Гојковић није тражила интервенцију полиције само да не би изазвала још већи хаос

КАЖЊАВАЛА ПОСЛАНИКЕ ОПОЗИЦИЈЕ И НА КРАЈУ - ПРЕКИНУЛА ЗАСЕДАЊЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

  • Посланику ДС-а Балши Божовићу изрекла меру удаљења са седнице уз образложење да је „урлао“ на њу и да је увредио посланика Српска напредне странке Александра Мартиновића назвавши га магарцем
  • За време излагања Александра Мартиновића, који је позвао председавајућег да заустави хајку против Марјана Ристичевића, посланици ДЈБ и ДС су устали са својих места, гласно негодовали и држали транспаренте „Искључи насиље, искључи Ристичевића“

        СЕДНИЦА скупштине Србије данас је прекинута након бурних дискусија и атмосфере на ивици инцидента после одлуке председнице парламента Маје Гојковић да изрекне низ опомена и мере удаљења са седнице за више посланика из опозиционе Демократске странке и Покрета Доста је било.

        Гојковићева је прекинула седницу на којој се расправља о амандманима на предлог Закона о спречавању насиља у породици и најавила да ће о свему што се данас догађало у парламенту „добро размислити“ до уторка у 10, када посланици треба да наставе рад.

        Она се извинила свим посланицима из странака владајуће већине, као и посланицима Српске радикалне странке „за све чему су морали да присуствују“.

        Међу посланицима којима је изречена мера удаљења са седнице су и посланик ДС-а Балша Божовић и посланица Покрета Доста је било Татјана Мацура.

        Након што је председница парламента изрекла ове мере, посланици Покрета Доста су предвођени председником Сашом Радуловићем напустили седницу.

        Маја Гојковић није тражила интервенцију полиције, јер, како је навела, није хтела да изазове потпуни хаос који, како је рекла, жели опозиција.

        Како је навела, посланику ДС-а Балши Божовићу изрекла је меру удаљења са седнице уз образложење да је „урлао“ на њу и да је увредио посланика Српска напредне странке Александра Мартиновића назвавши га магарцем.

        Пред посланицима су на текућој седници амандмани на сет правосудних закона, укључујући и Закон о спречавању насиља у породици.

        На дневном реду су и амандмани на измене Кривичног законика као и о Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције и измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

        Бета

Танјугов извештај: Ситуација је узаврела већ неколико дана, пљуште увреде и псовке

        Председница Скупштине Србије Маја Гојковић прекинула је данас поподне седницу парламента, након полусатне жучне расправе и свађе посланика, од којих су неки гласно негодовали, фотографисали телефоном атмосферу, аплаудирали и шетали по сали током заседања, уз поруку да парламент не може тако да ради.

        „Мораћу да узмем пар дана, да размислим о овом сазиву парламента и шта нам је чинити, јер постоји дубоко неразумевање“, рекла је Гојковић.

        Мора, додала је, размислити о разумевању парламентаризма и „да ли је неко дошао са намером да обесмисли парламент“.

        Она је заказала наставак за уторак, уз поруку да сви треба добро да размисле о парламентаризму.

        Ситуација у парламенту узаврела је већ неколико дана, а овог поподнева је кулминирала, пљуштале су увреде, псовке, а председница парламента је одређивањем краћих пауза безуспешно покушавала да смири ситуацију.

        За време излагања Александра Мартиновића, који је позвао председавајућег да заустави хајку против Марјана Ристичевића, посланици ДЈБ и ДС су устали са својих места, гласно негодовали и држали транспаренте „Искључи насиље, искључи Ристичевића“.

        Посланик Доста је било Бранислав Михајловић, коме је Гојковићева изрекла опомену и удаљила са седнице, у једном тренутку је устао и гласно викао, после чега је председница рекла да не жели да одређује паузу и да грађани треба да виде како се ко обраћа.

        Удаљење са седнице је добио и посланик ДС Балша Божовић.

        После расправе са Гојковићевом посланик ДС Горан Јешић је гласно опсовао.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари