Банкротирала берза криптовалута FTX за коју Fox News тврди да је Бајдену „купила Сенат“

ЛИК КОЈЕГ У „ВУКУ СА ВОЛСТРИТА“ ГЛУМИ ДИ КАПРИО СИТНИ ЈЕ ТРГОВАЦ НАСПРАМ ЊЕНОГ ВЛАСНИКА SBF

* Све што смо досад знали о пропасти таквих гиганата као што су Enron, Lehman Brothers, Madoff и других финансијских превараната - бледи у поређењу са падом џиновске пирамиде, чије размере америчка јавност тек почиње да схвата

* FTX је током 2022-ге предизборне кампање улио око 40 милиона долара у фондове Демократске партије САД, поставши други спонзор владајуће америчке странке после Џорџа Сороша. Сам SBF се пролетос хвалио да ће потрошити милијарду долара, невероватну суму, на будућу председничку кампању Џоа Бајдена (или онога кога демократе кандидују)

*  Водећи коментатор Fox News Такер КАРЛСОН: Зато прича о брзом колапсу FTX и нестанку милијарди које су у ту берзу уложили инвеститори није обичан финансијски скандал. „Ово је прича о потпуној и апсолутној корупцији људи који воде нашу земљу“, оценио је Карлсон

* SBF je 8. марта ове године на Твитеру свечано објавио да је срећан што блиско сарађује са украјинским Министарством финансија на прикупљању крипто донација подршке украјинскoj власти. А 14. марта је украјинско Министарство дигитализације објавило да сарађује са FTX, која је основала фонд „Aid for Ukraine“ (у криптовалути)

_______________________________________________________

         Аутор: Владимир КОРНИЛОВ

         АМЕРИКУ поново потреса гигантски финансијски скандал - овог пута везан за колапс FTX, једну од највећих светских берзи криптовалута.

       Како то обично бива последњих година, редак скандал у САД пролази без „украјинског трага“.

       Сама прича о банкроту FTX је упечатљива и по обиму и степену авантуризма. Све што смо досад знали о пропасти таквих гиганата као што су Enron, Lehman Brothers, Madoff и других финансијских превараната, све то бледи у поређењу са падом џиновске пирамиде, чије размере америчка јавност тек почиње да схвата.

       Сигурно је да ће по овој причи бити снимљено више од једног холивудског блокбастера попут „Вука са Волстрита“.

       Лик којег глуми Леонардо Ди Каприо изгледа као ситни трговац наспрам фигуре Сема Банкмана-Фрида, оснивача и власника берзе криптовалута, познатијег свету под иницијалима SBF.

       Неколико милијарди долара је изненада испарило и тешко ће им бити ући у траг, пошто FTX није водила никакве пословне књиге.  

       Познати финансијски адвокат Џон Реј III, који је био на челу ликвидационе комисије за Enron, није могао да сакрије емоције ни у сувопарном документу који је поднео стечајном суду у Делаверу.

       Навео је да у својој 40-годишњој каријери није видео „сличан потпуни неуспех корпоративне контроле нити сличан потпуни недостатак поузданих финансијских информација“.

       Реј је у поменутом документу нагласио: „Ово је ситуација без преседана“.

Сем Банкман-Фрид

       У овом светлу, логично је изненађење које је изразио популарни амерички ТВ водитељ Такер Карлсон: "Сам Банкман-Фрид је био на насловницама више часописа него Мадона. Али, њему нико није постављао питања о пословању, њега су напросто само промовисали."

       Сада се исти аутори тих интервјуа претварају да су крајње изненађени неспособношћу свог донедавног идола који је, иако има само тридесетак година, зарадио милијарду долара.

       Како се десило да се ни поменути медији ни сами надзорни органи, који је требало да на време звоне на узбуну, предуго нису обраћали пажњу на преваре једне чисто финансијске пирамиде?

       Нису јер се не ради о просто финансијском проблему.

       FTX је током 2022-ге предизборне кампање улио око 40 милиона долара у фондове Демократске партије САД, поставши други спонзор владајуће америчке странке после Џорџа Сороша.

       Сам SBF се пролетос хвалио да ће потрошити милијарду долара, невероватну суму, на будућу председничку кампању Џоа Бајдена (или онога кога демократе кандидују).

       Зато прича о брзом колапсу FTX и нестанку милијарди које су у ту берзу уложили инвеститори није обичан финансијски скандал. „Ово је прича о потпуној и апсолутној корупцији људи који воде нашу земљу“, оценио је Карлсон.

       Водитељи Fox News већ су указали да је тако нешто урадио било који донатор Републиканске партије – да би одавно био у ФБИ – са лисицама на рукама.

       Али, главни спонзор Демократске странке је изнад закона.

       Штавише, хронологија FTX-скандала наводи на подозрење о постојању завере.

       Јер, 8. новембра су била затворена биралишта на којима се гласало за Конгрес у САД, а већ сутрадан, 9. новембра, америчка новинска агенција Bloomberg је објавила чланак о сумњивој финансијској активности FTX и о мистериозним трансферима у компанију љубавнице младог милијардера.

       Осим тога, FTX 11. новембра званично почиње процес стечаја.

       Водитељ Fox News Џеси Вотерс указао је да је власник FTX суштински „купио Сенат за демократе“ и одмах прогласио банкрот.

       Какве везе са свим овим има Украјина?

       Републиканци увелико указују на „очигледне везе између банкрот-берзе и актуелног режима у Кијеву“.

       Колико год Украјинци сада покушавали да негирају ту чињеницу и прикрију своје трагове, интернет памти све. Па и то да је SBF 8. марта ове године на Твитеру свечано објавио да је срећан што блиско сарађује са украјинским Министарством финансија на прикупљању крипто донација у знак подршке украјинским милитантима. А да је 14. марта украјинско Министарство дигитализације (омиљена реч Зеленског) објавило да сарађује са FTX, која је основала фонд „Aid for Ukraine“ (у криптовалути).

       Поменути ТВ водитељ Џеси Вотерс логично је предложио постојање следеће шеме: „Демократе шаљу новац Украјини, Украјина шаље новац FTX, а FTX шаље новац изборној кампањи (Бајденових) демократа“.

       Другим речима: FTX и кијевски режим су деловали као џиновски систем за „прање новца“ у корист америчке владајуће партије.

       Очекивано, украјински званичници одбацују било какву сарадњу са банкротираном берзом и приписују скандал искључиво „руској пропаганди“.

       Истина, те њихове напоре је поткопао Financial Times. Шефица америчке редакције тог британског листа Џилијан Тет - очигледно не размишљајући о последицама - признала је да је FTX практично једини спонзор тајних војних дешавања која се воде у Украјини.

       Тешко је рећи да ли се тамо заиста одвијају нека тајна дешавања, али признање је веома драгоцено јер оповргава лажи украјинских званичника о непостојању веза са банкротираном берзом.

       Тешко је рећи да ли ће републиканци испоштовати обећану ревизију сумњивих шема финансирања украјинског режима. Могуће је да ћемо видети још један неубедљив еп попут исте приче са лаптопом Бајдена млађег.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари