Вишковић: Окупимо се као никад, заузмимо одбрамбени положај

ОБРАЋАЊЕ НА ПОСЕБНОЈ СЕДНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Радован Вишковић

* Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Нећемо одустати од мирне и легалне борбе за интересе Српске. Одговор на Шмита је систематичност и дословна примена Дејтонског споразума, што Република Српска ради годинама

__________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да је све теже водити институционалну и правну борбу против неког ко не бира средства да би дошао до свог циља.

         Вишковић је у обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске поручио да ће свака одлука Републике Спске бити одмерена и усмерена ка циљу да грађани не осете негативни утицај свих дешавања.

         - Нећемо одустати од мирне и легалне борбе за интересе Републике Српске - рекао је Вишковић.

         Премијер Српске је нагласио да је Република Српска изложена бројним притисцима - суди се председнику Српске Милораду Додику, њена имована постала је плен нелегитимног странца Кристијана Шмита и поједних центара моћи из Сарајева, креирају се безбједносни изазови како би се пољуљало поверење у републичке институције, а последњих дана изражен је и притисак на финансијске институције у виду блокаде рачуна лица која се налазе на листи америчких санкција.

         Вишковић је истакао да је циљ ових притисака и синхронизованих удара дестабилизација Републике Српске.

         - Шта је одговор на незаконито поступање? Одговор је међународно право које се, колико год до сад било гажено, мора појавити. Одговор на Шмита је систематичност и дословна примена Дејтонског споразума, што Република Српска ради годинама - рекао је премијер.

         Вишковић је указао на потребу окупљања свих снага у Српској када неко са стране покушава да угрози Републику.

         - Потребно је да се више него икад окупимо када неко са стране покушава да угрози Републику Српску, да заузмемо одбрамбени положај и да престане да буде важно ко на којој страни Парламента седи - рекао је Вишковић.

         Он је рекао да је БиХ добила преговарачки статус са ЕУ искључиво због Републике Српске и њених представника, али да нема будућност уколико се настави мешање страног фактора у унутрашња питања.

         - Недопустиво је да у земљи која је на путу ка ЕУ, постоји нелегитимни странац који намеће законе - поручио је Вишковић.

          Он је истакао да Шмит својим нелегалним деловањем урушава безбедносну и економску ситуацију и да је креатор кризе у БиХ.

 

 

 

Категорије: 

Коментари