Додик: ЕУ и њена Делегација у БиХ немају право да држе банку о медијским слободама и правима

НАГЛАСИО ДА СУ ЗЕМЉЕ ЧЛАНИЦЕ УНИЈЕ УНУТАР СЕБЕ УКИНУЛЕ ТЕ СЛОБОДЕ И ПРАВА

Седиште Делегације ЕУ у Сарајеву

* Председник РС Милорад ДОДИК: Помен свом миту о правима и слободама држите и данас у сукобима у Украјини и Гази, где постоји само ваша истина коју сте наметнули као једини наратив, као што је био случај и за вријеме грађанског рата у БиХ

_________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је ЕУ давно сахранила мит о слободи информисања и праву на истину, исто као што су медијски жртвовали и истину о грађанском рату у БиХ.

         - Помен том миту о правима и слободама држите и данас у сукобима у Украјини и Гази, где постоји само ваша истина коју сте наметнули као једини наратив, као што је био случај и за време грађанског рата у БиХ - истакао је председник Српске.

         Замољен да прокоментарише саопштење из Делегације ЕУ у којем позивају њега и власти у Републици Српској да "у потпуности поштују права новинара, као и да промене смер недавних потеза који имају застрашујући ефекат на простор за грађански ангажман, попут криминализације клевете и планираног закона о тзв. страним агентима", Додик је рекао да се боји да с те позиције немају право да држе слово о медијским слободама и правима, јер су то исто укинули у својим државама.

         - Штета што никада, говорећи о тој теми, нисте поменули одговорност, а разумем и зашто. Наш вредносни оквир почива на пружању слободе, али и одговорности за њу. И то правило важи и за медије и за политичаре. Ја излазим на изборе и тамо плаћам цену своје слободе или одговорности. Мислим да ни медији не могу бити поштеђени одговорности за изговорену или написану реч" - констатовао је Додик.

         Он је рекао да одговорно тврди, а то се може и доказати, да су данас и БиХ и Република Српска у медијском смислу слободне државе за разлику од ових којима су уста пуна слобода.

         - Клевета је криминализована у најразвијеним државама ЕУ и не видим ниједан разуман разлог да не буде тако и овде - истакао је председник Српске.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари