Додик: Тражићу да БиХ призна да се Крим легитимно вратио у састав Русије

У ИНТЕРВЈУУ ЛИСТУ „ИЗВЕСТИЈА“ ПРИЗНАО ДА БИ ВОЛЕО ДА СЕ СА ПУТИНОМ СРЕТНЕ ДО КРАЈА 2018.

* Нагласио да је Српска нарочито заинтересована за градњу руске фабрике (код Зворника) за производњу течног гаса. Додао је да се у Русији све већ пројектује, а да Зворник уређује терен за ту фабрику која кроз годину дана треба да проради. У интервјуу није крио: „Било би ми драго да се у Републици Српској појави руско-српски хуманитарни центар попут оног који већ постоји у Србији, у граду Ниш“

* Новоизабрани српски члан Председништва БиХ рекао московском листу да је лично веома заинтересован да посетим Крим, поготово што је сада део Русије и да ће то учинити чим ми се пружи прилика“.  Истакао је да се поводом ове своје позиције не боји притиска Украјине: „Она треба да определи своју спољну политику јер је позиција Кијева, коју је генерисао Запад, за ту земљу имала негативан и погубан ефекат. Украјина треба да приступи нормализацији односа са Русијом“

________________________________________________________________________

         МИЛОРАД Додик је изјавио да би волео да се до краја 2018-те сретне са Владимиром Путином у својству члана Председништва БиХ.

         У интервјуу реномираном московском дневном листу „Известија“ – који својим читаоцима предочава да је Додик познат по својој проруској и антинатовској позицији – додатно је објаснио:

         „Желим да моји први сусрети на новој функцији буду са председницима Русије и Србије — Владимиром Путином и Александром Вучићем. Ја сам спреман да се са председником Путином сретнем до краја ове године, али не зависи, наравно, све од мене“.

         Додик је објаснио да је Република Српска заинтересована за увоз руске медицинске опреме и за градњу руске фабрике (код Зворника) за производњу течног гаса.

         Додао је да се у Русији већ пројектује градња те фабрике, а да Зворник уређује терен за фабрику која кроз годину дана треба да проради.

         У интервјуу није крио: „Било би ми драго да се у Републици Српској појави руско-српски-хуманитарни центар попут оног који већ постоји у Србији, у граду Ниш“.

         Упитан да ли планира да покрене питање признања Крима саставним делом Русије од стране БиХ, Додик је рекао:

         „Наравно. Иступићу са таквом иницијативом и радићу на томе да БиХ призна садашњи статус Крима јер се присајединио Русији у складу са рерзултатима легитимног референдума који је био у складу са Повељом УН“.

           Указао је да Крим историјски припада Русији и да је, по његовом мишљењу, парадоксално што Запад, који се активно борио против комунизма, признаје административну одлуку бившег лидера СССР (Никите Хрушчова) о одузимању Крима Русији и његовом поклањању Украјини.

          „Лично сам веома заинтересован, признао је Додик, да посетим то полуострво, поготово што је сада део Русије. Учинићу то чим ми се пружи прилика“.

           Додик је истакао да се поводом ове своје позиције не боји притиска Украјине:

           "Она треба да определи своју спољну политику јер је позиција Кијева, коју је генерисао Запад, за ту земљу имала негативан и погубан ефекат. Украјина треба да приступи нормализацији односа са Русијом. Може се, дакле, пре радити о притиску западних земаља, али се то већ често догађало“.                                                                                               

         Додик је посебно указао да се ради о геостратешким играма јер је прикључивање Крима Русији било демократскије од одвајања Косова од Србије, а САД – упркос томе – признају независност Косова.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари