Стевандић: Шмит и Марфи угњетавају грађане Српске - ако наставе, оптужићемо их за тероризам

ИНСТИТУЦИЈЕ СРПСКЕ ЋЕ ИХ ТЕРЕТИТИ МОЖДА И ПРЕД СУДОВИМА У ЊИХОВИМ ЗЕМЉАМА

Ненад Стевандић

* Председник НС РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Кориштење претњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, с циљем да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно деловање дела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савета безбедности УН, биће сматрано актом тероризма

___________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће институције Републике Српске теретити Кристијана Шмита, америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија и њима сличне пред домаћим правосуђем, али и пред правосуђем у њиховим земљама.

         - Када је реч о акту тероризма, за који ће бити пријављени Шмит и Марфи ако наставе да угњетавају грађане Српске, то је дефинисано и у Повељи о људским правима УН. Тамо јасно стоји да је угњетавање народа без икаквих законских основа акт тероризма - нагласио је Стевандић.

         Он је рекао да је Република Српска усвојеним закључцима и нацртом свог изборног закона јасно поручила Шмиту, Марфију и сличнима да игра активну улогу на политичкој сцени и да има више потеза, те да они који су произвели ову кризу сада имају сужен маневарски простор и сваки резултат на крају ће ићи на њихову штету.

         Стевандић је истакао да је Републици Српској битно да пробије медијску блокаду и да покаже земљама из којих долазе ове острашћене дипломате да они угњетавају један народ.

         - Варају се ако мисле да ће грађани у њиховим земљама, када чују да су оптужени за акт тероризма, то игнорисати. Па, нико није луд да штити терористе. Многи у Немачкој и САД не знају какве пакости раде њихове дипломате - рекао је Стевандић за Вечерње новости.

         Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.

         Народна скупштина Републике Српске усвојила је и закључке да ће заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске предузети потребне мере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисале последице противуставног деловања на територији Српске.

          - Кориштење претњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, с циљем да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно деловање дела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савета безбедности УН, биће сматрано актом тероризма - наводи се у закључцима.

 

 

 

Категорије: 

Коментари