Америка престаје да буде светски жандарм

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О КЕРИЈУ И ХЕЈГЕЛУ

И ВЕРОВАТНОЈ ПРОМЕНИ КУРСА СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ САД

  • Именовања Џона Керија и Чака Хејгела могу означити веома озбиљну корекцију целокупне америчке спољне политике
  • Први пут за последњих 30 година, Америка жели да се договара. Она ће одлазити са сваког места са којег буде могла да оде
  • Светски жандарм већ покушава да са себе скине претеране жандармске функције. И то је за многе проблем
  • Америчка клијентела по читавом свету треба да се замисли за своју будућност. Кофер, аеродром, Вашингтон?

Коментар Михаил Леонтјев

       Ипак, здраво!
 

        НОВА именовања на кључне функције у америчкој администрацију могу означавати веома озбиљну корекцију целокупне америчке спољне политике.

       Сви су изгледи да ће нови државни секретар САД постати садашњи шеф комитета за спољну политику сенатор Џон Кери. Нема никаквих проблема да га Конгрес изабере. Иначе Кери је бивши амерички председнички кандидат који је на изборима 2004. године изгубио од Џорџа Буша.

       Он је тада иступао против рата у Ираку, за смањење војног буџета и америчког присуства по читавом свету.  

       За шефа Пентагона Бела кућа предлаже Чака Хејгела, републиканског сенатора који је такође противник милитаризације америчке спољне политике. Иако припада републиканцима , може имати проблеме у Конгресу управо са републиканцима због његовог става о Блиском Истоку.

       Хејгел се посебно залагао да се Хезболах не проглашава терористичком организацијом. Позивао је Обаму на директне преговоре са Хамасом, што очигледно није било по вољи свемоћног произраелског лобија.

       И Кери и Хејгел су вијетнамски ветерани. И као сви прави ветерани, обојица гаје велику нетрпељивост према војним авантурама. Обојица су присталице, активне, еластичне и прагматичне дипломатије.

       Међутим, непосредне измене и нова именовања наговештавају промене према Сирији и целокупној ситуацији у том региону.

       Још су 2008. године Кери и Хејгел објавили у Wall Street Journal текст под насловом „Дошло је време да се разговара са Сиријом“. Они су тада посебно упозоравали: „Немојте да погрешите: сарадња са Сиријом се не ослања на заједничке вредности, већ на заједничке интересе“.

Хејгел и Кери

       Подсећамо: пре две недеље недељник „Однако“ је цитирао текст француског конспиролога Терија Мејсана који је предвидео најозбиљније промене у блискоисточној политици САД, везавши их за велику чистку јастребова у америчкој администрацији приликом предстојећих именовања. Мејсан је посебно показао фотографију на којој се види како Кери и његова супруга вечерају са брачним паром Асад у једном ресторану у Дамаску.

       Овде се не ради само о нормалним личним односима нових намештеника са политичким личностима које се и дан данас демонизују у Америци. Ради се о смиреним прагматицима.

       Све у свему, постоји довољно реалног прагматизма да се ревидира сва тренутно апсурдна надреалистичка политика САД у региону од Марока до Авганистана. Али, не ради се само о томе.

       Очигледни заокрет, или у сваком случају његов покушај у политици Обаме, не треба толико везивати за личност председника САД, колико за схватање измењене улоге и могућности Америке у свету.

       За амерички финансијско-економски систем и немогућност враћања дугова, односно за могућност да Америка самостално обезбеди своје потребе за фосилним горивима, што ће довести до тога да свеколико америчко присуство, као и геополитика нафте, буду коначно схваћени као прекомерно и непотребно оптерећење.

       Нада да ће се очувати америчко лидерство директно је везана за способност САД да смање број и размере конфликата до минимално допустивих размера. А то значи да је неопходно договарање са противницима о решавању или бар замрзавању тих конфликата.

       Први пут за последњих 30 година, Америка жели да се договара.

       Она ће одлазити са сваког места са којег буде могла да оде.

       Светски жандарм већ покушава да са себе скине претеране жандармске функције. И то је за многе проблем.

       Све у свему: америчка клијентела по читавом свету треба да се замисли за своју будућност.

       Кофер, аеродром, Вашингтон?

       Ипак, до виђења!
 
       Аналитическая программа „Однако“ с Михаилом Леонтьевым

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари