Монтенегрини за премијера добили вишегодишњег шефа Милове тајне полиције

СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ БОЈКОТОВАЛА ЦЕЛОКУПНА ОПОЗИЦИЈА

Душко Марковић

  • Ђукановићев наследник Душко МАРКОВИЋ рекао: „Већу пажњу посветићемо односима са суседима, ЕУ, са САД и Кином. Настојаћемо да превазиђемо неразумевања у односима са нашим историјским савезником Русијом“
  • Он се у експозеу посебно се осврнуо на „покушај терористичког напада на изборни дан“ и рекао да ће нова влада „дати пуну подршку расветљавању злочиначког наума према Црној Гори и њеном премијеру“

        СКУПШТИНА Црне Горе изабрала је данас гласовима владајућих партија нову владу на чијем је челу доскорашњи потпредседник владе и дугогодишњи шеф тајне полиције Душко Марковић.

        За нову владу и њен програм гласало је 41 од 81 посланика, а уздржаних и против није било.

        Седницу на којој је Марковић представио програм и састав нове владе бојкотавала је целокупна опозиција и дебате о циљевима и кадровском решењима нове извршне власти није било.

        Марковић је као кључни изазов означио економске проблеме и рекао да ће његова влада завршити процес приступања Црне Горе у NATO.

        „Већу пажњу посветићемо односима са суседима, ЕУ, са САД и Кином. Настојаћемо да превазиђемо неразумевања у односима са нашим историјским савезником Русијом“, рекао је Марковић поводом спољно-политичких приоритета владе, што је континуитет досадашње спољне политике.

        Нови премијер се у експозеу посебно се осврнуо на покушај терористичког напада на изборни дан и рекао да ће нова влада „дати пуну подршку расветљавању злочиначког наума према Црној Гори и њеном премијеру“.

        „Било да су у питању страни или држављани Црне Горе, рука правде и правне државе мора стићи сваког учесника ове криминалне намере да се на бруталан начин удари у темеље црногорске државе“, рекао је Марковић.

        Он је рекао да сваки министар који не буде имао резултате у првој години дана раде, не може рачунати на даљи рад у извршној власти.

        Нова влада састављена је од пет партија: Демократске партије социјалиста (ДПС) и странака мањинских народа и мале Социјалдемократије Црне Горе.

        Марковићева влада има три нова министарства: европских послова, јавне управе и спорта. У новој извршној власти Марковић је задржао четири министра из претходне владе Мила Ђукановића.

        Опозиција бојкотује рад Скупштине и одбија да прихвати 39 мандата колико је освојила на изборима. Тражи да се до краја расветли наводни покушај државног удара на дан избора и да тај случај добије судски епилог.

        Бета

Категорије: 

Коментари