Столтенберг понудио Русији односе какве је NATO са њом имао након пада Берлинског зида

УДИЦА: ИСТОВРЕМЕНО ОБЈАВИО ДА АЛИЈАНСА РАДИ ТАКВИХ

ОДНОСА СА МОСКВОМ МОРА ЈАЧАТИ СВОЈУ БОРБЕНУ ГОТОВОСТ

        Јенс Столтенберг

        Генерални секретар NATO најавио недефинисане „мера поверења“ према Русији, али је њено деловање у Медитерану прогласио „агресивним“

        NATO жели побољшање односа са Русијом до нивоа на ком су били после пада Берлинског зида и окончања хладног рата - саопштио је нови генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг.

         „Ми не желимо - нагласио је Столтенберг - конфронтацију у условима хладног рата. Напротив, желимо да у интересу Русије и односа са њом предуземо мере поверења. Желимо такве конструктивне односе сарадње са Русијом какви су постојали након пада Берлинског зида и завршетка хладног рата“.

        Међутим, све ово је ипак само закамуфлирана „удица“. Јер, генсек NATO је истовремено открио:

         „Ради тога морамо повећати готовост оружаних снага алијансе. NATO мора бити моћан, а његове снаге  у сталној приправности. Зато улажено средства у подизање спремности наших снага“.

        Коментаришући најаву да ће Русија и Кипар одржати заједничку вежбу у Источном Медитерану са бојевим гађањем, Столтенберг је нагласио:

         „То, као и јучерашње активности руских војних авиона изнад Балтика, само потврђују оно што посматрамо током последних годину дана: појачану активност Оружаних снага Русије поред граница NATO. Уосталом, Русија је у поменутим летовима ангажовала три пута више авиона него прошле године, а ми се бавимо рутинским активностима“.             

        Столтенберг је - поводом упада турских војних бродова у економску зону Кипра - само апеловао на „све земље“ да поштују „права других“, али је зато руску политику у Медитерану назвао „агресивном“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари