РС тражи повратак БиХ у „уставне оквире”

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ МИЛОРАД ДОДИК

  • Додик најавио да ће више од 200 закона "бити подвргнуто систему споразумевања", а уколико не буде таквих споразума - РС ће бити приморана да те законе прогласи непримењивим на својој тери-торији

     БАЊАЛУКА, (ФоНет) – Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће РС за свако питање које буде стављено на дневни ред заједничких органа, практиковати да претходно постигне споразум са Федерацијом БиХ, како је и предвиђено Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

     Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је предвиђено да БиХ има само десет уставних надлежности, а да јој све остало може бити додељено путем споразума два ентитета, "који до сада нису постизани, јер је међународна заједница наметала решења, с циљем унитаризације БиХ", пренела је РТВ РС.

     "РС се припрема да достави споразум везан за питање државне помоћи, пописа, измена устава у делу који се односи на пресуду суда у Стразбуру и ти споразуми се ових дана припремају у институцијама РС, а биће усвојени као почетни предлози на седницама Владе, како би се доставили Влади ФБиХ, која би требала да се усагласи с тим", навео је Додик.

     Он је нагласио да ће саставни део таквих споразума бити закони и да убудуће неће моћи да се донесе закон ван надлежности БиХ без таквог споразума.

     Додик је напоменуо да РС тражи повратак у уставне оквире и да ће предложити споразуме не само за попис, државну имовину и измену устава, него и за све оно што је усвојено на нивоу БиХ, а није уставно овлашћење БиХ.

     "БиХ је, на пример, усвојила закон о задругама, а нигде не пише да БиХ има право на закон о задругама и тај закон мора бити укинут", рекао је Додик, истичући да ће више од 200 закона "бити подвргнуто систему споразумевања".

     Он је додао да ће, уколико не буде таквих споразума, РС бити приморана да те законе прогласи непримењивим у РС.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари