Из америчких школа почели да уклањају зидне слике посвећене робовласнику Џорџу Вашингтону

У ШАРЛОТСВИЛУ ВИШЕ НЕ СЛАВЕ ЏЕФЕРСОНОВ РОЂЕНДАН ЈЕР ЈЕ И ОН БИО - РОБОВЛАСНИК

* У школи у Сан Франциску на једној од  зидних слика пред ногама првог председника САД су мртви Индијанац и црни робови који грбаче. Та и још неке фреске исте школе проглашене су за расизам и представљање историје кроз призму колонизатора

* Како је та антиколонијална и антирасистичка зидна слика за савремене Американце постала своја супротност? Школски савет оценио је да су наведена и друге зидне слике младима наметале „понижавајуће стереотипе“ и биле за мањину део непријатељског окружења. Чак се стигло и до оптужбе да су фреске разлог слабих резултата (црних) ученика

* Како се ствари крећу, изгледа да ће у доњим слојевима америчког друштва све више оживљавати и јачати `негативне стереотипи` који се тичу црнаца, Индијанаца, Латиноса и „белог отпада“

______________________________________________________________________

         Пише: Ирина АЛКСНИС, РИА Новости

         ИЗВЕШТАЈИ са фронтова рата Сједињених Држава против сопствене историје последњих година су постали такви да се више ничему не треба чудити.

         Власти Шарлотсвила - града у којем је 2017-те демонтиран споменик главнокомандујућем јужних држава у грађанском рату, генералу Роберту Лију – управо су поништиле одлуку да 13. април, датум на који се родио Томас Џеферсон, више не буде празник.

         Упркос томе што је његов живот био тесно повезан са тим градом. Чак и томе што је он аутор Декларације о независности.

         Одлука је донета зато што је Џеферсон био „проклети робовласник“.

         Новост која је стигла из Сан Франциска оставља још јачи утисак.

         Тамо је градски савет за образовање донео одлуку да се префарбају фрески на зидовима школе која носи име Џорџа Вашингтона. За тај `послић` је издвојено 600.000 долара.

         На једној од тих зидних слика пред ногама првог председника САД су мртви Индијанац и црни робови који грбаче.

          Те фреске исте школе проглашене су за расизам и представљање историје кроз призму колонизатора.

         Како је антиколонијална и антирасистичка зидна слика за савремене Американце постала своја супротност?        

         Школски савет је оценио да су наведена и друге зидне слике младима наметале „понижавајуће стереотипе“ и биле за мањину део непријатељског окружења.        

         Урачуната логика је проста: ево, ваши преци су били робови, а то значи да сте и ви робови и да ништа боље и не заслужујете. Чак се стигло и до оптужбе да су фреске разлог слабих резултата (црних) ученика.

         Све ово шокира и отвара питање: до каквих апсурда ће још стићи западна политичка коректност?

         Обично се претпоставља да ће се тај пут наставити и да ће донети још екстремније варијанте истог. међутим, вероватније је да ће се Запад у догледно време вратити традиционализму, и то – у  радикалним формама.

         Либерали могу бескомпромисно бранити права трансгендера у спорту. Само, победе "трансгендерних жена", произведених од мушкараца, на женским такмичењима сведоче о њиховој  неспособности да конкуришу са представницима јачег пола, а у коначном збиру – о њиховој другоразредности.

         Како ствари стоје, вероватније је да ће у доњим слојевима америчког друштва оживљавати и јачати `негативне стереотипи` који се тичу црнаца, Индијанаца, Латиноса и „белог отпада“.

         Они који у САД буду за данашњу политичку коректност  имаће велике шансе да изгубе (изборе) од оних са најрасистичкијим, женомрзилачким и другим ретроградним предубеђењима.

          (сажета верзија текста)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари