Изгорело 16 НАТО цистерни

БОМБАШКИ НАПАДИ НА КАМИОНЕ КОЈИ СНАБДЕВАЈУ НАФТОМ  ОКУПАЦИОНЕ ТРУПЕ  У АВГАНИСТАНУ

цистерне у пламену

  •    Напад  на пешаварски нафтни терминал изведен са две импровизоване експлозивне направе

  •    Истовремено бомбаши-самоубице извели нападе у другом пакистантском граду Лахореу

     ДОК глобални медији форсирају причу о америчким специјалцима погинулим током пада (или обарања) хеликоптера на истоку Авганистана, у суседном Пакистану -- у Пешавару, релативно близу авганистанске границе и места несреће -- горе НАТО-цистерне.

     Веб сајт пакистанског листа "Експрес Трибјуне" (The Express Tribune) је 7. августа известио да су "две експлозије онога што се сматра импровизованим експлозивним средством на пешаварском нафтном терминалу уништиле 16 камиона-цистерни за превоз нафте НАТО снагама у Авганистану у суботу (6. августа) увече".

     "Експресов" дописник са лица места, Умер Фарук, је за свој лист известио да се прва експлозија догодила на цистерни на локацији Пиштахари, северозападно од Пешавара. Он је додао да су локалне власти затвориле зону и да је на терминалу у тренутку експлозије било паркирано "до тридесетак цистерни који су угрожени".

     Експлозију је за медије потврдио и пакистански званичник Иџаз Хан, изјавивши да је уништено 16 НАТО-вих нафтних контејнера, додајући, међутим, да природа напада још увек није позната. У моменту извештавања, на терену су се налазиле тимови за демонтирање експлозивних направа и нису пријављене људске жртве.

     Дописник "Експреса" је такође пренео и да се из терминала чула још једна експлозија. "Интензивни инферно је такође претио и другим танкерима паркираним на терминалу," пише пакистански лист из Карачија. "Терминал је лоциран на кружном току, а НАТО танкери на путу се свакодневно нападају" додао је лист.

     Занимљиво је да је и да је телевизија "Експрес" из Лахореа истога дана јавила да се један бомбаш самоубица разнео на безбедносном пункту у племенској области "Мохманд". Нису пријављене људске жртве, али је телевизија пренела да је други бомбаш самоубица успео да побегне са места напада.

Мантер: САД неће дозволити дестабилизацију Пакистана

амбасадор Камерон Мантер, са председником Скупштине Пакистана Фехмидом Мирзом

     „Америка никада неће дозволити да се Пакистан дестабилизује“ изјавио је приликом сусрета са председником Скупштине Пакистана, Фехмидом Мирзом, Камерон Мантер, амерички амбасадор у Пакистану, који је провео две године у америчкој амбасади у Београду 2007-2009. Вест је 9. августа пренела телевизија „Експрес“ из Лахореа.

     Подсећамо да се Мантер се јавно извинио пакистанском народу 15. марта 2011. након што је договорено пуштање америчког држављана Рејмонда Дејвиса, „уговорца“ ЦИА-е који је оптужен за убиство двојице Пакистанаца 27. јануара исте године. Министарство правде САД и сенатор Џон Керу су обећали Исламабаду да ће спровести истрагу против Дејвиса за кога тврде да је у току инцидента уживао дипломатски имунитет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари