НАТО се окреће Русији

АМЕРИЧКА ПОЛИТИКА У ЦЕНТРАЛНОЈ АЗИЈИ У СВЕ ВЕЋИМ ПРОБЛЕМИМА

НАТО цистерне у пламену

  •  Почела "историјска" испорука више од 20 руских хеликоптера за НАТО у Авганистану

  •  НАТО почео да своје трупе у Авганистану снабдева преко Русије и земаља Централне Азије услед учесталих напада на његове конвоје у Пакистану

     МОСКВА: Холдинг компанија "Руски хеликоптери" почела је да реализује уговор  Рособороноекспорта, руске државне фирме за извоз оружја, и Министарства одбране САД који предвиђа производњу и испоруку 21 хеликоптера Ми-17В5 за Авганистан, изјавио је новинарима у Москви 10. августа генерални директор ове компаније Дмитриј Петров.

    "Хеликоптери се налазе на различитим ступњевима склапања. Ове године, биће испоручено девет хеликоптера, а остатак ће бити испоручен следеће године," изјавио је Петров. Они представљају верзију руског Ми-8 Хип хеликоптера за извоз. Према извештају веб сајта "Глобал Њуз Поинтер" (globalnewspointer.net), хеликоптери Ми-17В5 ће "побољшати капацитете НАТО у Авганистану у условима ратовања у урбаним срединама као и специјалним операцијама против Талибана".

     Хеликоптери се склапају у фабрици хеликоптера у Казању која је добила модел ове летилице из САД, додао је он.

     Уговор за испоручивање 21 руских Ми-17В5 војно-транспортних хеликоптера, иначе, потписан у мају ове године. Ово је први велики уговор у историји руско-америчке војно-техничке сарадње који је потписан директно од стране Министарства одбране САД.

     Уговор је, према незваничним изворима, вредан око 300 милиона долара.

      Недавно је једна америчка фирма испоручила Ираку 22 хеликоптера који су прављени у Русија, претходно их адаптирајући за потребе ирачких оружаних снага, подсетио је Петров.

верзија руског Ми17в5

      Кабулски аналитичари су поздравили недавну одлуку НАТО да тежиште снабдевања својих трупа у Авганистану пребаци на Русију и земље Централне Азије.

     "Ово је најбоља одлука НАТО пакта и она је решење проблема са којим се тренутно суочава НАТО у Пакистану," изјавио је политички аналитичар Џавид Кохестани. "Надамо се да ће авганистанска влада и НАТО снаге предузети драстичне мере како би успоставили контролне пунктове на магистралним путевима и да ће покренути војне операције како би предупредили планове непријатеља Авганистана и поразе их. У ствари, овај потез НАТО је мање скупља варијанта јер њихови конвоји за доставу неће бити паљени као сада у Пакистану," изјавио је аналитичар Кохестани.

     А војни аналитичар Миагол Халид је изјавио да ће ова одлука НАТО пакта нанети озбиљан ударац Пакистану. "Пакистанској влади су увек давани уступци од стране међународне зајенице, нарочито од стране Владе САД због њене наводне сарадње и помоћ око питања везана за Авганистан. У ствари, одлука НАТО да опскрбљује своје трупе преко земаља Централе Азије ће задати озбиља економски ударац пакистанској влад и међународна заједнице неће више помагати Пакистану," изјавио је аналитичар Халид.

„Прекинућемо доставу НАТО трупама у Авганистану“

ПАКИСТАНСКИ НАФТАШИ ЗАПРЕТИЛИ ШТРАЈКОМ

     УДРУЖЕЊЕ власника нафтних цистерни Пакистана је у суботу 13. августа запретило да ће прекинути доставу горива НАТО снагама у Авганистану као и пумпама у провинцији Балучистан уколико пакистанска влада у року од двадесет и четири сата не пронађе недавно киднаповане возаче и нестале цистерне, објавио је пакистански лист "Зора" (Dawn) из Карачија.

     Обраћајући се конференцији за штампу, одржаној у Кети у петак 12. августа, представник овог удружења Абдул Хамид Дурани изјавио је да су провинцијске власти најмање заинтересоване за обезбеђивање њихових возила и возача.

     Он је додао да је велики број возача до сада убијен или киднапован због новца, а осам цистерни се воде као нестале. При том је напоменуо да полиција и недавно успостављене јединице тзв. "Ливисових снага" (Levies Force) нису ни покушале да ухапсе кривце и поврате возила.

     Дурани је изјавио да даља достава нафте НАТО снагама у Авганистан као и пумпама у Балуџистану неће бити могућа уколико ситуација остане оваква каква јесте.

     Он је осудио недавно паљење нафтих цистерни у Балуџистану и у Пешавару (види текст Изгорело 16 НАТО цистерни), напомињући да је влади и државним органима предочен проблем али да они нису створили никакве безбедносне услове за рад, пише пакистански лист.

Хрвати поклањају 15.000 пушака Авганистану, Американци превозе

ВАШИНГТОН ДИРИГУЈЕ ХРВАТСКИМ „КАЛАШЊИКОВИМА“

хрватски калашњиков АК 47

     ЗАГРЕБ: У складу са одлуком хрватске владе, Министарство одбране Републике Хрватске, у сарадњи са својим америчким партнерима, припремило је донацију од 15.000 аутоматских пушака типа АК-47 у вредности од пет милиона куна за оружане снаге Авганистана, јавља Хина.

     У саопштењу за јавност Министарства одбране се каже да су ове пушке део залиха хрватске војске и да су повучене из употребе.

     Донација је намењена авганистанској полицији и биће транспортована до Авганистана ер-лифтом који ће организовати ратно ваздухопловство САД средином августа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари