Светом ће управљати праведни народи

Тако је говорио ирански лидер Махмуд Ахмадинеџад (1)

 

 

  • Не постоји иранска претња Западу већ само претња Ирану. Наравно, ми јесмо претња САД, али иранска претња није војне природе, већ културне и цивилизацијске

 

   ИРАНСКИ председник Махмуд Ахмадинеџад је на чело државе дошао 2005. године.

   Члан је једне од владајућих странака која се зове "Алијанса градитеља исламског Ирана", партије која је створена само пар недеља након америчке инвазије на суседни Ирак, 11. априла 2003.

   Родио се у сиромашној породици на северу земље. Био је две године градоначелник Техерана.

   Светску релевантност стекао је својим отпором глобалној хегемонији САД. Доминантна тачка његове политике гласи: светом ће управљати праведни народи, а Иран ће има утрти пут да се супротставе онима који су окупирали и Исток и Запад

   Ево зато избора из његових наступа. Од интереса су и за оне у свету који се не слажу са Ахмадинеџадом нити су наклоњени спољнополитичком курсу званичног Техерана.

   У ГОВОРУ током посете граду Захедану, на југоистоку земље у близини границе са Пакистаном, Ахмадинеџад је 14. априла ове године описао нападе 11. септембра 2001. у САД као "изговор Запада" да нападну Авганистан и Иран. "Окупирали су и Исток и Запад, послали војску у Ирак и Авганистан, а Буш је војницима рекао да је Иран трећи потез…

 

 

   Иран је мета њихових војних потеза у региону. Не постоји претња Западу већ само претња Ирану. Наравно, ова претња није војне природе, већ културне и цивилизацијске," изјавио је Ахмадинеџад за студентску агенцију Исна.

   "Настојали су да немире у Авганистану пребаце на Иран, али нису успели у својим циљевима," додао је он. "Они који су послали трупе у регион сада су под притиском који долази од стране народа у региону, нарочито од стране иранске нације и они ће се повући или ће изгубити Белу кућу," изјавио је Ахмадинеџад а затим се осврнуо на ситуацију у Пакистану:

   "Арогантне силе не желе мир у региону. Оне чине напоре да направе и конфликт у Пакистану. Судићемо им пред судом Уједињених нација, даће Бог, ако се запутимо тамо… а ирански отпор ће утрти пут другим нацијама да се супротставе ароганцији".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари