Безмало половина америчких војника уверена да ће њихова земља 2019. ући у велики рат

ПРЕКО 70 ОДСТО СМАТРА ДА ЋЕ ТО БИТИ РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ, А 69 ОДСТО – ПРОТИВ КИНЕ

* Пре само годину дана је могућност таквог апокалиптичног сценарија допуштало једва пет одсто Американаца у војним униформама. Повећање за безмало десет пута за само годину дана – то је својеврсна револуција. Засад само – у свести

* Ситуација није много боља ни изван америчких војних гарнизона и база. Друга анкета је показала да само два одсто Американаца Русију сматра савезником своје земље, а да је преко 30 одсто види као непријатеља. Још 31 одсто – нешто умеренијих грађана САД - на Русију гледа као на земљу која САД „није пријатељска“

____________________________________________________________________________

         Пише: Иља ХАРЛАМОВ

         У СЈЕДИЊЕНИМ Државама су, изгледа, заборавили да постоји феномен пророчанстава која се сама збивају. Јер ако нису, због чега у својој армини овако активно подгревају осећање блиског рата са унапред одређеним противницима?

         Анкета једног од америчких специјализованих издања показала је, наиме, да безмало половина припадника Оружаних снага САД сматра да ће њихова земља ускоро бити увучена у велики рат. И то:  не просто `ускоро`, већ сасвим ускоро – већ у 2019-ој години!

         Пре само годину дана је могућност таквог апокалиптичног сценарија допуштало једва пет одсто Американаца у војним униформама.

         Повећање за безмало десет пута за само годину дана – то је својеврсна револуција. Засад само – у свести.

         Карактеристично је такође: да  је преко 70 одсто учесника исте анкете Русију означило као главну претњу САД. А да су Кину поставили њој уз раме – њу је главном претњом означило 69 одсто анкетираних.

         У поређењу са пропшлом годином, и ови показатељи су знатно повећани.

         Очевидно је да је овакав експлозивни порат негативних очекивања код Американаца повезан са погоршавањем војно-политичке ситуације на планети, нарочито у односима Вашингтона са Москвом и Пекингом. Ту су и бескрајне санкције и трговински ратови које су испровоцирале САД. И сиријска криза. И Украјина. И Европа са Северним током-2...       

         Ситуација није много боља ни изван америчких војних гарнизона и база.

         Друга анкета је показала да само два одсто Американаца Русију сматра савезником своје земље, а да је преко 30 одсто види као непријатеља. Још 31 одсто – нешто умеренијих грађана САД - на Русију гледа као на земљу која САД „није пријатељска“.

          Очекивање рата није оно најбоље што америчка војна лица могу пружити свету. Они су за ово криви само делимично. Њих су овако нашпановали…

         У народу се за сличне ситуације говори: сами себи навукли беду (несрећу) на врат. Ствар је у томе што тумачење ситуације мења свест и понашање, а то често почиње да провоцира и да приближава сценарио који се највише жели избећи.

         Тешко да припадници америчких оружаних снага, који очекују рат већ наредне године, сами желе да у њему учествују. Поготово као топовско месо. Само, они сами су већ почели да моделују будућност – што је чудовишно опасно.

         крајње је време да политичари у Вашингтону смогну снаге да коригују сопствени приступ међународним проблемима које не могу решити под условима који су прихватљиви само њима, а не и њиховим `контраагентима`. Живот је то већ показао.

         Зашто опет не пробати кренути у коров зараслим путем компромиса.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари