Американци лажу да је Кина успоставила тоталну социјалну контролу својих грађана

ПЕНС: У КИНИ ЈЕ СТВОРЕН СИСТЕМ ФАКТИЧКЕ КОНТРОЛЕ СВИХ СЕГМЕНАТА ЧОВЕКОВОГ ЖИВОТА

* Неки тврде да кинески систем функционише по принципу: пређеш непрописно улицу, сними те надзорна камера – изгубиш неколико бодова, па гледај да их отквиташ добрим делима и понашањем

* Амерички лист Foreign Policy меко одреаговао на Пенсове речи, написавши: „Постоји у томе мали проблем. Такав систем у Кини не постоји. У сваком случају, не постоји у виду у којем га представљају“

* У време владавине Брежњева, `бог` совјетског спољнополитичког новинарства био је Јуриј Жуков који је имао обичај да каже: „Мање лажите, уважена господо“. Дође ми да ово кажем Американцима...

_________________________________________________________________________

         Пише: Дмитриј КОСИРЕВ, политички коментатор МИА „Русија данас“

         АМЕРИЧКА штампа се последњих дана полемички бави темом да ли је у Кини заиста за све њене грађане створен „социјални рејтинг“ од којег им буквално зависи све – од добијања посла до женидбе/удаје. 

        Функционише ли тај систем по принципу: пређеш непрописно улицу, сними те надзорна камера – изгубиш неколико бодова, па гледај да их отквиташ добрим делима и понашањем…

        Међутим, Foreign Policy је већ упозорио да се догодила својеврсна заврзлама.        

       Почело је од тога што је потпредседник САД Мајкл Пенс 4. октобра рекао да је у Кини створен систем усмерен на фактичку контролу свих сегмената човековог живота“.

         Аутор публикације у Foreign Policy меко је одреаговао на Пенсове речи, написавши:

         „Постоји у томе мали проблем. Такав систем у Кини не постоји. У сваком случају, не постоји у виду у којем га представљају“.

          Исти амерички аутор у истом тексту подробно описује систем који поодавно постоји у самим Сједињеним Државама. А реч је о коришћењу личних података из социјалних мрежа, плус оних који прикупља Агенција за националну безбедност, са свим њеним камерама и осталим технологијама за праћење, од стране банака за разјашњавање да ли се некоме може дати кредит. У најмању руку – за то.

          Кинези су такође људи. Зато располажу са неколико база података о несолидностима оних који узимају кредите. До 2020-те ће их објединити. У чисто кинеском стилу, посезање за тим подацима прати мноштво речи о аморалности и социјалној неогдоворности.

         Закључак аутора Foreign Policy гласи: „Ако неко није власник или представник компаније, ако није узимао кредит, неити кршио закон... тешко да може бити угуран у базу података социјалних кредита“.

         Друга је ствар што је од кредитних рејтинга до онога што је описао Пенс – само корак. Али, то није кинески проблем, нити до тога може доћи само у Кини.

         Откуда могла је кренуо фалсификат у којем су кредитни рејтинзи проглашени за „тоталитарни социјални рејтинг“?

         Можда је кинески „извор“ који Америку снабдева подацима оно што би се могло догодити прогласио за оно што се већ догодило. Па се тако стигло до „друштва тоталног ухођења сопствених грађана.

         Дисидентски "извори“ су често – као што се зна – заљубљени у сопствене фантазије за које не сносе никакве последице.

         По сличној шеми је настао мит да сви припадници руске елите – јер су заплашени америчким санкцијама – држе новац На Западу „где им и деца студирају“, па постају пета колона. А испоставило се да ствари стоје сасвим обрнуто.

         У време владавине Брежњева, `бог` спољнополитичког новинарства био је Јуриј Жуков који је имао обичај да каже: „Мање лажите, уважена господо“.

         Дође му да његове речи „мање лажите, уважена господо“ упутим Американцима поводом њивових сторија о „кинеским социјалним рејтинзима“...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари