„Известия“: Русија увелико ради на „средствима заштите од хиперсоничног оружја“

РАКЕТЕ СА ХИПЕРСОНИЧНИМ БЛОКОВИМА ТРЕБА ДА У ВИСИНУ ИЗНОСЕ МиГ-31 И МиГ-41

МиГ-31 имаће важну улогу

* Сами блокови имаће бојеве главе од неколико савремених ракета ваздух-ваздух које би се од њих – после неколико стотина километара – одвајали и самостално атаковали циљеве

* Војни експерт Дмитриј КОРЊЕВ: „Намера је да се ракете које носе хиперсоничне блокове уништавају пре него што се ти блокови од њих одвоје. Тако што би се наши самонаводећи пројектили усмеравали у унапред одређену тачку на линији лета туђег хиперсоничног оружја са командом да га атакују“

______________________________________________________________________

        РЕНОМИРАНИ московски дневни лист „Известия“ објавио је да Русија увелико ради на „средствима заштите од хиперсоничног оружја“.

        Позвао се на експерта из војно-индустријског комплекса који је оценио да је то крајње неопходно и зато што су Сједињене Државе објавиле да ће током 2020-те тестирати четири нова хиперсонична пројектила.

        „Известия“ наводе да је руски војни врх већ донео одлуку да се ради на „вишенаменском ракетном систему за пресретање противничких хиперсоничних блокова на великим даљинама“. Уз прецизирање да ће их носити ловац МиГ-31 и перспективни МиГ-41.

        Исти лист прецизира да су већ обвављена сва теоријска истраживања која се тичу ултрадалекометне ракете ваздух-ваздух која ће имати дељиву бојеву главу.

        За основу ће, по освему судећи, бити узета перспективна ракета средњег домета К-77М намењена авионима.

        Модификована, та ракета би имала бојеву главу од неколико савремених ракета ваздух-ваздух које би се од ње – после неколико стотина километара – одвајале и самостално атаковале циљеве.

        Да би то било моигуће, имале би сопствени радар и систем за самонавођење на циљ.

        Војни експерт Дмитриј Корњев је уверен: „Намера је да се ракете које носе хиперсоничне блокове уништавају пре него што се ти блокови од њих одвоје“.

        Корњев посебно указује: „Веома је висока вероватноћа да хиперсонични маневришући блок неће бити погођен једном ракетом. Али, су много веће шансе ракете са више самонаводећих пројектила. Идеја је да се ти пројектили усмере на унапред одређену тачку на линији лета туђег хиперсоничног оружја и да га атакују“.

        Ракете са хиперсоничним блоковима носиће МиГ-31 и МиГ-41. Они ће – не упуштајући се у борбу са непријатељем – лансирати поменуте „вишенаменске ракетне системе за пресретање противничких хиперсоничних блокова на великим даљинама“, а ти системи – своје хиперсоничне пројектиле...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари