Опозиција сумњичи Вучићеву владу да намеће буџет скупштини и да „нешто крије“

ОЦЕНИЛА ДА ЋЕ ПОСЛАНИЦИ ИМАТИ НА РАСПОЛАГАЊУ САМО ПО ДВА МИНУТА ПО СТРАНИЦИ БУЏЕТСКОГ ДОКУМЕНТА

  • Санда Рашковић Ивић поводом начина на који је предложен буџет, навела је да премијер жели да од парламента направи марионету и истакла да му у томе помаже председница Скупштине Србије Маја Гојковић

         ДЕО опозиционих посланика данас је протестовао, оценивши да је Влада Србије упутила Скупштини Србије предлог државног буџета за 2017. са месец дана закашњења како би опозиција „која нема способности супермена попут премијера“, била спречена да амандманима побољша тај предлог.

         Посланици Покрета Доста је било (ДЈБ), Демократске странке, Нове странке, Социјалдемократске странке, Двери, Лиге социјалдемократа Војводине, као и самостални посланици, указали су и да је тим потезом владе, која је државни буџет уместо 1. новембра скупштини доставила у петак, настављено даље понижавање и посланика и парламента.

         Председник ДЈБ Саша Радуловић је рекао да је „очигледна намера владе да буџет протрчи кроз Скупштину“ и да буде усвојен „наврат нанос“.

         „За буџет на више од 1.300 страна добили смо 44 сата да се припремимо и поднесемо амандмане, односно око два минута по страници“, рекао је Радуловић иронично приметивши да посланици нису супермени попут премијера па да то могу да ураде.

         Радуловић је оценио и да је разлог за такав потез владе као и сазивање више одбора и седнице парламента за недељу то што влада нешто крије.

         С Радуловићевим ставовима сагласили су се шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић, председник Двери Бошко Обрадовић, посланица ЛСВ Мариника Тепић као и самостални посланици Санда Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић.

         Ћирић је рекао и да је ДС одговорна за то да грађани сазнају шта за њих значи свака тачка и запета у буџету, док је Обрадовић указао да се Влада Србије новим деловањем око државног буџета показала као неодговорна и неспособна.

         Обрадовић је указао и да је опозиција имала нешто више од једног дана да припреми амандмане на државни буџет од 1.300 страна и да и то показује да влада нешто крије.

         Посланица Мариника Тепић оценила је да актуелно понашање власти у вези с државним буџетом показује да се власт плаши опозиције, иако стално говори супротно.

         Она је такође протестовала због кратког времена које је остављено опозиционим странкама за разматрање државног буџета и подношење амандмана.

         Рашковић Ивић поводом начина на који је предложен буџет, навела је да премијер жели да од парламента направи марионету и истакла да му у томе помаже председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

         Она је навела и да се опозициони посланици с тим неће сложити, а сличан став изнела је и Вукомановић.

         Опозициони посланици протествовали су и због тога што Радио телевизија Србије не преноси директно седницу посвећену државном буџету за наредну годину.

         Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић упитао је током скупштинске расправе зашто је почела седница Скупштине Србије када неће бити телевизијског преноса, а због кратког рока у коме је сазвана затражио је да буде одложена за седам дана.

         (Бета)

Категорије: 

Коментари