Бивши начелник ВБА: Вучић је обавезан да уступи тужилаштву доказе о прислушкивању

МИОМИР СТОЈАНОВИЋ: НАЈВЕРОВАТНИЈЕ ЈЕ БИО У КОНТАКТУ СА НАЈМАЊЕ ДВА СУМЊИВА ЛИЦА

* „Да ли је споран садржај разговора или је спорно лице с којим је председник комуницирао? Ја као грађанин имам право да сумњам да је то лице или више њих, из инкриминисаних организација. Поставља се и питање зашто председник комуницира с лицима која су у криминалној зони

* „Иза свега стоји "обрачун" Александра Вучића и Небојше Стефановића. Нови начелници у МУП-у, које је поставио Александар Вулин, сада су се растрчали како би се додворили новом шефу и пронашли су да је претходна гарнитура прислушкивала Вучића. У том обрачуну Вучића и Стефановића јавност се смара сваким даном и наноси се штета сектору безбедности и угледу државе“

* „У МУП-у постоји Одељење за примену посебних метода Службе за борбу против организованог криминала, чији је рад ван сваке контроле. То одељење три пута више примењује мере којима се задире у приватност грађана него БИА, ВБА и ВОА заједно. Јасно је да председник циља на то одељење. Овај случај мора да истражи Служба за унутрашњу контролу МУП-а и Пета управа БИА заједно са тужилаштвом

_____________________________________________________

       БИВШИ начелник Војно-безбедносне агенције (ВБА), генерал Момир Стојановић, изјавио је да је председник Србије Александар Вучић обавезан да уступи Тужилаштву доказе о прислушкивању, јер је највероватније био у контакту с најмање два сумњива лица.

       Стојановић је агенцији Бета казао да је основно питање зашто председник Вучић одбија да надлежним органима преда снимке, до којих је дошао у посед, о својим разговорима са сумњивим особама.

       "Да ли је споран садржај разговора или је спорно лице с којим је председник комуницирао? Ја као грађанин имам право да сумњам да је то лице или више њих, из инкриминисаних организација. Поставља се и питање зашто председник комуницира с лицима која су у криминалној зони", рекао је Стојановић.

       Према његовим речима, недопустива је и неодговорна изјава Александра Вучића да поседује снимке о свом прислушкивању које је трајало годину и по дана, али да он те доказе не жели да да на увид Тужилаштву.

       Стојановић објашњава да прислушкивање подразумева примену посебних мера којима се задире у Уставом загарантована права и слободе грађана.

       "Да би се примениле мере којима се задире у приватност грађана, на образложен предлог директора службе мора да их одобри суд. За предлоге БИА одобрење даје Посебно одељење Вишег суда у Београду, а за ВБА посебна одељења Виших судова са седиштем Апелационих судова у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и Београду", навео је он.

       Додао је да задирање служби у приватност грађана подразумева тајно слушање и пресретање разговора, тајну контролу поштанских и других пошиљки, тајни претрес просторија, као и праћење, снимање и осматрање лица без његовог знања.

       Стојановић каже да се те мере одобравају на три месеца и најдуже могу да трају годину дана према једном лицу.

       На питање Бете зашто је председник Вучић прислушкиван годину и по дана, Стојановић каже да је председник највероватније био у контакту са најмање два сумњива лица.

       Одговорни за контраобавештајну заштиту председника републике, додао је Стојановић, су из Пете управе БИА која се бави заштитом највиших државних функционера.

       "Спорно је како је дошло до слушања председника и одакле њему снимци. Ти снимци могу да дођу у посед службе, надлежног тужиоца и надлежног суда, а не никако у посед особе против које су мере примењиване. Неко мора да одговара зашто је Вучићу дао снимке прислушкиваних разговора", рекао је Стојановић.

       На питање да ли су надлежне службе требале да обавесте председника да је снимљен његов разговор с инкриминисаним лицем, Стојановић каже да је управо то била обавеза Пете управе БИА.

       "Ако су службе, пратећи инкриминисано лице, снимиле његову комуникацију с председником државе, обавеза је била оних који ту меру примењују да обавесте Пету управу БИА како би председник прекинуо комуникацију са осумњиченим особама", рекао је он.

       Да је та процедура испоштована, каже Стојановић, не би било потребе да се с том информацијом излази у јавност, јер то и није прича за јавност.

       "Овакве ствари могу да се десе само у држави која нема уређен систем. Председник наше државе је истовремено и председник Савета за националну безбедност и њему су потчињене све безбедносне службе. А сад, испада да управо те службе прислушкују свог шефа. Да није тужно било би смешно", казао је Стојановић.

       Оценио је да иза свега стоји "обрачун" Александра Вучића и Небојше Стефановића.

       "Нови начелници у МУП-у, које је поставио Александар Вулин, сада су се растрчали како би се додворили новом шефу и пронашли су да је претходна гарнитура прислушкивала Вучића. У том обрачуну Вучића и Стефановића јавност се смара сваким даном и наноси се штета сектору безбедности и угледу државе", рекао је бивши начелник ВБА.

       Замољен да прокоментарише изјаву Небојше Стефановића да је током прислушкивања Вучића било пропуста које би требало да открије Тужилаштво, Стојановић каже да у МУП-у постоји Одељење за примену посебних метода Службе за борбу против организованог криминала, "чији је рад ван сваке контроле".

       "То одељење три пута више примењује мере којима се задире у приватност грађана него БИА, ВБА и ВОА заједно. Јасно је да председник циља на то одељење. Овај случај мора да истражи Служба за унутрашњу контролу МУП-а и Пета управа БИА заједно са тужилаштвом, како би јавност сазнала истину", казао је Стојановић.

       Он је истакао да би се та истрага брзо завршила када би Вучић доставио тужилаштву снимке прислушкиваних разговора.

       "Председник је синоћ на ТВ Хепи изјавио да више не жели да одговара на питања о прислушкивању. Дакле, он је једну озбиљну аферу подигао до нивоа скандала, а сад хоће да се повуче кад је видео да прича о државном удару не пролази у јавности", оценио је бивши начелник ВБА.

       Стојановић сматра да јавност никада неће сазнати да ли је и због чега председник државе прислушкиван, ко је то наредио и с којим циљем.

       Циљ ове власти је, закључио је Стојановић, да се јавност стално држи под тензијом, односно да води константан пропагандно-психолошки рат против својих грађана.

        (Бета)

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари