Није случајно што Клинтонова Путина назива „кумом светског национализма”

А РУСИЈИ НИЈЕ СВОЈСТВЕН НАЦИОНАЛИЗАМ – ОНА ЈЕ ИМПЕРИЈА У КОЈОЈ МНОГИ СТРАНЦИ СТИЖУ ДО САМОГ ВРХА

  • Клинтонова је глобалиста, и то – глобалиста посебне врсте: она сматра да свет припада банкарима и да управо банкари треба да одређују правила игре. А сви који се са тим не слажу и желе пропаст глобализације, по њеном уверењу су – националисти. Зато она међу нацоналисте сврстава и присталице Доналда Трампа, и оне који су гласали за Brexit, и становнике Кине који не желе да се одрекну свог посебног пута. Наравно, и Путина, заједно са онима који за њега гласају

Пише: Михаил ХАЗИН, председник компаније за  економске консултације „Неокон”

          ХИЛАРИ Клинтон, која у предизборним наступима критикује свог супарника Доналда Трампа, назвала је Владимира Путина „кумом светског национализма”.

          Међутим, то је – веома смешно. А ево и зашто.

          Либерали имају своје спецфично поимање речи, укључујући и реч „национализам”.

          Грађанима Русије национализам није својствен зато што је Русија империја, па се у њој туђинци никад нису примали непријатељски. У њој су многи странци – у свим временима – заузимали кључне државне положаје.

          Бившем председнику Пољске, Александру Квасњевском, било је у Украјини – за време једног његовог јавног наступа – постављено питање: може ли Украјинац постати ректор Варшавског универзитета, као што је Виктор Садовничји, који је рођен у Украјини, постао ректор Московског државног универзитета. Квасњевски побегао од одговора, али је и без тога јасно да тако нешто у Пољској није могуће.

          У Пољској је веома јак национализам, па непољак тамо нема шансе да се уздигне изнад одређеног нивоа. А у Русији странац може да дође и до највиших положаја.

          Зато је комисија рабина – управо ових дана – признала да је Русија за живот Јевреја најбоље место у свету.

          Дакле: грађани Русије нису националисти, нити је Путин националиста. Ствар је у нечему другом.

          Клинтонова је глобалиста, и то – глобалиста посебне врсте: она сматра да свет припада банкарима и да управо банкари треба да одређују правила игре. А сви који се са тим не слажу и желе пропаст глобализације, по њеном уверењу су – националисти.

          Зато она међу националисте сврстава и присталице Доналда Трампа, и оне који су гласали за Brexit, и становнике Кине који не желе да се одрекну свог посебног пута. Наравно, и Путина, заједно са онима који за њега гласају.

          Другим речима: ово је поражвајући пример како речи у устима политичара губе свој истински смисао.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари