сарађују, како изнад тако и испод стола", рекао је Јеремић.

        Јеремић је навео да се Вучић отворено залаже за разграничење, а да се о томе на високом нивоу разговарало и у згради УН у Њујорку на састанку Вучића и државног секретара САД Мајка Помпеа.

        "На том састанку је са српске стране као саветник учествовао и бивши премијер Велике Британије Тони Блер. Свима је позната Блерова улога у догађајима из 1999. године и он је вероватно најодговорнији за њих. Блерови ставови о Косову су јасни, а он учествује као Вучићев саветник на састанцима највишег нивоа. Шта онда можемо да очекујемо од тих састанака и настојања да се постигне такозвани 'споразум века'?, упитао је Јеремић.

        Јеремић је навео да Вучић веома агресивно напада свакога ко каже да је разграничење, односно фактичко признање Косова као независне државе "смртни грех", па чак када је реч и о угледним владикама Српске православне цркве.

        "У случају 'разграничења', већина српског становништва на Косову и Метохији би остала јужно од реке Ибар, а и неке од највећих српских светиња, попут Пећке патријаршије би такође биле у независној држави Косово", рекао је Јеремић.

        Јеремић је, поводом стања демократије и медијских слобода у Србији, рекао да у последње две године, од оснивања Народне странке, ниједном није добио прилику да се појави на Радио-телевизији Србије.

        "Нисам крочио у зграду Јавног сервиса од оснивања Народне странке. Овај интервју физички дајем из студија РТС-а. Када сам данас ушао у зграду, сви су ме гледали и питали се 'откуд он', а ја сам дошао да дам интервју за РТ. Захваљујем се руској телевизији што ми је омогућила да уђем у зграду РТС-а", рекао је Јеремић.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари