Бајден у Пољској: Запад ће Русији нанети економску штету упоредиву са последицама војног пораза

ЗА ПУТИНА У ВАРШАВИ РЕКАО: „ТАЈ ЧОВЕК ВИШЕ НЕ МОЖЕ ОСТАТИ НА ВЛАСТИ“

(Фото: GettyImages)

* За пола сата страственог говора – без иједног вербалног саплитања и уз једну омашку (рекао је `Метропол` уместо `Мариупољ`, али се брзо поправио) – амерички председник је излио сав идеолошки бес америчког крсташког похода за „демократију“ и „слободу“, уз верски набој непоколебљивог католика

* Бајденов говор потврђује да је главни циљ Вашингтона данас „промена режима“ у Русији, а да му војни сукоб у Украјини служи као оруђе за увлачење Москве у исцрпљујући рат и изговор за оптуживање руководства за „ратне злочине“

________________________________________________________

       Аутор: Вероника КРАШЊИНИКОВА

       МАСКЕ су одбачене. Ако је нека још и остала, циљеви се више не крију.

       „Забога, тај човек више не може остати на власти“ - овако је амерички председник Џо Бајден завршио синоћ наступ у Варшави, најављен као „главни говор о Украјини“.

       Почевши са цитатом папе Јована Павла II, у контексту пољске „Солидарности“ пре четрдесет година, Бајден је поновио причу о уништењу совјетског блока и Совјетског Савеза.  У тону: „Сетите се чекића који је срушио Берлински зид."

       За пола сата страственог говора – без иједног вербалног саплитања и уз једну омашку (рекао је `Метропол` уместо `Мариупољ`, али се брзо поправио) – амерички председник је излио сав идеолошки бес америчког крсташког похода за „демократију“ и „слободу“, уз верски набој непоколебљивог католика.

       Као први задатак на путу ка циљу Бајден је означио енергетику: „Европа мора да прекине зависност од руских угљоводоника. У оквиру енергетске „независности“ Европе од Русије, не само да Северни ток 2 не би требало да проради, већ би требало да престане да ради Северни ток-1.

       По Бајдену, и стари совјетски гасовод Уренгој-Помари-Ужгород такође треба да буде празан. Штавише, Бајден унапред припрема становништво – европско! - на стезање каиша: "Неће бити лако, енергетска независност ће мораћти да се плати."

       Још једно важно признање америчког председника тиче се економских санкција:

       „По свом укупном потенцијалу, ове санкције представљају нову врсту државног економског приступа који може да нанесе штету бар једнаку штети од војне моћи“.

       Бајденов говор потврђује да је главни циљ Вашингтона данас „промена режима“ у Русији, а да му војни сукоб у Украјини служи као оруђе за увлачење Москве у исцрпљујући рат и изговор за оптуживање руководства за „ратне злочине“.

       Програм који је Бајден прогласио, нема сумње, објашњен је савезницима током самита НАТО, Европске уније и Г7, одржаних у четвртак, 24. марта, у Бриселу.

       Тамо донете одлуке појачале су притисак на Русију у војном, економском, организационом и пропагандном смислу. И, све су то задаци за реализацију касније, у суботу 26. марта, најављеног циља.

       На војном плану, као свој први корак, НАТО је најавио распоређивање четири нове борбене групе. У Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој. Поред четири већ постојеће у балтичким државама и Пољској.

       Тако ће борбене групе НАТО покривати цео источни бок од Балтичког до Црног мора, рекао је генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг.

       Те НАТО снаге допуњују 100.000 америчких војника који су већ стационирани у источној Европи.

       У економском смислу, уведен је још један пакет санкција против руских званичника и фирми – што је нови корак у стратегији наношења штете упоредиве са последицама војног пораза.

       Сједињене Државе су учествовале у раду самита ЕУ да би му издиктирале  своју енергетску стратегију.

       Чак и ако потпуна замена руског гаса и нафте у Европи не буде могућа пре 2030. године, Вашингтон ће свакако убрзавати тај процес.

       Одржавање унутрашње дисциплине биће трајни задатак за трансатлантску заједницу: у наредним месецима и годинама биће неопходно одржавати „руску опасност” на високом нивоу како би се нивелисало противљење становништва, од којег власти захтевају да се смрзава ради мира и да мање једе против Путина...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари