Стевандић: Ми смо суверен народ - Српској ни САД неће одређивати ниво политичке независности

„НИКО НАМ НЕЋЕ ОДРЕЂИВАТИ КОГА ЋЕМО ПОЗВАТИ НА РАЗГОВОРЕ И О ЧЕМУ ЋЕМО РАЗГОВАРАТИ“

Ненад Стевандић

* Указао да би неко у САД поводом деловања њихове амбасаде у БиХ морао да се озбиљно позабави доприносом ширењу мржње у БиХ и неслоге, хушкањем на Српску и њене функционере, те отварањем приватних ратова амбасадора са функционерима Српске

________________________________________________________________

          РЕПУБЛИКА Српска је субјект који има право да позове на разговоре, а њен народ је суверен и нико други му неће одређивати кога ће звати и о чему ће разговарати, изјавио је председник Народне скупштине Ненад Стевандић.

          Коментаришући објаву Амбасаде САД "да сецесија или раздруживање Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него значи крај Српске", Стевандић је истакао да би неко морао да се озбиљно позабави са властитим доприносом ширењу мржње у БиХ и неслоге, хушкањем на Српску и њене функционере, те отварањем приватних ратова амбасадора са функционерима Српске.

          - И да је то очигледно кршење Дејтонског мировног споразума и да је Српска субјект који има право да позове на разговоре, а да смо ми суверен народ којем неће нико други одредити кога ћемо позвати на разговоре и о чему ћемо разговарати. Ако мисле да то могу да ураде другим народима, то је њихова ствар - поручио је Стевандић уа Срну.

          Он је додао да Српској неће одређивати ни ниво политичке независности нити начин комуникације са другим ентитетом и другим народима у Српској, јер за то немају мандат.

          Влада Републике Српске ће у наредних 30 дана креирати споразум који ће упутити Федерацији БиХ о мирном разлазу у БиХ, рекао је премијер Радован Вишковић јуче у Сребреници након седнице Владе.

          (Срна)

 

 

 

 

 

Категорије: 

Коментари