Бајден је неформални вице-краљ ЕУ-ропске постпучистичке Украјине

СА ПОРОШЕНКОВОМ ПОСЕТОМ ВАШИНГТОНУ ПОВЕЗАНО НЕКОЛИКО МАНИПУЛАЦИЈА

  • Украјинска државна пропаганда објавила да је Порошенко говорио у америчком Конгресу”, а то је – једна од превара везаних за његов боравак у Вашингтону. Јер, Порошенко је говорио у делу Конгреса предвиђеном за посетиоце, у оквиру форума Континуирана борба Украјине за слободу, који су му обезбедили лобисти на захтев украјинских власти
  • Упркос свим напорима украјинске дипломатије, Обама је одбио да се састане са Порошенком (само се сликао), препустивши ту част Џозефу Бајдену - свом потпредседнику, који ионако практично има функцију украјинског вице-краља. Он константо обавља инспекцијске посете Кијеву, врши јавну контролу украјинских власти, и прима детаљне рапорте у сали Врховне Раде
  • Украјински председник у САД тражио бар америчке гаранције за ново задуживање Кијева који се налзи у стању непризнатог, али због тога ништа мање реалног банкрота. Јер, у Лондону се води процес, који је Кијев осуђен да изгуби - Министарство финансија Русије је у фебруару поднело тужбу против Украјине Вишем суду у Лондону. Кијев је оптужен за неплаћање кредита у износу 3 милијарде долара
  • Давање новца Украјини је немогуће - амерички бирачи ће питати зашто влада финансира једног банкрота? Ако банкроту буду издате гаранције, новац ће му сигурно дати неко други, али чим Украјина изгуби процес, тај неко ће захтевати враћање новца. Кијев ће одбити, и онда ће морати да плате САД. Могуће, баш уочи избора

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО

         НЕКОЛИКО дана, руски медији ругали су се несрећном председнику Украјине Петру Порошенку. Из безбедносних разлога, америчке власти су ограничиле број оних којима су дозволили да 30. марта на Капитол Хилу у Вашингтону присуствују његовом говору.

         Међутим, да ли је једино то проблем Украјине и њеног председника?

         Заиста, неколико дана пре Порошенковог наступа пуцано је поред америчког Конгреса. У таквим случајевима, додатне мере безбедности предузимају се у свим земљама. Посебно пажљиво се чувају лидери страних држава. А они, у чијим земљама се води грађански рат, пазе се дупло. И то је јасно и исправно.

         Разматрање таквих другоразредних проблема, као што је број Порошенкових слушалаца, гурнули су у страну много важнија питања повезана са посетом. Штавише, украјинска пропаганда је лако окренула ситуацију у корист свог председника, изјавивши да је маса Американаца путовала из целе земље да чује епохални говор украјинског лидера, али их је стрелац-екстремиста (тек треба утврдити, ко га је послао) лишио тог задовољства: америчке специјалне службе су увеле додатне мере заштите Порошенка од агената ФСБ, МИ-6, ГРУ, ЦИА и Мосада.

         Да би се реално проценили ефикти његове посете Америци, морамо се фокусирати на техничке, протоколарне и симболичне моменте, које су били унапред познати.

         Прво, путовање Порошенка у САД заправо није била посета. Он је стигао на самит о нуклеарној безбедности, који ће се одржати 1. априла.

         Једноставно је допутовао мало раније, у нади да ће се састати са америчким званичницима, разговарати са њима о потреби финансијске, политичке и војне подршке Украјини и дати прилику украјинским медијима за унутарукрајинску пропаганду.

         Друго, упркос свим напорима украјинске дипломатије, Обама је одбио да се састане са Порошенком (само се сликао), препустивши ту „част” Џозефу Бајдену - свом потпредседнику, који ионако практично има функцију украјинског „вице-краља”. Он константо обавља инспекцијске посете Кијеву, врши јавну контролу украјинских власти, и прима детаљне рапорте у сали Врховне Раде.

         Треће, тачка програма означена као „говор у америчком Конгресу” крије у себи део преваре, с обзиром да Порошенко говори у делу Конгреса предвиђеном за посетиоце, у оквиру форума „Континуирана борба Украјине за слободу”, коју су организовали лобисти на захтев украјинских власти.

         Са истим успехом, овај се догађај могао одржати у било ком хотелу или пословном центру са великом салом. Међутим, захваљујући медијском представљању, неискусан посматрач би могао стећи утисак да Порошенко поново, као и 2014. године, говори пред Конгресом, што би се свакако могло протумачити као озбиљан успех.

         Фактички, током путовања Порошенка очекују само на једном међународном догађају - самиту о нуклеарној безбедности. Пре више од двадесет година, званични Кијев је приступио Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Украјина не располаже нуклеарном технологијом, чак и делове за реакторе нуклерних електрана купује у иностранству. Ова земља је од интереса за учеснике самита, само зато, што се блиској будућности може очекивати стављање њених нуклеарних електрана под међународни надзор и заштиту.

         Са Порошенком се неће срести ни Обама, ни Кери, ни председнички кандидати. Сусрет са њим значио би – убијање сопственог рејтинга, а рејтинг је - света ствар. Тим пре, јер долазе председнички избори, и тек предстоји тешка борба.

         Са Порошенком мора да се састане Бајден. Јер, не могу се баш потпуно игнорисати украјински „партнери” због којих су САД саме ушле и подстакле европске партнере у санкциону конфронтацију са Русијом.

         Осим тога, син потпредседника САД има бизнис у Украјини. На крају крајева, положај Џозефа Бајдена је веома погодан за овакве састанке. Све његове уставне дужности су формалне и не дају му већи утицај или право доношења било каквих политичких одлука. Бајден може само саслушати Порошенкове жеље и обећати да ће оне бити пренете председнику САД.

         Једини захтев са којим је Порошенко отишао у САД, јесте финансијски. У августу 2015. године Запад (укључујући САД, ЕУ и ММФ) прекинуо је финансирање Украјине. Она свог новца нема, а без пара ниједна држава до сада није могла да преживи.

         Порошенко је савршено свестан да му нико неће дати потребну суму од неколико милијарди долара. А десетак милиона, који му могу бити удељени, за Украјину ништа не значе.

         Стога, украјински председник за почетак моли САД за гаранције украјинских кредита од 3 милијарде долара. Управо због тога, он је сменио државног тужиоца Шокина, чиме је ослабио своју унутарполитичку позицију. Управо због тога, он грчевито покушава да склепа коалицију под вођством свог штићеника Василија Гројсмана, како би испунио америчке захтеве о очувању унутарполитичке стабилности у случају оставке премијера Јацењука.

         Међутим, добијање гаранција ће бити практично немогућа мисија. И не зато, што је сменивши Шокина, Порошенко истовремено ударио на Сакашвилијев тим. (Последњом својом одлуком Шокин је истерао из тужилаштва штићеника грузијске фракције у украјинској политици Сакварелидзеа).

         Једноставно, Украјина се налзи у стању непризнатог, али због тога ништа мање реалног банкрота. У Лондону се води процес, који је Кијев осуђен да изгуби - Министарство финансија Русије је у фебруару поднело тужбу против Украјине Вишем суду у Лондону. Кијев је оптужен за неплаћање кредита у износу 3 милијарде долара.

         Давање новца Украјини је немогуће - амерички бирачи ће питати зашто влада финансира једног банкрота? Ако банкроту издате гаранције, новац ће му сигурно дати неко други, али чим Украјина изгуби процес, тај неко ће захтевати враћање новца.

         Кијев ће одбити, и онда ће морати да плате САД. Могуће, баш уочи избора.

         Зато, једина пријатна ствар коју може очекивати Порошенко на својој америчкој турнеји је - културни програм (поред састанака са дијаспором, наравно).

         Превео: Срђан Ђорђевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари