Бернар-Анри Леви: Кукњава и подметања гуруа западног либералног екстремизма

ПРОМОВИШЕ ПО СВЕТУ ВЛАСТИТУ НОВУ КЊИГУ „ИМПЕРИЈА И ПЕТ КРАЉЕВА“

* У интервјуу листу American Interest тврди да су друштва класичних западних земаља (и не само њихов) „постала адска. А уверен да их је у ад претворила олигополија GAFA — Google, Apple, Facebook и Amazon

* Фукујама и Леви нису Маркс и Енгелс западних либерала — то су веома различити људи који се не слажу баш у свему. Али, када та два гуруа практично истовремено говоре да са западном демократијом нешто није у реду, то му дође као – побуна пчела против меда

* „Пет краљева“ из наслова његове књиге, то није име хотела у Лондону или кипарског брендија, то су – лидери Русије, Кине, Турске, Ирана и Саудијске Арабије.  Земаља које Леви сматра `осовином зла`

* Левија посебно брине што се велика Америка одрекла свог лидерства и не жели да било кога бомбардује. По првом наређењу либералних филозофа

___________________________________________________________________________

         Пише: Дмитриј КОСИРЕВ

         ПЕТ зомби-краљева и четири владара убице истине –овако данашњи свет види француски гуру либерализма Бернар-Анри Леви.

         Левијев либерализам је, иначе, особен толико да су овом филозофу на друштвеним мрежама дали надимак Крвави јер није било „хуманитарне интервенције“, нити рата који је водио Запад, а да их он није одобрио. Чак је приговарао: да је требало да ударе још јаче.

         Постоји још мноштво таквих акција које његов вољени Запад није извео, па га леви жестоко критикује за `млитавост`.

         Утолико је интересантније што гуру либералног екстремизма тврди да су друштва класичних западних земаља (и не само њихов) „постала адска.

         Он је уверен да их је у ад претворила олигополија GAFA — Google, Apple, Facebook и Amazon.

         Реч је о новој Левијевој књизи коју мноштвом интервјуа промовише по свету. Наслов јој је „Империја и пет краљева“.

         На овом месту има смисла подсетити да се и други гуру либерализма-глобализзма – Френсис Фукујама – претходних дана жалио да овакву демократију није прижељкивао. Чак је указао да се демократска Америка распада на мноштво нетолерантних групација које мрзе Америку, а још постају све радиикалније и мрзе се међусобно. Све у свему: такође – ад.

         Фукујама и Леви нису Маркс и Енгелс западних либерала — то су веома различити људи који се не слажу баш у свему. Али, када та два гуруа практично истовремено говоре да са западном демократијом нешто није у реду, то му дође као – побуна пчела против меда.

         Хајде да видимо чине није задовољан Леви.

         Он у интервјуу American Interest тврди: у почетку је GAFA била оличење узлета америчке моћи (у коју леви полаже велике наде), а сада се већ поставља питање – да ли је GAFA још Америка или је постала нешто друго?

         Леви је уверен да се GAFA не потчињава никаквим законима и да није јасно коме служи.

         према његовим речима, у почетку је бил осве ОК јер је у то време била прва револуција са којом је свако добио право да се на интернету слободно искаже. А онда је дошла револуција број два која је дала некима право да траже респект за своје погледе...

         У овоме је кључ за размишљања либерала.

        Либерализам, то је наравно слобода, али за истинске либерале а не за свакога... А Леви сада тврди:

         „Пред нама  је колапс саме идеје истине, постојања истине и суштине истине, а за њено угрожавање одговорност је GAFA".

         Ствар је у овоме: истина је плод рада филозофа, али не било којих, већ Левија и њему сличних. А са GAFA се испоставља да да свако може користити јавбни простор за своју истину и чинити то на равној нози са истинољубивим либералима.

         Чињеница је да GAFA сада за све те друге уводи беспоштедну цензуру, али се леви тога не дотиче, као да се боји да поверује у своју срећу.

         Раније је свако имао право да остане у сенци, право на анонимност и свој лични простор, а сада се нико – због `слободе речи` и дивљања социјалних мрежа – више нигде не може сакрити. Друштво је постало `адским`.

         Леви има крупна питања за четири `убице истине`. Зато нема питања за `пет краљева`. То су лидери Русије, Кине, Турске, ирана и Саудијске Арабије.       

         Њима  је посвећена друга половина његове књиге. Тек на тим страницама почињеш да схваташ шта је права истина.

         Леви је American Interest рекао: „Та петорка не дели наше вредности, а то значи да су нам – непријатељи. То су и моји и ваши непријатељи, као и већине ваших читалаца. Та петорка мрзи оно што је у нама најбоље... Она мрзи нашу љубав према слободи. Она мрзи нашу равношравност мушкараца и жена. Она мрзи наш слободни дух“.

          Леви за Русију тврди да је држава-зомби, да је истовремено и мртва и жива, да јој је тело живо, а да јој је душа умрла. Таква империја, по његовој процени, не може никога угрожавати.

         Уважени филозофе, хајде одлучите се: ако Русија нема никакве вредности и не може помоћу њих никоме бити претња – како је онда за вас ипак претња?

         Ово је важно у размишљањима и левија и Фукујаме и других дивова глобализма и либерализма: они у суштини не мрзе реалну Русију, са Кином, Турском и осталима, већ праве од њихових друштава и држава најстрашнији мит који и њима самима не изгледа уверљиво.

         Зашто?

         Све је врло просто: све што говоре Леви и њему слични намењено је својима у Европи и Америци. Сугеришу им: имамо страшног непријатеља, али ако сами још нисмо зомбији – са нама ће све бити нормално. На жалост, код нас је лоше – екстремисти и социјалне мреже наше друштво претварају у ад, а још се велика Америка одрекла од свог лидерства и не жели да било кога бомбардује .По првом наређењу исправних филозофа.

         Ево, генерација мислилаца, која је 90-их створила концепцију `глобалног света`, посматра како све иде неправилно, понајпре зато што (Запад) заборавља и гура устрану своје мислиоце-утемељиваче.

         То је – по њиховом мишљењу – права катастрофа. А све остало се може некако преживети.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари