Москва: Дошло је време да се Немачка осамостали од Америке

„ТРОВАЊЕ НАВАЉНОГ“ НИЈЕ ТЕСТ ЗА РУСИЈУ ВЕЋ ЗА МЕРКЕЛОВУ И ЊЕН ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ

* Немачко руководство се суочава са неминовношћу новог историјског избора и његово деловање у блиској будућности имаће пресудне, заиста историјске последице. Не само за руско-немачких односа већ и за будућност саме Немачке, а самим тим и Европе

* Супротно тврдњи Хајка Маса да од Москве зависе одлуке и о Наваљном и о судбини Северног тока 2, Русија ни на који начин не може да помогне Берлину. Никаква руска истрага о тровању Наваљног неће уклонити потребу да немачке власти донесу сопствену одлуку која ће бити значајнија и од почетка рата санкцијама против Русије због Крима    

__________________________________________________________________

       Аутор: Петар АКОПОВ, РИА Новости

       КАДА не можете самостално донети одлуку - одговорност пребацујете на друге.

       Берлин наводи да немачка реакција на „тровање Алексеја Наваљног“, као и на обустављање градње гасовода Северни ток 2, у великој мери зависе од Русије.

       Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је:

       „Ставићемо све опције на дневни ред и донети одлуку у одговарајуће време. Русија, учествујући у истрази, може допринети да одлука (о обустави изградње Северног тока 2 - ур.) не буде донета“ .

       Ово будућност руско-немачких односа доводи у зависност само од Кремља.

       Али, у ствари, немачко руководство се суочава са историјским избором и његово деловање у блиској будућности имаће пресудне, заиста историјске последице. Не само по руско-немачке односе већ и за будућност саме Немачке, а самим тим и Европе.

       Јер, цела прича са Наваљним сада није тест за Русију, већ за Немачку и њен европски пројекат.

       Прича о чудном тровању Наваљног (ако га је уопште било) и даље је врло мутна, али покушаји да се користи у врло специфичне геополитичке сврхе сасвим су јасни.

       Желе да приморају Немачку да заустави Северни ток 2 иако је извесно да ће напуштање готово завршеног пројекта имати најозбиљније последице. Не за немачку економију због десет милијарди евра потрошених на изградњу, јер је то сића за Берлин, поготово што ће руски гас и даље тећи преко територије Украјине. Не, главна штета биће нанета угледу Немачке.

       Руси ће се коначно разочарати у немачку жељу за независношћу, а Англосаксонци ће се уверити да се, као и више пута у прошлом веку, Немцима може манипулисати, подстичући их на сулуде одлуке које нису у њиховом интересу.

       Већина Европљана (укључујући Италијане и Аустријанце који су директно укључени у гасне пројекте са Русијом) увериће се да Берлин није спреман да рачуна са заједничким европским интересима. А што је најважније, сами Немци ће видети да нису повратили свој суверенитет.

       Ово говори да су трошкови немачког одговора на тровање Наваљног врло високи - пре свега за саму Немачку.

       Северни ток 2 је само маркер, симбол.

       Супротно Масовој тврдњи, Русија ни на који начин не може да помогне Берлину. Никаква наша истрага о тровању Наваљног неће уклонити потребу да немачке власти донесу сопствену одлуку.

       Одлуку која ће бити значајнија и од почетка рата санкцијама против Русије након Крима. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари