Америка се одриче свог Конана-варвара, још ће га уназад `кастрирати`

НИЈЕ ЈАСНО НИ ЧИМЕ ХОЛИВУД ИМА НАМЕРУ ДА РАЗОНОЂУЈЕ И ПОКОРАВА `ОСТАТАК СВЕТА`

* Сада у САД и на Западу Конана сматрају „неправилним ликом преко којег се пропагира и намеће „токсична мужевност“. Чак тврде да то што се мушкарци туку и насрћу на жене није послдица никакве `фаталне биологије` већ задојености у детињству и раном пубертету „Шварценегеровим млеком“

* „Правильни мушкарац“ на Западу постаје тешко схватљиво створење. Од жена га разликују само вишевековна кривица и огроман број недостатака које би морао да отклања. У суштини, остављена му је само једна могућност: шта год да му се догађа – да се жали где треба

* Америка је ушла у фазу одбацивања свог Шварција, свог Рокија и свог Прљавог Харија. Другим речима: свог победничко-такмичарског модела са максимом `победи или цркни покушавајући да победиш“

_____________________________________________________________________

         Аутор: Виктор МАРАХОВСКИЈ, агенција РИА Новости

         У СВЕТСКИМ медијима се дебатује – шта урадити са „тешким наслеђем Холивуда“ из 80-их година прошлог века.

         Тиче се то „чудовишних филмова“ попут „Конана-варвара“ и „Крокодила Дандија“, али сагласности још нема.

         У средишту дискусије је питање: шта чинити са ликом „мишићавог мушкарца намазаног уљем, одевеног само у ремење, а са мачом“. Такви ликови су се намножили након 1982-ге и појаве „Конана“ који је своје непријатеље секао и лево и десно, стичући наклоност жена.

          Међутим, сада на Западу Конана сматрају „неправилним ликом преко којег се пропагира и намеће „токсична мужевност“. Чак тврде да то што се мушкарци туку и насрћу на жене није послдица никакве `фаталне биологије` већ `отровног мачизма` и задојености у детињству и раном пубертету „Шварценегеровим млеком“.

         Поборници ове теорије, која нема никакву научну потврду али иза ње стоји `консензус експерата`,сматрају да су набилдовани Конан и филмови „мача и магије“ данашње мушкарце у добу између 35-50 година погрешно усмерили. навели их да верују да мушкарци треба да ћутећи све подносе, да су кукање и плакање испод нивоа, да су жене слабији пол коији не зна баш увек шта хоће.        

         „Крокодил Данди“ је на удару због сцене у којој главни јунак у бари пропушта кроз шаке трансвестита и говори „Зар је ово мушко?! Погледајте га: мушко, а облачи се као девојка!“

         „Конан-варвар“, који почиње цитатом из Ничеа „Јача вас све што вас не убије“, никако се, наравно, не уклапа у савремену концепцију `исправне мужевности`.

         А `исправна мужевност` по шаблону 2019-те уопште није мужевност.

         И сам појам `мужевност` данас је проблематичан јер наводно садржи превише компоненти којих се треба стидети или су их мушкарци себи неосновано присвојили у `мрачним временима`.

         „Правильни мушкарац“ у овој концепцији је тешко схватљиво створење.

         Од жена га разликују само вишевековна кривица и огроман бој недостатака које би морао да отклања. У суштини, остављена му је само једна могућност: шта год да му се догађа – да се жали где треба.

          Малтретирају те у школи — жали се руководству школе. Ако га на послу замоле да помери орман („зато што је мушкарац“) – треба да се жали.

         Диригенти се још нису договорили: шта да рад ако колегиница на послу показује да јој се свиђа. Јер, такав мушкарац је, с једне стране, жртва сексуалног прогона, а с друге – ако узврати – може сам бити оптужен за сексуално спопадање. А за то може и посао изгубити.

         Фактички,пред нашим очима најуспешнија социјална формација краја прошлог и почетка овог века улази у фазу сопственог порицања. Фундаменталног, с стилског и на ситницама.

         У фазу одбацивања свог Шварција, свог Рокија и свог Прљавог Харија. Другим речима: свог победничко-такмичарског модела са максимом `победи или цркни покушавајући да победиш“. На удару је успут и девиза: `живи како хоћеш и дај другима да живе“.

         Ова епоха на Западу одлази у прошлост, а долази „генерација пахуљица“. Чине је грађани разних земаља који схватају своју душевну крхкост и све противречи њиховим дубоким непоновљивим емоцијама доживљавају као микротрауме.

         „Америка 80-их“ из холивудских филмова била је један од основних инструмената за подривање СССР.

         Није баш јасно чиме одсад Холивуд – који је прошао очишћење преко #MeToo – има намеру да разонођује и покорава остатак света.

         Ако му је модел филм-рекордер „Осветници: Финале“ – онда му је перспектива прилично мрачна.

         Лик Правилног Мушкарца 20. века – Капетан Америка – емигрирао је у прошлост.

         Лик најближи Конану – Тор – удебљао се и збрисао у далеки космос да би се скитао и банчио.

         Како ствари стоје, пред руском филмском индустријом се отвара неочекивана перспектива. Шанса да - на савременом техничком нивоу, дакако -  прави филмове о мужевности и женствености, које заборавља `авангардни свет`.

         А са њима ће оно што се назива „руском пропагандом“ добити неочекиване адуте...


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари