Брнабић поводом заклетве пред Тачијем: Косово је покрајина у Србији

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ СИТУАЦИЈА У МЕДИЈИМА КАТАСТРОФАЛНА, АЛИ ДА ЈЕ - НАСЛЕЂЕНА

  • Још је додала: „Урадићемо све као влада, надам се уз подршку скупштине, да се квалитет живота Срба на КИМ унапреди колико год може. Желимо да наше судије и тужиоци буду на располагању нашим људима и то је велика ствар за њих. Не знам зашто је влада критикована за ово”
  • „Некада је обећавано и ништа није рађено, тако се губи кредибилитет и урушава се земља. Ово више није таква земља”

        КОСОВО је покрајина у Србији и влада ће учинити све да живот Срба на тој територији буде бољи, поручила је данас премијерка Ана Брнабић, одговарајући на питање посланика о полагању заклетве српских судија и тужилаца на Косову.

        Брнабић је истакла да ће те судије и тужиоци омогућити већу и бољу правну сигурност Срба на Косову у тренутку када, како је рекла, због неких немамо пуну контролу над јужном покрајином.

        „Урадићемо све као влада, надам се уз подршку скупштине, да се квалитет живота Срба на КИМ унапреди колико год може. Желимо да наше судије и тужиоци буду на располагању нашим људима и то је велика ствар за њих. Не знам зашто је влада критикована за ово”, рекла је премијерка.

        Она је навела да је Србија управо због тога добила и поене у међународној заједници, јер је показала да стоји иза својих речи и да имплементира споразуме и сада још више може да се тражи одговор на питање - где је Заједница српских општина?

        „Некада је обећавано и ништа није рађено, тако се губи кредибилитет и урушава се земља. Ово више није таква земља”, казала је Брнабић.

        Полагање заклетве је, каже премијерка, у складу са Бриселским споразумом и одбраном територијалног интегритета и суверенитета.

        Танјуг

Пензије од јануара 2018. веће него што су биле пре мера 2014

        Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће после повећања пензија од 1. јануара 2018. године пензије за 90 одсто пензионера бити веће него што су биле 2014. године и пре мера фискалне консолидације.

        Брнабић је то одговорила на посланичко питање посланика Јована Јовановића када ће пензије бити повећане и подсетила да су у 2008. години пензије биле четири пута повећаване.

        Тада је, каже, била реч о политичком повећању пензија и прикупљању гласова пред изборе и стога је земља ишла у банкрот, који је успела нова власт да спречи фискалним мерама.

         „На сву срећу, захваљујући овим непопуларним и храбрим одлукама у претходне три године, ми данас имамо раст који се заснива на производњи, инвестицијама, извозу и здравим основама” рекла је Брнабић.

        Пензије ће, истакла је, после повећања од 1. јануара 2018, за 90 одсто пензионера бити веће него пре мера 2014. године, изузимајући оне који имају највеће пензије.

        Додала је и да ће мере које се тичу пензија бити укинуте 2018. године.

        Она је више пута прекидана у одговорима на питања те је замолила да јој дозволе да, када је већ питају, и да одговори на постављена питања.

        Танјуг 

Ситуација у медијима пре 2014. била два пута гора

        Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини да је ситуација у медијима у Србији катастрофална, али наслеђена, и, износећи податке и примере, истакла да је до 2014. била два пута гора него сада.

        „Влада Александра Вучића је прва влада која је својевремено усвојила сет медијских закона како би се побољшала медијска слика у Србији, управо на захтев медијских удружења”, рекла је премијерка у делу седнице посвећеном одговорима на посланичка питања.

        Повлачење државе из медија, прилагођавање медија и опстанак медија на тржишту је влада усвојила, рекла је, јер су се за то годинама залагала медијска удружења и асоцијације, „управо они који сада кажу да држава треба да помаже медијима”.

        „Чула сам небројено пута да ситуација у медијима никада до сада у Србији није била гора. Данас је најгора, то чујем из дана у дан”, навела је Брнабић и рекла да је њена изјава из Брисела да има мало објективних медија у Србији наишла на велику осуду, али додаје, „то нису само моји лични утисци”.

        На трагу изјава да је ситуација у медијима гора него икада, премијерка је прочитала извештај Савета за борбу против корупције из 2011. године када је на челу тог тела била Верица Бараћ, а председник владе Мирко Цветковић.

        „Ту се наводи да је у том периоду вршен снажан политички притисак на медије и да је над медијима успостављена потпуна контрола. Даље се наводи да више не постоје медији из којих грађани могу да добију потпуне и објективне информације”, рекла је Брнабић и додала да је тада речено да „нема објективних медија”, док је она рекла да их „има мало”, што је изазвало несразмерно веће нападе.

        Такође, Брнабић наводи и пример када је Европски парламент усвојио резолуцију којом „изражава забринутост због контроле власти над медијима”.

        У тој резолуцији, наводи премијерка, спорна је и приватизација „Вечерњих новости”, као и напади и претње новинарима и „онемогућавање приступа интернету за грађане Србије”.

        „Сада кажете да је дигитализација смешна, а ми барем желимо да дамо интернет свима”, наводи Брнабић.

        „Тада су новинари у Србији описани као понижени, ућуткани, осиромашени. Ми смо то затекли и покушавамо да решимо”, истакла је Брнабић.

        Да не идемо тако далеко у прошлост, каже Брнабић и наводи примере из 2003. године када је, каже, председник „отворено вређао новинаре и називао их маргиналним појавама"

        „Тада је градоначелник шутирао новинаре, када се укључио директно у једну тв емисију и извређао једну новинарку у студију. После тога је постао и министар”, подсетила је Брнабић.

        „Да не идемо тако далеко у прошлост, у новембру 2014. смо имали испад посланика из опозиције, када је изнео низ увреда, да се новинари могу купити за 300 евра, да су олош и да су зло”, навела је Брнабић.

        Она је навела и пример од пре мало више од месец дана када су „УНС, НУНС критиковали једног од лидера опозиције који је вређао новинаре из Танјуга, Бете, Фонета”, рекла је Брнабић и додала да један од лидера опозиције и отворено „дели медије на подобне и неподобне”.

        „Ја сам поносна што сам премијер и што сам била министар у влади Вучића која је увек позивала све новинаре на све догађаје и увек одговарала на сва питања”, рекла је Брнабић.

        Она је навела и да не одбија састанке са представницима било којег медијског удружења, као и да ће се сутра састати са представницима локалног медија „Ваљево плус” који су јој у позиву рекли да имају проблема „јер су критичнији према власти”.

        „Трудимо се да урадимо све у исто време и зато је оваква медијска слика у Србији, а она је пре 2014. била два пута гора него сада”, закључила је Брнабић.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари