Скупштина Српске позвала државе које су признале независност Косова* да то пониште

СРПСКА ПОШТУЈЕ СУВЕРЕНИТЕТ И ИНТЕГРИТЕТ СРБИЈЕ У СКЛАДУ СА ПОВЕЉОМ УН И РЕЗОЛУЦИЈОМ СБ УН 1244

* Парламент РС посебним актом одбацио „једнострано проглашену независност КиМ“

* Усвојио и закључак којим тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти

________________________________________________________

          РЕПУБЛИКА Српска подржава заштиту права и слобода српског народа и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и осуђује терористичке активности косовских Албанаца и њихових власти које представљају претњу међународном миру и безбедности - први је закључак скупштинске већине у вези са резолуцијом о заштити Срба на Космету и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

          На предлог клубова посланика СНСД, Социјалистичке партије, ДЕМОС, Уједињене Српске, НПС и Посланичке групе СПС и ДНС усвојен је и заључак који гласи: „Република Српска поштује суверенитет и територијални интегритет Србије у складу са Повељом УН и Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 усвојеном 10. јуна 1999. године и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и Метохије“.

          Од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ затражено је да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти.

          Позване су државе чланице УН, Савета Европе и ЕУ, које су признале независност Косова и Метохије, да преиспитају своје одлуке о признању и да их пониште.

          У закључцима се наводи да ће бити упућени Генералној скупштини и Савету безбедности УН, Парламентарној скупштини Савета Европе, Европском парламенту, парламентима бивших држава СФРЈ и представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

          Предложено је да ови закључци ступе на снагу наредног дана од дана доношења.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=515257

 

 

 

Категорије: 

Коментари