Стевандић: Морамо се вратити на поставку да се Савет министара БиХ саставља а не бира

„ОНИ КОЈИ СУ СЕ ДОДВОРАВАЛИ САРАЈЕВУ И СТРАНЦИМА - У КОНТИНУТЕТУ СУ ДОНОСИЛИ ОДЛУКЕ ШТЕТНЕ ПО РС“

* Председник Народне скупштине РС: Младен Иванић је крив што се у Дому народа рачуна да су 4 делегата већина од 5 – уместо три... Републици Српској потребан политички консензус како би се извукао максимум без штете по БиХ: Уколико нема консензуса, онда се мора признати да они који су већина имају право да доносе одлуке

* Ненад СТЕВАНДИЋ: Већина је позната у овом новом мандату и огромна је разлика и у броју гласова за члана Председништва БиХ и у гласовима за Народну скупштину и Парламент БиХ и тој већини се мора обезбедити легитимитет доношења одлука

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да постоји континуитет штетних одлука за Српску које су доношене да би "неко из политичког спектра ко је одговарао федералним партијама" био приказан као кооперативан и добио међународне поене, а једна од најгорих је о броју делегата који чине већину у Дому народа парламента БиХ чији је извођач Младен Иванић.

       Стевандић сматра да је једна од најгорих одлука била да већину у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, од укупно пет делегата из једног народа, чине четири делегата уместо три, што је омогућило многе бенефите појединцима који су то заговарали.

       - Извођач тога је био Иванић и ми од тада имамо непотребне борбе око тога ко ће имати три, четири делегата, јер је у Дому народа то механизам ентитетске заштите. Као што имамо у Парламентарној скупштини ентитетско гласање, у Дому народа имамо ентитетску заштиту коју чини већина српских делегата и ту је од пет било логично да је три, али је Иванић то променио, што ствара поделе међу Србима које се виде и сада - рекао је Стевандић за Срну.

       Подсетио је на ситуацију када је гласовима опозиције омогућено да у комисијама трећина делегата из једног народа буде довољна за одлучивање, чиме је онемогућен механизам заштите Републици Српској у комисијској фази, што ће поново бити извор подела и политичке нестабилности.

       - Трећина делегата моћи ће врло лако у комисијским фазама да пропусти документе који не морају бити добри за Српску или су у супротности са документима Владе Српске која шаље своје мишљење, али су у складу са коалиционим договорима са федералним партнерима - поручио је Стевандић.

       Он је, поводом разговора опозиције из Републике Српске са странкама из ФБиХ о формирању власти на нивоу БиХ, истакао да је потребно вратити се на поставку да се Савет министара БиХ саставља, а не бира.

       Стевандић сматра да је Републици Српској потребан политички консензус како би се извукао максимум, не чинећи штету БиХ.

       - Уколико нема консензуса, онда се мора признати да они који су већина имају право да доносе одлуке. Већина је позната у овом новом мандату и огромна је разлика и у броју гласова за члана Председништва БиХ и у гласовима за Народну скупштину и Парламент БиХ и тој већини се мора обезбедити легитимитет доношења одлука - рекао је Стевандић.

       Представници опозиције из Српске - СДС, ПДП и листа „За правду и ред“ разговарали су пре два дана у Сарајеву са руководством СДП БиХ о избору делегата у Дом народа БиХ из Српске.

       После састанка су саопштили да о томе нису постигли договор.

       (Срна)

 

Категорије: 

Коментари