Сад скупштинска већина ћера Ђукановића - 41 посланик тражи његово разрешење

ТВРДЕ ДА ЈЕ ПРЕКРШИО УСТАВ ЈЕР НА КОНСУЛТАЦИЈЕ О МАНДАТАРУ НИЈЕ ПОЗВАО НЕКЕ ПАРТИЈЕ

* Позив нису добиле партије Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија и савез грађана ЦИВИС

__________________________________________________________

       ПАРЛАМЕНТАРНА већина Црне Горе сакупила је 41 потпис подршке предлогу за покретање пред скупштином поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав, односно – за покретање поступка за разрешење Мила Ђукановића.

       Иницијатива је достављена председници скупштине Данијели Ђуровић.    

       - Председник Црне Горе повредио је Устав јер није позвао на разговоре о мандатару за састав владе све представнике политичких партија заступљених у скупштини, што му је била дужност. Позив нису добиле партије Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија, и савез грађана ЦИВИС, док је позвана Либерална партија која има једнако мандата као и претходно набројане странке - наводи се у документу.

       Посланик ДФ Предраг Булатовић рекао је раније да је та странка написала иницијативу и потписала, сходно Уставу, "поступак за разрешење председника државе".

       - Уставна одредба није испоштована, није позвао на консултације Миодрага Лекића, Горана Даниловића и Максима Вучинића - навео је Булатовић.

       Устав Црне Горе предвиђа да поступак за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав може покренути скупштина, на предлог најмање 25 посланика.

       Лидер Демоса Миодраг Лекић оптужио је Ђукановића да је покушајем заустављања поступка избора владе грубо прекршио основне принципе демократије и злоупотребио функцију коју обавља, и позвао га да то јавно расправе.

       Лекић, којег је стара парламентарна већина предложила за мандатара за састав нове владе, навео је да је Ђукановић, иако је био упознат са предлогом имена мандатара, "у препознатљивом стилу несагледавања општег интереса, већ парцијалног" злоупотребио функцију коју обавља и заобишао вољу парламентарне већине и тиме продубио кризу у земљи.

       Он сматра да је Ђукановић манипулисао са, како каже, у Уставу непостојећим појмом „потписа“ и наставио да износи нетачне наводе о кашњењу.

        

Категорије: 

Коментари